18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik uputio prijavu za eventualna krivična djela tokom poplava

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske krivičnu prijavu protiv lica za eventualna krivična djela koja su se desila tokom poplava u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik u Modriči (Foto: SRNA)Ovom krivičnom prijavom Dodik želi da se utvrde svi eventualni propusti koji se odnose na neadekvatno i nepravovremeno djelovanje na prirodnu nepogodu.

„Na propuste se posebno misli u slučajevima obezbjeđenja pravovremenog obavještavanja građana o elementarnim nepogodama, izgradnji i održavanju nasipa, izdavanja potrebnih dozvola za gradnju u vodoplavnim područjima, kako stambenih, i drugih objekata i putne mreže, održavanju nasipa tokom poplava, eksploataciji šljunka, ispuštanju vode na branama i drugo“, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

Posebno se insistira na utvrđivanju zakonite raspodjele humanitarne robe, kao i pridržavanju uputstava nadležnih stručnih tijela u domenu zaštite od poplava.

U saopštenju se navodi da se krivičnom prijavom želi utvrditi odgovornost pravnih i odgovornih lica Republike, gradova i opština, kao i drugih institucija za izvršenje eventualnih krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjesnog rada i izazivanja opšte opasnosti, iz kojih je proizašla teža posljedica za živote građana i imovinska šteta velikog obima.

Posebno se ističe ispitivanje eventualnih radnji kojima su službena ili odgovorna lica iskoristila svoj položaj ili ovlašćenje, prekoračivši granice svog ovlašćenja ili neizvršavajući svoju službenu dužnost, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupala u vršenju službe.

„Krivičnom prijavom se traži od Specijalnog tužilaštva da preduzme aktivnosti u skladu sa zakonom, u svim slučajevima gdje postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo koje je direktno ili indirektno uticalo na ugrožavanje života i imovine u poplavama“, navedeno je u saopštenju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se