15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Za ukrajinskog guvernera Hitler „oslobodilac“

HERSON – Guverner regiona Herson na jugu Ukrajine Jurij Odarčenko izazvao je bijes javnosti kada je na ceremoniji povodom 9. maja Dana pobjede nazvao Adolfa Hitlera „oslobodiocem“, a sovjetskog lidera Josifa Staljina „tiraninom“.

Jurij Odarčenko

„Kada čitamo istoriju, vidimo da se Hitler zalagao za oslobađanje ljudi od komunističkog jarma, od Staljinove tiranije“, rekao je Odarčenko, koji je član partije Batkivščina.

Nakon toga je jedna žena otrčala do njega i nazvala ga fašistom, a zatim bacila mikrofon u pravcu grupe veterana iz Drugog svjetskog rata.

Guverner je, potom, otišao na drugu stranu bine i nastavio govor, a policija je izbacila ženu iz sale, prenosi agencija Itar-tas.

Nakon toga je i jedan stariji muškarac prišao Odarčenku i takođe ga nazvao fašistom, pokušavajući da uzme mirkofon. Policija je zaštitila guvernera koji je nastavio govor dok ga je publika prekidala zvižducima.

Pozivajući se na istorijske podatke, „Rusija danas“ podsjeća da su u regionu Herson nacisti ubili 72.130 ljudi, a oko 40.000 poslali u radne logore u NJemačku.

U jesen 1941. godine oko 10.000 Jevreja ubijeno je samom u gradu Hersonu, a najmanje 47.000 vojnika Crvene armije poginulo je prelazeći rijeku Dnjepar u operacijama oslobađanja grada od nacista.

Guverner Hersona je uvrijedio veterane na njihov najznačajniji dan, rekao je zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se