5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

5 stvari koje nikada ne treba da kažete mami koja se porodila carskim rezom

Mame koje su se porodile putem carskog reza često mogu da budu osjetljive na tu temu, a one koje nisu bez loše namjere mogu da ih uvrede ili povrede. Zato pogledajte kojih to pet stvari ni jedna žena koja se porodila na ovaj način ne želi da čuje, ali i tri stvari koje uvijek možete da joj kažete.

carski rezMajka koja je imala carski rez ne želi da čuje ovo

1) BLAGO TEBI! JA SAM IMALA OGROMNU PODEROTINU, SVE BIH DALA ZA CARSKI REZ

Ako ste se prilikom poređaja pocjepali ili ste imali epiziotomiju, to može da bude jako bolno, neprijatno i može da ostavi posledice. Ali, prije nego što izgovorite nešto ovako, imajte u vidu da su toj ženi otvarali stomak, sekli kroz mišiće i matericu.

Zato ovakva izjava može da bude jako neprijatna i da djeluje bezosjećajno.

Majka koja se porodila carskim rezom ne bi trebalo da omalovažava bol i neprijatnost kroz koju ste vi prošli, ali nemojte ni vi činiti to. Ako ste imali epiziotomiju, rez između vagine i analnog otvora, nakon toga su vam trebali samo šavovi. Ženu kojoj su otvarali abdomen bukvalno moraju ponovo da sastavljaju.

2) BITNO JE SAMO DA STE TI I BEBA SREĆNI I ZDRAVI

Čak i ako imate najbolju namjeri kada izgovarate nešto ovako, to može da iznervira ženu koja se podvrgla carskom rezu. Iako jeste najbitnije da su ona i dijete zdravi, to ne znači da su nužno i srećni.

U velikom broju slučajeva majke koje nisu imale priliku da iskuse čaroliju donošenja djeteta na svijet osjećaju tugu što su propustile taj događaj. A ono što većina ljudi ne razumije jeste da žena može da bude srećna i zahvalna što ima zdravo dijete, a da u isto vrijeme tuguje što ga nije rodila prirodnim putem.

3) TREBALO BI DA VEĆ JEDNOM PREĐEŠ PREKO TOGA

U ovom slučaju, sve zavisi od žene do žene. Neke majke carski rez prihvataju normalno, i ne tuguju što na svijet nisu donijele dijete prirodnim putem. Ali, one koje su cijelog života čekale to čarobno iskustvo, sada mogu da budu jako tužne, pa čak i depresivne. Da, čak i ako je dijete potpuno zdravo. A ne postoji neki određeni vremenski rok, nakon kog morate da se ponovo osjećate normalno. Zato nemojte pokušavati nekome da objasnite kako treba da preboli to već jednom, jer ne možete da znate šta se dešava u glavi i duši te osobe.

4) NADAM SE DA ĆU I JA MOĆI DA SE PORODIM CARSKIM REZOM

Bilo da se radi o zdravstvenom razlogu, ili žena dobrovoljno želi da se porodi carskim rezom, samim tim činom žene mnogo toga žrtvuju. Iako je ožiljak koji nakon toga ostane mali, carski rez zapravo jeste velika stvar. To je ozbiljna operacija, a proces oporavka je bolan, i često sa komplikacijama. Zato zapamtite da carski rez nije glamurozan, zabavan ili bezbolan način da donesete dijte.

5) NE BRINI SE ZBOG CARSKOG REZA. I JA SAM GA IMALA I UŽIVALA SAM! ČAK MI SE DOPADA I OŽILJAK, PODSJEĆA ME NA TO ISKUSTVO

Ovo je nešto što bi iskusna majka rekla budućoj mami kojoj tek predstoji carski rez. Postoji razlika između toga što ste vi srećni i uzbuđeni zbog svog porođaja, i pretpostavke da će isto tako biti i drugima. Mnoge žene su srećne što su išle na carsku rez, ali imajte u vidu da je svaki porođaj drugačiji i da ne možete da predvidite šta će se desiti i da li će neko uživati ili ne. Lijepo je to što ste vi tako pozitivni i svaka majka bi trebalo da zna da vi to govorite iz najbolje namjere, ali to ne znači da će se ta žena osećati bolje zbog toga. Naprotiv.

EVO ŠTA TREBA DA KAŽETE

1) KAKO SE OSJEĆAŠ?

Postoji nešto u našoj kulturi što nas tjera da budemo nježni i saosjećajni prema trudnicama, a čim se porode, zaboravljamo na to da im je i tada potrebna podrška. Ovo važi i za žene koje su se porodile prirodnim putem. Porođaj je težak, čak i ako prođe apsolutno savršeno, težak je i fizički i mentalno i emocionalno. Zato jedno ovako prosto pitanje može mnogo da znači majci male bebe.

 2) KAKO MOGU DA POMOGNEM?

I ovo važi za sve nove mame, svakoj će značiti da čuje ovo. Najveća obaveza mame nakon porođaja jeste da se brine o bebi i o sebi. Zato se uvijek ponudite da joj pomognete, umjesto da očekujete da ona uradi nešto za vas. To može da bude kuvanje ručka ili sređivanje kuće. Možda možete da joj pričuvate bebu dok se istušira. Na kraju krajeva, dovoljno je samo da čuje da može da se uvek osloni na vas.

3) TVOJA OSJEĆANJA SU OPRAVDANA. BITNO MI JE KAKO SE OSJEĆAŠ

I još jednom, svaka nova majka će biti zadovoljna da čuje nešto ovako. Iako je porođaj sam po sebi težak, kod nekih žena carski rez donosi još više emotivne traume. Nije ništa neuobičajeno da žene budu tužne zbog carskog reza, ali često toga nisu svjesne, ne žele to da prihvate ili ne znaju da je to u redu. Ponekad im je zaista potrebno samo da nekome kažu kako se osjećaju. Zato dajte toj osobi do znanja da vam je stalo, i da ima pravo da osjeća šta god da osjeća.

(Bli Žena)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se