-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Al-Kaida u BiH ima svoje organizacije

NJUJORK – Na listi Ujedinjenih nacija na kojoj se nalaze zemlje u kojima zvanično postoje terorističke organizacije povezane sa „Al-Kaidom“ BiH zauzima jedno od najviših mjesta, odmah iza Pakistana, a u rangu sa Avganistanom.

Terorističke organizacije u svijetuTo znači da je BiH, prema podacima UN, jedna od najopasnijih zemalja svijeta kad je riječ o terorizmu.

Na zvaničnoj karti UN koja prikazuje zemlje za koje je dokazano da su povezane sa „Al-Kaidom“, BiH je označena bojom kojom je označen i Avganistan.

U tekstu objavljenom uz tu kartu stoji da najviše podružnica „Al-Kaida“ ima u Pakistanu, 12, a da slijedi Avganistan sa pet. Isto toliko „Al-Kaidinih“ podružnica ima i BiH.

– UN su odlučile da na svoju listu terorističkih organizacija zvanično povezanih sa „Al-Kaidom“ doda i nigerijsku islamističku grupu „Boko Haram“ čije ime u slobodnom prevodu znači „zapadno obrazovanje je grijeh“. Ona održava vezu sa „Al-Kaidom“ u islamskom Magrebu, koja ih obučava i daje materijalnu podršku – stoji u tom tekstu.

Savjet bezbjednosti UN na listu terorističkih organizacija stavio je sedam organizacija registrovanih u BiH i nekoliko pojedinaca koji su označeni kao prijetnja svjetskoj bezbjednosti.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se