18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Skupština opštine Zvornik dala podršku „Alumini“

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik dala je na jučerašnjoj sjednici punu podršku rukovodstvu „Alumine“ na poslovima očuvanja i povećanja proizvodnje kao i očuvanja radnih mjesta.

Fabrika glinice "Birač" Zvornik

Usvajajući Informacije o stanju i aktivnostima u Fabrici glinice „Birač“, zvornička skupština zatražila je od Vlade Republike Srpske (RS) da uloži dodatne napore kako bi planovi rukovodstva „Alumine“ bili realizovani. Od Vlade RS zatraženo je i da predstavnici opštine Zvornik dobiju direktni uticaj u tim procesima.

Predstavnik „Alumine“ na sjedici je rekao ova Kompanija danas posluje pozitivno, zapošljava više od 1.200 radnika i ima jasno definisane razvojne ciljeve i zadatke.

U Informaciji koju su odbornici usvojili navedeno je da su u toku parnice po tužbama stečajnog dužnika protiv povjerilaca koji su imali izvršene isprave, a čije je potraživanje osporeno, kao i parnice po tužbama povjerilaca.

– Obzirom da se Ukio banka iz Litvanije prijavila kao razlučni povjerilac čije potraživanje, kao i razlučno pravo, je stečajni upravnik osporio u cjelosti na ispitnom ročištu, do rješavanje te parnice nema uslova niti za unovčavanje imovine niti za reorganizaciju stečajnog dužnika – navodi se u Informaciji.

Najveći problem u provođenju stečajnog postupka je „Birač Evropa“ Kaunas Litvanija čiji je jedini osnivač stečajni dužnik preko koga Ukio Banka Kaunas Litvanija u raznoraznom postupcima  pokrenutim u Litvaniji pokušava da preuzme imovinu koja pripada stečajnom dužniku, iako je to nezakonito.

U Informaciji se navodi i da će se po okončanju parnice sa Ukio bankom Kaunas, Litvanija, koja se vodi u Okružnom pivrednom sudu u Bijeljini, a u zavisnosti od njenog ishoda, moći odrediti u kom pravcu bi dalje tekao stečajni postupak.

Stečani postupak nad Fabrikom „Birač“ otvoren je 8. aprila 2013. godine, a u toku ovog postupka, kako piše u ovoj Informaciji, obavljene su sve radnje i zadaci koji propisuje zakon o stečajnom postuku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se