18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Korupciju u opštini Zvornik moći ćete da prijavite preko interneta

Zaposleni u opštini, poslovni patneri i svi građani mogu putem sistema Etičke linije upozoriti na bilo koju nepravilnost

Zoran Stevanović i Bojan BajićZVORNIK – U Zvorniku su danas načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović i direktor firme „Net Konsalting“ iz Sarajeva Bojan Bajić potpisali ugovor pod nazivom „Implementacija sistema Etička linija“.

Time je Opština Zvornik postala prva opština u Republici Srpskoj koja je potpisala ovakav ugovor.

Bajić je rekao da je u okviru Strategije za borbu protiv korupcije koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u decembru, predviđeno da sve institucije javnog sektora moraju da uvedu komunikacijske kanale za prijavu nepravilnosti i korupcije i da donesu procedure postupanja po svakoj prijavi.

– Mi smo danas ovdje potpisali ugovor o uvođenju sistema Etička linija za prijavu nepravilnosti i korupcije u opštini Zvornik. Zaposleni u opštini, poslovni patneri i svi građani mogu putem ovog sistema upozoriti na bilo koju nepravilnost – rekao je Bajić

On je istakao da se opština putem ovog sistema obavezuje da po vrlo jasnim procedurama sprovede istragu po tim navodima i da izvijesti u maksimalnom roku od 45 dana i prijavitelja i javnost o rezultatima istrage.

– Ovaj sistem je eksterna veb platforma koja nije pod kontrolom Opštine što znači da se prijave ne mogu brisati niti datumi mijenjati. Takođe, anonimni prijavitelj putem ovog sistema dobija specifični pin kod putem kojeg može da se uloguje i provjeri status svoje prijave i anonimno komunicira sa osobama iz opštine koje su zadužene za internu istragu – pojasnio je Bajić.

Stevanović je rekao da je ovo jedan efikasan način da svi oni koji imaju pritužbe na rad zaposlenih u lokalnoj zajednici prezentuju nepravilnosti koje su uočili, da se ne prikriju prijave i da ljudi koji su izvršili prijavu redovno kontrolišu šta se dalje dešava sa njom.

– Ovo je jedan mali ali značajan korak u borbi protiv korupcije u lokalnoj zajedici i u društvu uopšte – poručio je Stevanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se