9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Održan 9. Vidovdanski sabor

ZVORNIK – večeras je u zvorniku održan 9. Vidovdanski sabor koji je organizovalo Kulturno umjetničko društvo „Sveti Sava“ (KUD).

KUD Arija Subotica
KUD Arija Subotica

Sa platoa „Kasina“ centrom grada prolamala se najljepša narodna muzika, nastupale su pjevačke grupe, instrumentalni solisti i folklorni ansambli, pokazujući umijeće kroz igru narodnih kola iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske. Trud i znanje svakog učesnika sabora zvornička publika nagradila je gromoglasnim aplauzima.

Pored domaćina, KUD-a „Sveti Sava“, nastupili su i kulturno umjetnička društva „Arija“ iz Subotice, „Mladost“ iz Pecke kod Osečine, „Maksim Marković“ iz Kosjerića, „Rudar“ iz Ugljevika i „Hajduk Stanko“ iz Šapca.

Po tradiciji, nastupima je prethodilo služenje parastosa i polaganje vijenca na centralni spomenik poginulim borcima, te defile uz narodna kola odigrana na dva mjesta u gradu.

Vidovdanski sabor 2014, Zvornik 2Umjetnički direktor Vidovdanskog sabora Slavica Golić istakla je da je Vidovdanski sabor velika manifestacija koja se organizuje već devet godina.

– Cilj nam je bio da što više naših članova odraste i sazrele kroz ovu manifestaciju i u tome smo i uspjeli, jer već drugu godinu, uz našu pomoć, dosta poslova oko organizacije obavljaju članovi „Svetog Save“ – rekla je Golićeva.

Ona je istakla da je cilj Vidovdanskog sabora da se što više mladih ljudi angažuje na njegovanju tradicionalnih igara i običaja, kao i njihovo druženje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se