8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Seksualno obrazovanje ulazi u škole Republike Srpske

BANJALUKA – Učenici u osnovnim i srednjim školama u RS će od naredne školske godine na časovima odjeljenske zajednice učiti o reproduktivnom zdravlju.

ucenici školaNa taj način treba da bude početo s prijeko potrebnom edukacijom mladih o seksualnosti, polnim odnosima i njihovim rizicima, te porocima i bolestima zavisnosti, a koja je, prema svim podacima, na jako niskom nivou.

„U našim srednjim i osnovnim školama ima jako mnogo predmeta i časova, djeca su previše opterećena pa smo rasprave na temu o reproduktivnom zdravlju prema nastavnom planu i programu stavili u časove odjeljenske zajednice“, kazao nam je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Prema njegovim riječima, ovo je samo prvi korak kada je u pitanju uvođenje ove teme u škole, jer će se nastojati da u narednom periodu ova oblast bude definisana i izučavana zasebno kao predmet.

O kojim temama će učenici na samom početku imati prilike učiti i raspravljati, zasad se ne zna, a prema Damjanovićevim riječima sve će biti jasnije kada bude usvojen nastavni plan i program za narednu školsku godinu, a koji je u fazi javne rasprave.

O neophodnosti ovog predmeta u utorak je govorila i Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS, otvarajući 3. simpozijum o bolestima zavisnosti u Banjaluci.

Rasprave na temu reproduktivnog zdravlja na časovima odjeljenske zajednice

„U Ministarstvu se dvije godine borimo da u sklopu reproduktivnog zdravlja obuhvatimo i oblast zavisnosti, jer je činjenica da je zavisnika sve više u mlađim godinama, a ta edukacija mora krenuti od osnovne škole da bi imali što manje zavisnika“, kazala je Tešanovićeva.

Dodala je kako očekuje dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture i sa Pedagoškim zavodom kako bi konačno bilo realizovano uvođenje reproduktivnog zdravlja kao predmeta u školama.

Doktor Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje u RS, smatra kako bi uvođenje ovog predmeta u škole predstavljalo veliki korak u našem obrazovanju.

„Naši đaci imaju puno rupa u znanju kada je u pitanju reproduktivno zdravlje. Prije nekoliko godina smo sproveli anketu koja je obuhvatila više od 4.000 učenika iz osnovnih i srednjih škola i možemo da kažemo da su njihova znanja prilično suficitna. Bili su neupućeni i u osnovne stvari kao što je pubertet, menstruacija, abortus i slično“, kazao nam je Babić.

Prema njegovim riječima, učenje o reproduktivnom zdravlju koristiće svim adolescentima koji ne znaju puno o polno prenosivim bolestima i o seksualnoj i reproduktivnoj kulturi, sa čim treba krenuti od malih nogu.

„Kažu da već u obdaništu djeca treba da se upoznaju sa značenjem pojedinih riječi, koje od njih neće napraviti iskompleksirane osobe i u kojima neće biti primitivizma koji se gradi kada se pred njih postave određene tabu teme“, kaže Babić.

Otkriva kako Ministarstvo porodice, omladine i sporta radi na programu osmišljenom za uzraste učenika najmlađe dobi, a u kojem bi reproduktivno zdravlje postalo redovan predmet.

„Sličan program je već pokrenut u Vojvodini, u Novom Sadu, za koji postoje priručnici i oni će biti adaptirani za RS i za učenike koji će ih izučavati“, zaključio je on.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se