14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Muhamed Filipović: Antisrpski duh u FBiH proglašava „Mladobosance“ teroristima

BANJALUKA – Jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca Muhamed Filipović izjavio je da se već godinama u Sarajevu i Federaciji BiH /FBiH/ može osjetiti antisrpski duh, koji pokušava napraviti reviziju istorije i da Gavrila Principa i pripadnike „Mlade Bosne“, među kojima je bio i veliki broj bosanskih muslimana, proglasi teroristima.

Muhamed FilipovićOn je naveo da je Principov pucanj u austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda predstavljao politički čin, koji po ničemu ne može da se nazove terorizmom.

Filipović je za „Pres Republika Srpska“ rekao da se zgražava pokušajima pojedinaca iz bošnjačkog političkog i kulturnog života da propalu austro-ugarsku imperiju, koja je predstavljala surovog okupatora na ovim prostorima, predstave kao navodne prijatelje Bošnjaka i BiH.

„Austrougarska okupacija BiH je bila krvava i sa brojnim i teškim represalijama nad stanovništvom. Principa i `mladobosance` teroristima jedino mogu da nazivaju oni koji se ulaguju Austriji iz nekih prizemnih razloga ili oni koji imaju antisrpska osjećanja“, naglasio je Filipović.

On je rekao da su se pripadnici „Mlade Bosne“, koji su organizovali atentat na Ferdinanda, borili za ujedinjenje svih slovenskih naroda na ovim prostorima i oslobođenje od Austro-Ugarske.

Filipović ističe da nema smisla to što pojedinci danas pokušavaju da događaje od prije jednog vijeka sude prema nekim modernim kriterijumima.

On je naveo da je Princip zaslužio spomenik u Sarajevu i da ne razumije potrebu bilo koga da abolira svoje okupatore.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se