5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Održan 17. Festival dječijeg folklora RS

ZVORNIK – Pobjednik 17. Festivala dječijeg folklora Republike Srpske (RS) koji je danas održan u Zvorniku u kategoriji kulturno umjetničkih društava (KUD) pripalo je KUD „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće, dok je za najbolji folklorni ansambl proglašen ansambl OŠ „Meša Selimović“ iz Kojčinovca.

17. Festival dječijeg folklora RS (7)

Najbolji prikaz narodnog običaja imao je KUD „Miloš Kupres“ iz Kožuhe, najljepše narodne nošnje SPKD „Prosvjeta“ iz Prnjavora i Folklorno društvo „Ljubinje“ iz Ljubinje.

Na današnjem festivalu proglašeni i najbolji igrač, igračica, igrački par, najbolji vokalni i instumentalni solisti, orkestar i pjevačka grupa.

Otvarajući fedtival, načelnik opštinskog odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović istakao je važnost ovakve manifestacije.

– Zadovoljstvo je biti domaćin manifestacije na kojoj učestvuju djeca do 15 godina iz oko 30 gradova, a koja njeguju svoju tradiciju i običaje. Pri tome je podjednako važno i druženje djece – rekao je Cvijetinović.

Predsjednik zvorničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ (SPKD) Radosav Perić podsjetio je da je Festival dječijeg folklora jedan od najstarijih ove vrste u RS i BiH.

– Ove godine učestvovalo je 30 folklornih sekcija, kulturno umjetničkih društava i srpskih prosvjetnik i kulturnih društava „Prosvjeta“ iz Republike Srpske i Srbije. Ovo je manifestacija na kojoj su djeca uzrasta do 15 godina prikazala narodne igre, narodne običaje, bilo je i solista pjevača i instrumentalista koji su pjevali i svirali naše izvorne narodne pjesme, orkestara i pjevačkih grupa – rekao je Perić.

Prema najavi Festival je trebalo da otvori ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija koji je otkazao dolazak zbog sjednice Vlade RS.

Otvaranju festivala prethodio je defile oko 800 učesnika glavnom gradskom ulicom, dok je u osnovnoj školi „Svati Sava“ otvorena sedmodnevna izložba oko 250 fotografija sa svih dosadašnjih festivala.

Domaćini ovogodišnjeg Festivala bili su osnovne škole „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek, te Rekreativno sportski centar, organizator zvorničko SPKD „Prosvjeta“, a pokrovitelj Opština Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se