9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Život se normalizuje, štete od klizišta ogromne

ZVORNIK – Život na području opštine Zvornik se polako normalizuje, ali štete od klizišta su ogromne, kaže načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

Katastrofa u Sopotniku (4)

On je rekao da je preko 250 ugroženih kuća gdje se ljudima preporučuje da ne spavaju u njima, a 25 kuća koje su srušene ili su na putu da se sruše.

„Najnoviji slučaj je od sinoć gdje smo imali u Zelinju brdo koje je bukvalno odnijelo tri kuće u Drinu. Imamo 200 odrona na lokalnim putevima gdje su neki dijelovi naše opštine i dalje odsječeni. Naše ekipe su na tereni i pokušavamo preventivno djelovati na neka klizišta gdje je moguće, kako bi se pomjeranje tla zaustvilo“, kaže Stevanović.

Stevanović je rekao da se srećemo sa elementarnom nepogodom neslućenih razmjera jer su štete od klizišta nesagledive. On je apelovao na sve koji mogu i žele da pomognu da pošalju teške mašine i novac, jer hrane i pitke vode ima dovoljno a svi sugrađani koji su evakuisani su na sigurnom i toplom.

„Mašine nam trebaju da saniramo što više klizišta i odrona, jer koju god kuću zaustavimo od daljeg tonjenja, tu smo nekome spasili krov nad glavom i ulaganja veća od 100.000 KM. Na žalost, ljudi gube cijela imanja, sve što su sticali decenijama. Njima treba obezbijediti i adekvatne placeve. Zato nam je potrebna pomoć u novcu, da zbrinemo ove porodice, da pomognemo i naše poljoprivredne proizvođače, jer još nije kasno da ponovo zasiju svoje obradive površine“, rekao je Stevanović.

On kaže da je svima teško u okruženju, ali i dodaje da će se voda povući iz poplavljenih domaćinstava, ali je ljudima u brdskim predjelima pričinjena ogromna šteta od klizišta koja će se „liječiti“ narednih najmanje pet i više godina.

On je rekao da će sutra početi redovna nastava u svim školama, a redovno radno vrijeme imaće i Dječiji vrtić.

Autobuski saobraćaj odvija se redovno, izuzev prema Kamenici i Malešiću gdje će linije biti skraćene, zbog odrona.

Vodosnabdijevanje u gradu i prigradskim naseljima potpuno je normalizovano, kao i snabdijevanje električnom energijom, jer od 23.000 potrošača njih samo oko 80 trenutno nemaju struju.

Tamo gdje se voda povukla iz objekata, počelo se i sa dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović poziva sugrađane da se, tamo gdje su se stekli uslovi za ovaj postupak, jave predsjednicima mjesnih zajednica koje će obavijestiti ekipe na terenu.

Opština je formirala devet stručnih komisija koje će sutra početi sa popisom šteta.

Protok vode na Hidroelektrani „Mali Zvornik“ u 18 časova iznosio je 1.268 metara kubnih u sekundi. Na HE „Bajina Bašta“ on je iznosio 924 metara u sekundi dok je na HE „Višegrad“ izmjereno 753 metara kubnih u sekundi.

20.10 – Studenti Tehnološkog fakulteta iz Zvornika organizovali akciju pomoći

17.40 – Aktiv žena SNSD-a Zvornik uručio pakete udruženju „Naši anđeli“, MSD uputio pomoć narodu Šekovića

14.35 – Voda u Zvorniku ispravna za piće, Crveni krst prikuplja pomoć za ugrožena područja (foto)

14.20 – Dramatično u Malom Zvorniku

10.40 – Aktivno više od 200 klizišta, stanje vodotoka stabilno (foto)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se