13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Istraživanje: Podrška Rusiji bez obzira na posljedice

BANJALUKA – Da Republika Srpska treba otvoreno da podržava Rusiju bez obzira na negativne reakcije Evropske unije i SAD smatra 66 odsto građana Republike Srpske, dok ih samo 13 odsto misli da ne treba.

Rusija, MoskvaPokazalo je ovo posljednje istraživanje Agencije „Ipsos“, koje je rađeno u periodu od 13. do 27. maja, a u kojem je licem u lice ispitan 1.001 stanovnik RS.

Od ispitanih građana, 94 odsto onih koji će na predstojećim izborima glasati za DNS smatra da RS treba otvoreno da podrži Rusiju, tako misli i 89 odsto PDP-ovaca, kao i 79 odsto SDS-ovih glasača. Oko 71 odsto onih koji će glasati za SNSD takođe smatra da RS otvoreno treba da podrži Rusiju, dok njih 14 odsto misli da ne treba.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose i profesor Banjalučkog univerziteta, kaže da je takav stav građana RS očekivan s obzirom na dobre odnose Republike Srpske i Rusije.

Istraživanje Podrška Rusiji bez obzira na posljedice„To nije iznenađenje s obzirom na dobre odnose. Predsjednik Rusije primio je predsjednika RS, imate i velike ruske investicije, a sve se to naslonilo na tradicionalne i istorijske veze i civilizacijsku sličnost“, rekao je Šolaja, dodajući da ljudi u RS to tako osjećaju i da su emotivno naklonjeni Rusiji.

Istraživanje Agencije „Ipsos“, koje se odnosi na spoljnu politiku i spoljnopolitičke odnose RS, pokazalo je i to da građani RS nemaju jedinstven stav kada je u pitanju put BiH ka Evropskoj uniji.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum s pitanjem „Da li podržavate učlanjenje BiH, a samim tim i RS, a da se pritom ne smanjuju njene nadležnosti u EU“, mišljenje stanovnika RS bilo bi podijeljeno pa bi tako njih 39 odsto glasalo za, protiv bi bilo 38 odsto, dok ostali ne bi glasali ili ne znaju kako da odgovore.

Najviše PDP-ovih glasača, i to njih čak 53 odsto, glasalo bi za učlanjenje BiH u EU, a 47 odsto bi bilo protiv, dok bi SNSD-ovih 41 odsto glasalo za, a 46 odsto protiv. Kada je u pitanju SDS, 29 odsto glasača bi se izjasnilo za ulazak u EU, 41 odsto bilo bi protiv, 20 odsto ih ne bi glasalo, dok 11 odsto njih ne zna kako bi glasalo.

Na isto pitanje, s tim da bi se RS morala odreći dijela svojih nadležnosti, čak 58 odsto građana bi glasalo protiv ulaska BiH u EU, dok bi ih 14 odsto glasalo za. Njih 16 odsto u ovom slučaju ne bi glasalo.

Na pitanje o ulasku BiH u EU, ali sa smanjenjem nadležnosti RS, najviše SNSD-ovih glasača je odgovorilo negativno i to čak njih 69 odsto, zatim 62 odsto SDS-ovih, 60 odsto PDP-ovih i 45 odsto DNS-ovih.

Dodik i PutinŠto se tiče evropskih integracija, mišljenje o tome da li bi brže EU integracije doprinijele boljem ekonomskom položaju građana RS je takođe podijeljeno, pa tako 32 odsto njih kaže da bi značajno doprinijele, dok ih 31 odsto misli da uopšte ne bi doprinijele. Njih 17 odsto smatra da bi značajno doprinijele, dok ih oko 10 odsto ima mišljenje da bi brže EU integracije dodatno opteretile našu ekonomiju.

U SDS-u je najviše onih koji smatraju da EU integracije uopšte ne bi doprinijele boljem ekonomskom položaju RS, dok je u SNSD-u najviše onih, oko 40 odsto, koji smatraju da bi doprinijele, ali ne mnogo.

Istraživanje je pokazalo i to da je najviše onih koji smatraju da EU uopšte ne želi BiH kao svoju članicu na duži period, i to čak 37 odsto.

„Skoro dvije trećine građana smatraju da je EU neutralna ili da čak ne želi BiH kao svoju novu članicu“, navodi se u istraživanju.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se