12 C
Zvornik
19. април 2024.

Prikriva se sudbina nestalih Srba

BANJALUKA – Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da Institut za nestala lica BiH radi pod snažnim pritiskom Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ i federalnih institucija s ciljem da sudbina 1.650 nestalih Srba ostane nerazjašnjenja.

Nedeljko MitrovićMitrović je naglasio da je proces traženja nestalih Srba u BiH u potpunom zastoju, ističući da najveću odgovornost za to snose Tužilaštvo BiH i ICMP.

„Od formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine do danas identifikovano je svega 224 Srba, dok se na spisku nestalih iz Republike Srpske i dalje nalazi 1.650 srpskih vojnika i civila“, podsjetio je Mitrović.

S toga je, smatra Mitrović, neophodno strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH vratiti na njegove početne pozicije i izvršiti potpunu reformu Instituta za nestala lica BiH.

On je naglasio da Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila ima dovoljno osnova za sumnju u prave razloge pokretanja postupka za smjenu direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Gorana Zupca.

„Ubijeđeni smo da je razlog za to formiranje i rad Radne grupe pri Sipi za istraživanje stradanje Srba u Sarajevu koja je i formirana po nalogu Zupca. Imamo određenih indicija i informacija da je ova radna grupa počela sa radom“, istakao je Mitrović.

On je rekao da je to suštinski razloga zbog kojeg Zupca neki želi da uklone sa ove pozicije, dok su ostali razlozi samo „maska“ za taj potez.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se