23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Protuminska akcija u regionu Srebrenice

U petak 20.06.2014. godine, sa početkom u 10:30 sati, u mjesnoj zajednici Toplica, lokalitet Jezera u opštini Srebrenica, održaće se ceremonija zvaničnog otvaranja projekta Norveške narodne pomoći „Protuminska akcija u regionu Srebrenice“. Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Opština SrebrenicaProjekat „Protuminska akcija u regionu Srebrenice“ ima za cilj implementaciju integralne protuminske akcije u ugroženim zajednicama regije Srebrenica. Projekat uključuje podršku Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini u ne-tehničkom izviđanju minski zagađenih područja regije Srebrenica, podršku aktivnostima Međunarodne komisije za nestale osobe i Instituta za nestala lica BiH kroz deminiranje lokaliteta potencijalnih masovnih grobnica i podršku Deminerskom bataljonu Oružanih Snaga BiH u aktivnostima deminiranja na području regije Srebrenica.

Zvaničnoj ceremoniji otvaranja projekta će prisustvovati: ambasador Kraljevine Holandije u BiH, Nj.E. Jurriaan Kraak, zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške u BiH gđa. Mariam Naqvi, predstavnici Opštine Srebrenica, Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Norveške narodne pomoći.

Mjesto sastanka sa predstavnicima medija će biti ispred zgrade opštine Srebrenica u 10:00 sati, nakon čega će se učesnici ceremonije uputiti prema lokalnoj zajednici Toplica, gdje će se održati zvanična ceremonija.

Protuminska akcija u regionu Srebrenice

Aktivnosti na projektu Norveške narodne pomoći „Protuminska akcija u regionu Srebrenice“ su otpočele 1. juna 2014. godine i trajat će do 31. maja 2016. godine. Projekat „Protuminska akcija u regionu Srebrenice“ je podržan od strane Ministarstava vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ministarstava vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Glavni cilj ovog projekta je implementacija protuminske akcije u regiji Srebrenice (opštine Srebrenica, Bratunac, Milići, Zvornik i Vlasenica) u zajednicama zagađenim minama i eksplozivnim ostacima rata, kako bi se stvorili uvjeti za održivi povratak kroz stvaranje sigurnog okruženja za lokalno stanovništvo, rekonstrukciju infrastrukturnih objekata, stvaranje uslova za sigurno korištenje zemljišta kao i deminiranje minski sumnjivih lokacija masovnih grobnica.

Specifični ciljevi ovog projekta su:

  1. Norveška narodna pomoć planira implementirati integralnu protuminsku akciju u ugroženim zajednicama regije Srebrenica, kroz operacije tehničkog izviđanja i čišćenja površina zagađenih minama ukupne površine do 400.000 m2
  2. Norveška narodna pomoć će podržati Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini u ne-tehničkom izviđanju minski zagađenih područja regije Srebrenica, u aktivnostima:
  • Oslobađanje zemljišta minski opasnih površina, kroz ne-tehničko izviđanje,
  • Identifikaciju minski sumnjive površine,
  • Izrada projekata za tehničko izviđanje, čišćenje i trajno obilježavanje
  • Hitno obilježavanje opasnih područja u ugroženim zajednicama
  1. Podrška aktivnostima Međunarodne komisije za nestale osobe i Instituta za nestala lica BiH kroz deminiranje lokaliteta potencijalnih masovnih grobnica, na području regije Srebrenica, kojima je pristup onemogućen zbog prisutnosti mina i
  2. Podršku Deminerskom bataljonu Oružanih Snaga BiH u aktivnostima deminiranja na području regije Srebrenica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se