15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

EVROPA PO PUTINU: Kako ruski predsjednik zamišlja granice 2035. godine

Ruski mediji poput „Ekspres gazete“ objavili su u julu 2012. godine mape Evrope koje su izazvale burne reakcije u međunarodnoj javnosti, a sa da su ponovo izašle na površinu, u svjetlu promjena granica Ukrajine i pripajanja Krima Rusiji.

Evropa po Putinu 2Na mapama sa može vidjeti upravo Krim kao dio Rusije (što se u međuvremenu i ostvarilo), kao i pripajanje Donbasa (tamo su u toku žestoki sukobi Kijeva i separatista), ali i oblasti poznate kao „Nova Rusija“ na jugu Ukrajine, koja je povezana s Pridnjestrovlja, istočnim dijelom Moldavije lojalnim Moskvi, čime bi Ukrajina ostala bez izlaska na Crno more.

List „Forin polisi“ piše da bi mape trebalo čitati kao kartografsku ilustraciju ruskog spiska želja, koje reflektuju nade i frustracije jednog segmenta ruske javnosti.

Prema ovoj mapi, mnogima u Rusiji se čini da će Evropa 2035. godine izgledati fragmentirano, islamizovano, a patiće i pod sve jačom Njemačkom. Ništa od toga, piše u članku „Ekspres gazete“, ne bi se desilo da 1991. godine nije došlo do raspada Sovjetskog saveza…

Mapa na naki način odslikava san Rusije koja je frustrirana svojom umanjenom ulogom u svijetu.

Zapadna Evropa po Putinu

478514 rus 01 ffIz ruskog ugla, Zapadna Evropa je moralno i ekonomski korumpirana, dekadentna i blizu raspada. Otud raspad većine velikih evropskih država, počevši od Velike Britanije. Osim Škotske, odvojila bi se i Sjeverna Irska i pridružila matičnoj državi, pa bi se Ujedinjeno Kraljevstvo svelo na Englesku i Vels.

Ni Francuska nije prošla mnogo bolje: Dio teritorije uzeli su Baski, a mnogobrojni imigranti prebačeni su u „Arapski Pijemont“ sa Marsejom kao glavnim gradom, a odvojili bi se i Korzika (postaje nezavisna) i Alzas i Loren (pripali Njemačkoj).

Belgija je nestala s mape Evrope.

Centralna Evropa

Evropa po PutinuItalija je podijeljena na dvije države, razdvojene linijom siromaštva, a južni dio je previše nemoćan da bi pod kontrolom zadržao Sardinijiu i Siciliju.

Bosna i Hercegovina je nestala kao država i podijeljena između Srbije i Hrvatske. Nastala je Velika Albanija, kojoj su dodati Kosovo i dijelovi južne Srbije i Makedonije. Mađarska je dočekala osvetu za rasparčavanje poslije Prvog svjetskog rata, pa pripaja Vojvodinu od Srbije i Transilvaniju od Rumunije.

Poljska je isto prošla prilično loše. Njemačka je uzela Pomeraniju i Šleziju, kao i istočnu Prusku. Od Ukrajine je ostao samo zapadni djelić nekadašnje države.

Istočna Evropa

478516 rus 03 ffBivše sovjetske republike po ovoj mapi poslužile su Rusiji kao poligon za uzimanje teritorije. Estonija je ostala bez oblasti Narva, Letonija bez Dvinska, a Ukrajina se dijeli na dva dijela – Galiciju (koja čak uspijeva da uzme djelić Poljske!) i Ukrajinu.

Da bi nadoknadila gubitak Pridnjestrovlja, Rumunija dobija Moldvaviju, osim dijela koji ide Rusiji. Bugarska mora da se oprosti od Burgasa, koji uzima Turska.

Kavkaz

Na Kavkazu nastaje Kavkaski Emirat, a Gruzija gubi Abhaziju i Južnu Osetiju, koje pripadaju – Rusiji.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se