9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanović: Poplavljeni će dobiti po 5.000 KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je za ATV da je opozicija prije 10 dana najavljivala da ima paket mjera za sanaciju štete od poplava, ali da oni nisu izašli s tim paketom.

Željka-CvijanovićPremijer-RS„Danas prije pauze u zasjedanju parlamenta saopštili su usmeno jedan dio mjera. Tokom pauze sam očekivala prijedloge amandmana. Dobili smo verziju zaključaka, a onda je ta verzija povučena da se doradi, tako da se nemamo o čemu opredjeljivati“, poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Srpske rekla je za Alternativnu televiziju da ne zna da li će Vlada prihvatiti prijedloge opozicije kada je u pitanju set zakona za saniranje posljedica poplava, te naglasila da će svaki prijedlog biti razmotren.

Ona je izjavila da će šteta od poplava u Republici Srpskoj biti veća od 1,6 milijardi KM, i naglasila da se opozicija tokom trodnevnog zasjedanja Narodne skupštine nije bavila činjenicom da će sredstva prikupljena u Fondu solidarnosti biti namijenjena za saniranje te štete i ni za šta drugo.

Cvijanovićeva je naglasila da tokom zasjedanja nije posvećena dodatna pažnja različitim izvorima finansiranja Fonda solidarnosti, već je samo potencirano pitanje solidarnog poreza.

„Opozicija nam sve vrijeme nudi da idemo u rebalans budžeta, a taj budžet iznosi dvije milijarde KM. To znači da za saniranje štete, koja je veća od 1,6 milijardi KM, treba da uzmemo cijeli budžet, a sve drugo u Republici Srpskoj zamrznemo“, rekla je Cvijanovićeva.

Cijanovićeva je dodala da može obećati da će Vlada uraditi sve što je u njenoj moći da ne dođe do bilo kakvog dodatnog opterećenja građana i privrede, te problema u isplati plata.
„Mogu da obećam građanima koji su stradali u poplavama da će dobiti 5.000 KM da se pomognu u prvo vrijeme, da kupe namještaj i neke druge stvari. Odlučili smo se da taj novac dijelilo u vidu platnih kartica, jer želimo da se taj novac potroši u Republici Srpskoj“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su u toku pregovori da se omogući plaćanje računa tim karticama u narednih godinu dana, ili plaćanje rata kredita.

„Zašto se iscrpljujemo oko toga tri dana? Zato što neko smatra da će Vlada dobiti politički poen ako odradi ovaj dio posla, a nije svrha ovoga da dobijemo politički poen. Naš plan je ići prema čovjeku, omogućiti mu da dobije ono što treba da dobije“, naglasila je premijer Srpske.

Svrha je, tvrdi Cvijanovićeva, da se građanima reprogramiraju dugovi, da se omogući djeci iz određenih sredina besplatno studiranje, da se donese čitav niz socijalnih, ekonomskih i infrastrukturnih mjera, o kojima je u parlamentu nemoguće govoriti.

Cvijanovićeva je istakla da se samo može nadati da će večeras sva ova diskusija biti okončana, dodajući da je 80 odsto diskusije tokom tri dana zasjedanja bila potpuno nepotrebna priča, neprimjerena tragediji koja je zadesila Srpsku.

Ona je dodala da u pauzama skupštinskih zasjedanja Vlada održava sjednice, priprema podzakonske akte, jer svaki dan odugovlačenja u parlamentu pomjera plan konkretne pomoći građanima za tri dana.

Govoreći o tome da li je bilo moguće 10 zakona „pretresti“ odjednom, ona je rekla da je sasvim logično da se oni objedine, jer su organski vezani, ali da je problem što mnogi poslanici diskutuju o zakonima, a uopšte ih nisu pročitali.

(ATV)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se