1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Kapetan OS BiH optužen da je žrtve mučio sjekirom

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Armije RBiH koja ih tereti za ubistva najmanje 21 srpskog civila u selu Kukavice, kod Rogatice, izvršena 27. avgusta 1992. godine.

Tužilaštvo BiHZa napad na kolonu srpskih izbjeglica, koja se iz sela Jabuka (iz pravca Goražda) kretala prema Rogatici, optuženi su Muhamed Šišić, Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić. Iz Tužilaštva BiH saopštili su danas da je optuženi Emir Drakovac zaposlen u Oružanim snagama BiH u činu kapetana.

Drakovac je optužen i da je krajem 1992. godine na području opštine Foča „počinio ratni zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom tri žrtve, koje su mučene i ubijene na izuzetno surov način“.

U Ministarstvu odbrane BiH danas nam nisu mogli odgovoriti na pitanje da li će kapetan Oružanih snaga BiH Emir Drakovac biti suspendovan ili otpušten zbog optužnice koja ga tereti za ubistva civila te za mučenja i sakaćenja žrtava.

„Traju provjere u Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH i danas ne možemo odgovoriti kakav će sada biti radno-pravni status Drakovca“, rekao nam je Rade Vukelić iz Sektora za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Zbog sumnje da su učestvovali u napadu na kolonu srpskih civila u Kukavicama, 27. decembra prošle godine, osim četvorice sada optuženih, po nalogu Tužilaštva BiH bili su uhapšeni i Izet Hadžić, Aziz Aganović i Zahid Alić. Svi su ubrzo pušteni iz pritvora i određene su im mjere zabrane međusobnog komuniciranja zbog straha od uticaja na svjedoke.

Za napad na kolonu srpskih izbjeglica optuženi su Muhamed Šišić, Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić
Muhamed Šišić kao komandir Diverzantskog voda ARBiH, a Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić kao pripadnici tog voda optuženi su da su koordinirali i izvršili napad na kolonu srpskih izbjeglica u Kukavicama.

„U napadu na civile, koji su se prevozili u više vozila, ubijena je najmanje 21 žrtva, oba pola, među kojima je bilo i maloljetih osoba, osoba starije životne dobi, kao i majki sa djecom. Više žrtava je ranjeno, a izvršeni su pljačka i paljenje imovine koju su izbjeglice prevozile“, saopštili su iz Tužilaštva BiH i napomenuli da su, zajedno sa MUP-om Republike Srpske, proveli temeljnu istragu u ovom predmetu.

„Zahvaljujući profesionalnoj i dobroj saradnji policijskih službenika, tužilaca i istražitelja, prikupljeni su dokazi za podizanje optužnice i procesuiranje odgovornih. Policijski službenici MUP-a RS odigrali su ključnu ulogu u prikupljanju dokaza i iskaza svjedoka ratnog zločina u Kukavicama“, naglašeno je u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH.

Optužnica protiv četvorice bivših pripadnika ARBiH upućena je na potvrđivanje Sudu BiH sa više od 200 dokaznih materijala, a predloženo je ispitivanje više od 80 svjedoka optužbe.

Veljko Lasica jedan je od onih što su u avgustu 1992. godine u Kukavicama preživjeli napad pripadnika ARBiH. Ranije nam je ispričao da je sa svojim automobilom bio dio kolone, a s njim u vozilu su bili njegova kćerka, sestra i kćerka njegove rodice. Sve četvoro su ranjeni u napadu, a on je ostao bez noge.

„U koloni je bio i autobus sa oko 120 ljudi, kojim je upravljao Ranko Ikonić, koji je takođe povrijeđen. U tom autobusu, kad je napad krenuo sa svih strana, bilo je desetoro mrtvih i više ranjenih. U cijeloj koloni ubijeno je 25 ljudi, a ranjeno ih je više od 80“, kazao nam je Lasica, naglasivši da je još 2006. godine policiji u Foči dao izjavu o ovom ratnom zločinu.

(Nezavisne novine)

Povezane vijesti:

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se