23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Probajte 10 namirnica koje će ubiti stres

Čokolada, kamilica, špargla, narandže… Postoje mnoge namirnice koje nam mogu pomoći u borbi protiv stresa.

zvornikdanas-crna cokoladaČak i manji stresni događaji podići će nivo kortizola koji uzrokuje želju za hranom.

Žene će imati veću želju za ugljenimhidratima, posebno slatkišima, tvrde istraživači sa Univerziteta Kalifornija. Što ih više jedemo, to je raspoloženje sve gore i nalazimo se u zatvorenom krugu, upozoravaju stručnjaci. Zato je vrlo bitno znati kako se možemo boriti protiv toga. Ovo je popis nekoliko namirnica koje će nam pomoći da se riješimo stresa, stoga idući put, umjesto slatkiša, posegnite za njima.

1. Špargla

Iako ih možda baš i ne volite, nemojte ih izbjegavati. Obiluju folnom kiselinom koja je „zaslužna“ da zadržite hladnokrvnost. Pripremite ih kako vam odgovara, na salatu, skuvane na pari, s jajima ili sl.

Avokado2. Avokado

Avokado obiluje „borcima protiv stresa“: kalijumom i monozasićenim masnim kiselinama. Naučnici tvrde da monozasićene masne kiseline poboljšavaju način kako mozak upija neuroprenosnik serotonin, zaslužan za dobro raspoloženje.

3. Borovnice

Borovnice obiluju antioksidansima, ali baš kao i sve bobice, uključujući i jagode, maline, kupine, sadrže i vitamin C za koji je poznato da je odličan borac protiv stresa.

4. Indijski oraščić

Odlične su grickalice, ali i u službi zdravlja. Pomoći će kod skidanja kilograma. Bogati su i cinkom, a nizak nivo cinka povezuju se s anksioznošću i depresijom. Potrebno je konzumirati svaki dan namirnice koje sadrže cink jer ih naše tijelo „ne sprema“.

Bijeli luk5. Kamilica

Čaj od kamilice je već odavno naširoko i nadaleko poznat kao napitak koji umiruje. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Pensilvaniji otkriveno je da anksiozne osobe koje su pile čaj od kamilice imale značajan pad simptoma anksioznosti.

6. Čokolada

Osim što je bogata antioksidansima koji povoljno djeluju na naš organizam, čokolada će pomoći da se osjećamo bolje. Istraživači sa Univerziteta Kalifornija izvijestili su da i muškarci i žene češće jedu čokoladu kada se osjećaju loše.

7. Bijeli luk

I bijeli luk obiluje antioksidansima, ali sadrži i alicin koji je povezan s prevencijom bolesti srca, raka i prehlada. Stres slabi naš imunološki sistem, pa se bijeli luk preporučuje u ishrani.

zvornikdanas Pomorandža narandža8. Zeleni čaj

Istraživači sa univerziteta u Ilinoisu tvrde da, osim što će pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka, zeleni čaj pomoći će u mršavljenju, ali i biti „hrana za mozak“. Pijte dvije šoljice dnevno.

9. Narandže

Narandže su još jedan odličan izvor vitamina C pa ih nemojte zaboravljati.

10. Školjke

Nisu samo prirodni afrodizijaci. Školjke obiluju i cinkom pa će već 6 komada, koliko će najvjerojatnije biti posluženo u porciji u restoranu, osigurati više od polovine preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se