18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Islamisti napreduju, Iračani bježe

BAKUBA – Irački pobunjenici ušli su kasno sinoć u grad DŽalavla, na istoku zemlje, nakon što su snage bezbjednosti napustile svoje položaje, izjavili su bezbjednosni izvori.Kurdski pešmerga borci razmjestili su pojačanja da bi zaštitili prostorije svoje političke sranke u DŽalavli prije dolaska pobunjenika u ovaj grad u provinciji Dijala, na granici sa Iranom.

pobunjeci džihadisti irak sirija islamistiStotine Iračana sa sjevera zemlje, među kojima ima muškaraca, žena i djece, u prepunim vozilima i dalje napuštaju svoje domove zbog straha od sukoba, otmica i silovanja tokom napredovanja islamista.

UN procjenjuju da je od ponedjeljka, 9. juna, izbjeglo oko pola miliona ljudi, nakon što su militanti počeli da zauzimaju gradove i postavljaju punktove u sjevernom dijelu zemlje.

Egzodus je počeo kada su pripadnici grupe Islamska država u Iraku i Levantu, koja se odvojila od Al kaide, zauzela grad Mosul, a potom i Tikrit, poslije čega su krenuli ka Bagdadu.

Na internetu je emitovan snimak brutalnog ubistva jednog sunitskog policijskog majora u njegovom domu u jednom iračkom gradu. Islamisti žele da ovakvim prizorima zastraše sunite u redovima iračke vojske i policije, kako bi dodatno oborili moral državnih snaga.

Komentatori navode da je ovo najveća bezbjednosna kriza u Iraku u posljednjih nekoliko godina.

(SRNA/Rojters)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se