5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Kiša dobrodošla novim, ali i starim usjevima

BIJELJINA – Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Bijeljina LJubo Maletić rekao je da je kiša, koja je za vikend pala u Semberiji, došla u pravo vrijeme, kako za parcele na kojima se vrši presijavanje, tako i za stare usjeve.

Poljoprivreda„Kiša je došla kao `kec na deset` za sve segmente u poljoprivredi, a bilo bi dobro da padnu još neke količine kako bi natopile suvu zemlju na kojoj se nalazi kukuruz – kako onaj koji je već zasijan, tako i ovaj koji se sada sije“, istakao je Maletić.

On je dodao da je kiša sprala prljavištinu sa kukuruza, te naglasio da je važno što nije bilo pljuskova.

„Ovo je prava ljetna kiša, nije bilo pljuskova i pogoduje usjevima, posebno kukuruzu, ali i povrću i voću. Ova kiša je povoljna, samo da ne bude nekih jačih i dužih padavina“, rekao je Maletić.

On je ponovio da je oko 30.000 hektara pod usjevima pogođeno poplavama u Semberiji, a da se trenutno presijavanje kukuruzom vrši na oko 30 odsto oranica.

Maletić je naveo da su u Semberiju stigle dovoljne količine sjemena kukuruza za presijavanje.

„Svi koji su upisani za ovaj posao dobiće određene jedinice sjemena. Dobiće onoliko koliko su tražili i to nam potvrđuje da su količine koje nam je uputila Vlada Republike Srpske sasvim dovoljne“, naglasio je Maletić i naveo da je stiglo oko 70.000 jedinica kukuruza, koje će zadovoljiti potrebe poljoprivrednih proizvođača u Semberiji.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se