20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Završava se procjena štete u poljoprivredi

BRATUNAC – Komisije za utvrđivanje štete u Bratuncu proteklih sedam dana obilaze područja ugrožena poplavama i klizištima i sutra bi trebalo da završe posao, izjavio je novinarima koordinator poslova opštinske Civilne zaštite Milenko Stanojević.

Poplave u Bratuncu

Štetu na terenu, na osnovu prijava pristiglih iz bratunačkih mjesnih zajednica, utvrđuju tri komisije u kojima su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opštine i mjesnih zajednica.

Stanojević je pojasnio da komisije obavljaju uviđaj, popisuju i fotografišu stanje i dokumentuju procjenu štete u svakom gazdinstvu i očekuje se da do ponedjeljka, 2. juna, bude poznat ukupan iznos štete u bratunačkoj poljoprivredi.

On je istakao da je ponovo uvedeno vanredno stanje u pet mjesnih zajednica, da bi se što prije uklonila klizišta i sanirali putevi radi berbe i otpremanja maline sa tih prostora, u kojima je najviše površina zasađeno ovom kulturom.

Berba maline treba da počne za desetak dana i potrebno je da se osposobe putevi da bi se ona mogla plasiraiti na tržište.

„Obaviješteni smo iz Direkcije za robne rezerve Srpske da je opštini Bratunac odobreno deset tona nafte za saniranje posljedica od poplava, ali to gorivo još nije preuzeto“, rekao je Stanojević.

On je naveo da je dobijena izvjesna količina lijekova i da je dostavljena Domu zdravlja.

„Očekuje se značajnija pomoć Vlade Republike Srpske u narednom periodu za sanaciju štete od poplava u ovoj opštini, a prioritetno je angažaovanje većih specijalizovanih mašina za uklanjanje klizišta i sanaciju uništenih puteva“, pojasnio je Stanojević, napominjući da je najavljen dolazak pripadnika Oružanih snaga BiH sa mehanizacijom da pomognu u sanaciji.

Stanojević je precizirao da je u ovoj opštini registrovano 126 klizišta različitih dimenzija i karakteristika, koja su ugrozila 30 kuća i da je procijenjeno da za njihovu sanaciju treba oko 360.000 KM.

„Osim toga, oko 1.700 kuća bilo je zahvaćeno poplavama, a u 273 ušla je voda i nakon njihovog čišćenja obavljena je dezinfekcija“, dodao je Stanojević.

On je napomenuo da su poplave i klizišta pričinili ogromne štete u ovoj opštini, kako na objektima infrastrukture, tako i u poljoprivredi koja je izvor egzistencije većine bratunačkih domaćinstava, ali i na stambenim i poslovnim objektima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se