14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Zadovoljan radom institucija Srpske

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nije bila moguća stabilnija odbrana od poplava, te da je zadovoljan radom institucija Srpske u teškim uslovima.

Milorad Dodik u Modriči (Foto: SRNA)„Poplave su došle iznenada i nije bila moguća neka stabilnija odbrana od one koju smo pružili. Za samo jedan dan palo je kiše koliko za šest do osam mjeseci i to je bio strašan pritisak koji nisu mogla izdržati riječna korita, nasipi i sistemi odbrane“, rekao je Dodik.

On je za „Novi pečat“ ocijenio da su pričinjene štete ogromnih razmjera i da će bitno uticati na budući status i razvoj Srpske.

„Sada je važno da izađemo sa jasnim planom šta i kako učiniti. Kao prvo, trebalo bi obezbijediti jednokratnu pomoć onima u čije stambene objekte je ušla voda, jer prvi zadatak je obezbijediti da ljudi imaju gdje da borave“, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da mora biti obnovljena infrastruktura, koja je značajno uništena, kao i da se mora pomoći privredi.

„Problem u Šamcu je ogroman, jer je sve odneseno. I kanalizacija i odvodi su začepljeni, jer se ogromna količina mulja slegla i začepila odvode. Trebaće nam mnogo vremena i prostora da to sve osposobimo“, kaže Dodik.

On je istakao da je potrebno napraviti procjenu za pomoć privredi. „Pružićemo pomoć i privrednicima da ožive proizvodnju. Mnogima su nastradali, ne samo pogoni, već i repromaterijal, pa čak i gotovi proizvodi“, podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da će biti formiran i fond solidarnosti, koji će imati svoje izvore finansiranja. „On bi mogao funkcionisati i više od sedam godina, s obzirom na obim šteta koje su pričinjene“, pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da će morati da bude aktiviran i Garantni fond Republike Srpske.

„Vjerovatno ćemo uvesti i dodatni porez na plate zaposlenih, koji će se zvati solidarni porez i biće dio trajnih prihoda pomenutog fonda solidarnosti. Kada pomognemo u stambenom zbrinjavanju, počećemo s ulaganjima u privredu, infrastrukturu i poljoprivredu“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da će biti napravljene i procjene novih odbrambenih sistema, na bazi sadašnjih odnosa – ove posljednje poplave i onoga što je ona učinila.

„Moramo prilagoditi sve naše planove na nove sisteme odbrane. To je posao koji će morati biti rađen godinama, možda i decenijama“, naglasio je predsjednik Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se