9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Pola naknada u Fond solidarnosti, a pola lokalnim zajednicama

Privredna društva koja proizvode električnu energiju korišćenjem hidroakumulacionih objekata uplaćivaće polovinu naknade za njihovo korišćenje Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske, a drugu polovinu u budžete jedinica lokalne samouprave na čijem području se nalaze, predviđeno je Zakonom o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu prizvodnje električne energije.

DalekovodiPrema ovom zakonu, koji će Narodna skupština Republike Srpske po hitnom postupku razmatrati 13. juna, naknada za korišćenje hidroakumulacionih objekata za proizvodnju električne energije iznosi 0,01 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije na zvaničnom obračunskom mjestu primopredaje električne energije.

Naknadu u istoj razmjeri plaćaju i privredna društva koja proizvode električnu energiju korišćenjem prirodnih, neobnovljivih resursa, a ona će iznositi 0,006 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije.

Prikupljena sredstva koja se uplaćuju u Fond solidarnosti će se koristiti namjenski za subvencionisanje potrošača električne u poplavljenim područjima, u skladu sa zakonom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Sredstva koja pripadaju budžetu jedinica lokalne samouprave vode se na posebnom računu i koristiće se za izgradnju i sanaciju primarnih infrastrukturnih objekata koji su u funkciji privrednog razvoja i zapošljavanja u procentu od najmanje 30 odsto od ukupnih sredstava koja se uplate po ovom osnovu i izgradnju novih privrednih kapaciteta ili proširenje postojećih, uključujući i stimulativno kreditiranje.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva kao razlog za donošenje zakona navode potrebu stvaranja pravnih pretpostavki za iznalaženje sredstava radi otklanjanja katastrofalnih posljedica izazvanih poplavama u maju. Na ovaj način će biti preusmjeren dio prihoda privrednih društava koja proizvode električnu energiju ka potrošačima električne energije koji su bili žrtve poplava u Republici Srpskoj.

Predviđeno povećanje prikupljanja naknade ove vrste ide isključivo u Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske, dok prihodi jedinica lokalne samouprave u ovom pogledu ostaju isti.

Ovim zakonom je predviđeno povećanje naknade za korišćenje hidroakumulacionih objekata i prirodnih neobnovljivih resursa za 100 odsto.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se