18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Zapad i EU „sijeku“ put ka mirnom rješenju krize

MOSKVA – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da SAD i EU „sijeku“ put ka mirnom rješenju krize u Ukrajini, podržavajući one koji stoje iza državnog udara u Kijevu.

Moskva

Rusko ministarstvo je pozvalo zapadne sile da se okanu svoje destruktivne politike u vezi sa Ukrajinom, apelujući na Kijev da prekine „kaznenu operaciju“ na jugoistoku zemlje.

„To bi omogućilo početak istinskog procesa deeskalacije“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Zapad sprečava postizanje mirnog rješenja u Ukrajini podržavajući vlasti u Kijevu. „Rusija je uznemirena zbog početka kaznene vojne operacije uz učešće terorista ‘Desnog sektora’ i drugih nacionalističkih organizacija u Slavjansku“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da jedinice ukrajinske armije koriste tenkove, tešku artiljeriju, vojne helikoptere koji vrše raketne udare na demonstrante, a pristižu i informacije o poginulima i ranjenima.

„Ako je neko i sumnjao, onda je sada očigledno da mnogobrojne izjave takozvane vlade Ukrajine da namjerava da počne opštenacionalni dijalog za traženje puta za izlazak zemlje iz do sada najdublje krize nisu ništa drugo nego licemjerje“, navodi se u saopštenju.

OEBS pozvao Kijev da prekine operacije

Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi /OEBS/ je na zahtjev Rusije pozvala Kijev da prekine vojnu operaciju protiv federalista u Slavjansku, na istoku Ukrajine, rekao je ruski predstavnik u OEBS-u Andrej Kelin.

„Preduzimamo sve neophodne korake da rukovodstvo OEBS-a interveniše i prekine ovu operaciju“, rekao je Kelin.

On je dodao da će rukovodstvo Švajcarske stupiti u kontakt sa ukrajinskim predsjednikom Aleksandrom Turčinovim i premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Kijev je rano jutros pokrenuo specijalnu operaciju protiv federalista u Slavjansku uz pomoć avijacije i oklopnih vozila.

„Tražimo prekid ove operacije, a nakon toga uspostavljanje humanitarnih koridora da bi civili izašli iz grada. Potrebno je hitno prekinuti avio napade“, rekao je Kalin.

On je dodao da vojna operacija komplikuje primjenu sporazuma iz Ženeve i rad posmatrača OEBS-a u Ukrajini.

Ešton: Presudno je smanjiti nasilje u Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je danas da je od presudnog značaja da se u Ukrajini smanji nasilje i zauzimanje objekata.

„Apsolutno je od vitalnog značaja da ne bude nastavka nasilja i apsolutno je od vitalnog značaja da se smanji zauzimanje zgrada“, rekla je Eštonova na konferenciji za novinare sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Vlaterom Štajnmajerom.

Eštonova je dodala da je važno da se nastavi funkcionisanje ukrajinske skupštine, kao „mjesta gdje svi predstavnici u Ukrajini mogu da rade zajedno“.

Štajnmajer je pozvao na hitnu primjenu sporazuma iz Ženeve između Ukrajine, Rusije, SAD i EU, radi smirivanja tenzija u Ukrajini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se