18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Lavrov u dvodnevnoj posjeti Srbiji

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće danas u dvodnevnu posjetu Beogradu, gdje će sa zvaničnicima Srbije razmotriti aspekte bilateralnih odnosa, te razgovarati o novim pravcima saradnje

Sergej LavrovLavrov će danas doputovati u dvodnevnu posjetu Beogradu gdje će sa srpskim zvaničnicima razmotriti sve aspekte bilateralnih odnosa i razgovarati o novim pravcima saradnje. Razgovaraće o političkim odnosima i ekonomskoj saradnji, a biće razmatrana i važna pitanja kao što su Јužni tok, Ukrajina i Kosovo, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Na beogradskom aerodormu „Nikola Tesla“ dočekaće ga ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a potom će položiti vijence na Groblju oslobodilaca Beograda i kod Spomenika sovjetskim vojnicima na Novom groblju.

Iz MSP-a Srbije je najavljeno da će Dačić i Lavrov imati sastanak sutra, kada će biti potpisan i Plan konsultacija između dva resorna ministarstva za period 2015-2016. godine.

Osim razgovora sa šefom srpske diplomatije, Lavrov će imati susrete s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

„Zbog nezgrapnih izjava nekih srpskih aktera po pitanju Јužnog toka, u javnom mnjenju Rusije stvoren je pogrešan utisak o tome da se Srbija, suprotno svojim vlastitim interesima, samoinicijativno zalaže za suspendovanje početka izgradnje gasovoda, da je donijela takvu odluku“, rekao je Čepurin za današnju Politiku.

Ističući da se nada da su dvije izjave premijera Vučića, koje su uslijedile poslije toga, ublažile ovaj osjećaj, Čepurun je kazao da će razmjena mišljenja s Lavrovom svakako imati konkretan i prijateljski karakter i da su obje strane veoma zaniteresovane za realizaciju tog projekta.

Prema njegovim riječima, „Јužni tok“ će u Srbiji uposliti nekoliko hiljada visokokvalifikovanih ljudi, omogućiti izgradnju postrojenja za transport i kompresorske stanice, obezbijediti obiman tranzit i poreska plaćanja u budžet zemlje.

Kako je najavljeno iz Ministarstva, Dačić i Lavrov će imati sastanak i sutra, kada će biti potpisan i Plan konsultacija između MSP Srbije i MSP Ruske Federacije za period 2015-2016. godine.

Tokom posjete Beogradu, Lavrov će imati susrete s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

(RTRS)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se