18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Za RAOP izabran kvalitetan kupac

BANJALUKA – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević poručio je radnicima „Energoinvest-Rasklopne opreme“ /RAOP/ Istočno Sarajevo da budu strpljivi i da vjeruju u novog investitora da će oživjeti proizvodnju u ovom preduzeću.

Željko Kovačević

Kovačević je rekao je da je izbor strateškog partnera za RAOP iz Istočnog Sarajeva dokaz koliko je Vlada Srpske vodila računa o ovom preduzeću i njegovim radnicima.

On je za RTRS rekao da je dokaz pokretanja proizvodnje u RAOP-u i za ponedjeljak zakazana prezentacija prototipa prekidača proizvedenog u toj firmi.

Kovačević je podsjetio i da je Vlada Republike Srpske za dio radnika koji nisu tužili preduzeće za namirenje svojih potraživanja iz kupoprodajne cijene koja je postignuta prodajom nepokretne imovine, kao i za radnike koji su u stanju socijalne potrebe i koji su dijelom dobili svoja potraživanja obezbijedila isplatu određenih naknada u iznosu od 410.000 KM.

„Vlada Republike Srpske, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je u proteklom periodu veoma brinulo o radnicima RAOP-a i u nekoliko navrata isplaćivala je različite naknade radnicima“, istakao je Kovačević.

On je naglasio da je RAOP u proteklih 30 godina bukvalno spavao, nije zapošljavao radnike, nije se odvijala proizvodnja, nije brinuo o svom tehnološkom razvoju, a da je ranije vlasnik „Jugotrejd“ uništio RAOP.

Upitan o sudbini tekstilne industrije u Hercegovini, Kovačević je rekao da je u Bileći napravljena jedna od najsavremenijih fabrika tekstilne industrije na Balkanu, te da to omogućuje da tamo radi 260 stalno zaposlenih radnika, kao i da se taj projekat širi i na LJubinje, Trebinje, Mrkonjić Grad i neka druga područja.

„Prostor `Bilećanke` oko kojeg se diže nepotrebna galama je vrlo savremen, svaki fening u taj prostor je adekvatno uložen i iznosi 5.600.000 KM, a ne 12 miliona KM kako se u javnosti govori“, rekao je Kovačević i dodao da se radnici za svoja redovna primanja trebaju obratiti preduzeću „Ineks internešnel“, a ne preduzeću „Nikola Tesla“.

On je dodao da je Vlada Srpske samo vlasnik hala i opreme, a da je plata radnika i dalja proizvodnja u nadležnosti „Ineks internešnela“ i stranog partnera.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se