20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

100 godina lovstva u Zvorniku

Stogodišnji jubilej koji se navršava ove godine biće obilježen u subotu druženjem zvorničkih i lovaca iz mnogih drugih društava

Rukovodstvao LU Soko iz Kozluka sa gostima iz LU Rizana iz Kopra
Rukovodstvao LU Soko iz Kozluka sa gostima iz LU Rizana iz Kopra

ZVORNIK – Povodom 100 godina postojanja zvorničkog lovstva u subotu će biti organizovana Svečana akademija. Jubilej koji se navršava ove godine biće obilježen druženjem zvorničkih i lovaca iz mnogih drugih društava.

Na području zvorničke opštine danas djeluju dva lovačka udruženja „Vukovi sa Drine“ iz Zvornika i „Soko“ iz Kozluka koji broje oko 700 članova. Kada su počinjali, te 1914. godine, tadašnje lovaško društvo brojalo je dvadesetak članova.

Član Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske (LSRS) Zdravko Ilić koji je bio dugogodišnji predsjednik udruženja „Soko“ rekao je da su tačno prije 100 godina zaljubljenici u lovsto i prirodu iz Zvornika i okolnih sela Kozluka, Sapne, Drinjače i Roćevića osnovali lovačko društvo sa sjedištem u Zvorniku čime je počela organizovana aktivnost bavljenja lovom.

– Lovstvo u opštini Zvornik sa uspjehom egzistira cio jedan vijek. Pripada nam izuzetna čast koja se pruža jednom u životu, da obilježimo ovakav jubilej, kao i 20 godina postojanja i rada LSRS, zbog čega smo izuzetno srećni i zadovoljni – rekao je Ilić.

Predsjednik „Vukova sa Drine“ Branislav Mirković rekao je da ovo Udruženje broji 360 lovaca, te da gazduje lovištem Mlađevac površine 23.674 hektara.

Prema riječima predsjednika „Sokola“ Zorana Radosavljevića, ovo udruženje broji oko 340 lovaca i gazduje površinom od 15.500 hektara.

Ilić je istakao da je stogodišnjica lovstva rijedak jubilej koji su prije zvorničkih proslavilo samo lovci opštine Foča.

-Lovci opštine Zvornik su prepoznaljivi po dobrom druženju, prijateljstvu sa kolegama iz susjednih opština i širom bivše Jugoslavije, tako da imamo pobratime i saradnike i u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Federaciji BiH. Lovci su takođe poznati po humanosti, kao što je dobrovoljno davalaštvo krvi i pružanje pomoć porodicama ugroženim u poplavama – naglasio je Ilić dodavši da lovcima nije cilj izlovljavanje divljači, jer se rukovode time da više unesu u lovište nego što iz njega iznesu.

Na zajedničkoj svečanoj sjednici skupština dva zvornička lovačka udruženja održanoj 31. maja uručena su priznanja zaslužnim članovima, dok će na subotnjem druženju lovaca 7. juna predsjednik LSRS Vukašin Vojinović uručiti priznanja Lovačkog saveza zaslužnim zvorničkim lovcima.

Zlatni orden dobiće Mićo Erić i Zdravko Ilić, srebrni orden Branislav Mirković, Milosav Lazarević, Vajo Tomić i Milan Stjepanović i bronzani orden Nenad Vikić.

Za uspješan rad i doprinos u razvoju lovstva i lovne privrede najveće priznanje LSRS Zlatni orden biće uručen i Opštini Zvornik kao i „Vukovima sa Drine“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se