14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Savez sa promjene spao na dvije stranke?

BANJALUKA  Savez za promjene, koji je u utorak, 24. juna, prijavio koaliciju Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH, čine samo dvije stranke, i to SDS i SNS, pišu „Nezavisne novine“, pozivajući se na pregled prijavljenih koalicija za ovjeru učešća na opštim izborima.

„Nezavisne“ navode da su na pitanje o čemu je riječ iz stranaka potpisnica deklaracije o osnivanju Saveza za promjene stigli različiti odgovori.

„PDP je i dalje u Savezu za promjene, ali nije potpisao jer nismo postigli još dogovor“, rekao je lider PDP-a Mladen Ivanić, koji nije želio dalje da razgovara o toj temi.

U SDS-u, NDP-u i SNS-u uvjeravaju da je riječ samo o tehničkoj stvari, jer koaliciju za zajednički nastup za nivo predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH mogu prijaviti samo stranke koje su se pojedinačno prijavile za učešće na izborima na tim nivoima.

Lider SDS-a Mladen Bosić ističe da je dogovor unutar Saveza bio da koaliciju prijave SDS i SNS, jer se većina stranaka nije prijavila za izbore na nivou BiH, odnosno za člana Predsjedništva BiH.

Na konstataciju „Nezavisnih novina“ da to praktično znači da formalno-pravno Savez za promjene čine samo SDS i SNS, a da je podrška ostalih stranaka deklarativna, Bosić je rekao da Savez čine stranke koje su potpisale deklaraciju i sporazum o Savezu.

Međutim, ostalo je nejasno zbog čega uz SDS i SNS, u koaliciji, odnosno Savezu za promjene, i zvanično nije i PDP, s obzirom na to da je ta partija prijavila učešće na izborima na svim nivoima vlasti uključujući i predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH, navode „Nezavisne“.

I lider NDP-a Dragan Čavić pojašnjava da je stvar tehničke prirode jer mnoge stranke nisu prijavile učešće u „trci“ za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srpske.

„Da biste se samostalno prijavili za izbore na tom nivou, treba da imate 40.000 KM, jer za člana Predsjedništva BiH dodatno se plaća 20.000 KM, a da bismo prijavili koaliciju, iste stranke moraju biti prijavljene i za nivo člana Predsjedništva BiH i za predsjednika Srpske“, rekao je Čavić.

Predsjednik SNS-a Hadži Jovan Mitrović, takođe, kaže da je stvar tehničke prirode i da PDP nije potpisao koaliciju jer vjerovatno čeka sjednicu Glavnog odbora stranke.

„Nezavisne“ saznaju nezvanično da na sastanku koji je Savez za promjene održao u ponedjeljak, dan prije isteka roka za prijavu koalicije i kada se lideri stranaka nisu željeli obraćati novinarima tvrdeći da će biti izdato saopštenje, nije postignut konačan dogovor o zajedničkom nastupu i kandidatima iako su izlazeći sa sastanka svi tvrdili da je dogovor o koaliciji postignut.

„PDP je insistirao da uz potpis za koaliciju potpišemo i imena kandidata među kojima je Mladen Ivanić za člana Predsjedništva BiH, ali ostale stranke, prije svih SNS i SDS, nisu željele potpisati i pristati na to. Tako se sastanak i završio, svi su deklarativno dali podršku Savezu za promjene, uključujući i PDP, koji nije želio potpisati koaliciju za CIK“, ispričao je izvor „Nezavisnih“ koji je prisustvovao sastanku lidera opozicije.

Isti izvor navodi da će NDP i sve ostale manje stranke dati podršku Savezu za promjene i da je ostalo još nejasno da li će PDP ostati u tom savezu jer ne želi odustati od kandidature Ivanića za člana Predsjedništva BiH, što za ostale stranke nije prihvatljivo i na šta SDS, kako sada stvari stoje, ne smije pristati zbog „mira u kući“.

„Ostaje do 14. jula da pokušamo doći do dogovora, mada će biti teško jer, prije svih, SDS će morati Ivaniću prepustiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. U suprotnom, Savez za promjene činiće stranke koje će podržati jednog kandidata, a Ivanić će biti drugi kandidat“, ispričao je ovaj izvor „Nezavisnih“, izrazivši nadu da će do dogovora na kraju ipak doći.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se