5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Alergija na polen

Mnogi se raduju suncu i visokim temperaturama karakterističnim za ljeto, ali to vjerovatno nije slučaj sa onima koji su alergični na polen. Kako da se na prirodan način izborite sa ovom alergijom?

alergija na polenKijanje, iritirajući i gotovo neprekidan svrab u grlu i očima, kao i u unutrašnjem uhu, neki su od simptoma alergije na polen, od koje samo u Britaniji pati 15 miliona.

Istraživači iz Jedinice za aerobiološka istraživanja i polen na univerzitetu Vorčester, tvrde da dva faktora utiču na ovu “ljetnju alergiju”: vremenske prilike i zagađenje vazduha.

Polenska groznica dvostruko je češća u urbanim sredinama, nego u selima, zbog većeg zagađenja uzrokovanog najprije saobraćajem.

Isparenja iz automobila stvaraju fotohemijski smog, koji “zarobljava” polen, ne dozvoljavajući mu da se povuče u gornji sloj atmosfere.

“Takođe, rasprostranjenost polena i vremenske prilike su usko povezani”, tvrdi Beverli Adams-Grum iz Jedinice za aerobiološka istraživanja i polen.

Toplo vrijeme pogoduje širenju polena, zbog čega ga je najviše u periodu između maja i avgusta.

Međutim, alergija ne mora da vas spreči da uživate u lijepom vremenu!

Ukoliko, ne želite da uzimate lijekove, postoji i prirodan način da ublažite alergijeske reakcije na polen.

Konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama može smanjiti kašalj i olakšati disanje, tako što će umanjiti upalu.

Bijeli luk takođe može da pomogne da se brzo izborite sa “sezonskom kijavicom”. Luk je prirodan antihistaminik – djeluje na supstancu histamin koju tijelo proizvodi kao odgovor na polen.

Naravno, ni šoljica čaja neće da odmogne. Čajevi sadrže antioksidant poznat kao kvercetin, koji sprečava upalu izazvanu polenskom groznicom.

Kašičica meda svakog dana takođe može da bude od pomoći. Prirodni med u sebi sadrži male količine polena, što može umanjiti osjetljivost organizma, a samim tim i alergijsku reakciju. Stručnjaci preporučuju da preventivno počnete da unosite med oko dva mjeseca prije početka sezone širenja polena.

I fizička aktivnost može da ublaži simptome alergijske reakcije, ali važan je i kvalitetan san, kako bi organizam imao dovoljno snage da se bori protiv alergije.

Farmaceut Anđela Čalmers preporučuje da uvek kada izlazite napolje u ljetnjem periodu, nosite naočare za sunce, jer ćete na taj način, osim od UV zraka, oči zaštiti i od polena.

“Polen se takođe zadržava na odjeći i u kosi, zbog čega je važno da kosu redovno češljate i često perete odjeću”, savjetuje ona.

Sa druge strane, alkohol pogoršava simptome, zbog čega stručnjaci savjetuju da ga izbjegavate, naročito u “jeku” sezone polena. Alkoholna pića u sebi sadrže histamine, supstance koje izazivaju alergijsku reakciju u tijelu.

Na kraju, protiv svraba grla, može vam pomoći mali trik – kada svrab u ustima i grlu postane nepodnošljiv, žvakanje žvakaće gume umanjiće iritaciju!

Ukoliko, pak, sve to nije dovoljno, po mišljenju ove farmaceutkinje, može vam pomoći terapija antihistaminicima. Naravno, prije toga se posavjetujte sa ljekarom u vezi sa dozom koju treba da uzimate. Antihistaminici ublažiće svrab očiju i grla, ali neće pomoći kod zapušenog nosa, koji je gotovo obavezan simptom alergija.

Kada polen izazove alergijsku reakciju, unutrašnjost nosa je pod upalom. Kortikosteroidi mogu ublažiti ovu upalu i sprečiti simptome polenske groznice. Oni se takođe mogu uzimati i prevetnivno, kaže farmaceutkinja. Naravno, pored toga možete koristiti kapi ili sprejeve za nos i oči.

(MONDO)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se