23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vučić danas u zvaničnoj posjeti BiH

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas će boraviti u prvoj službenoj posjeti BiH, tokom koje će imati niz sastanaka sa najvišim zvaničnicima BiH, na kojima će biti riječi o budućoj saradnji i odnosima dvije zemlje.

Aleksandar VučićVučić bi trebalo prvo sa se sastane sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a nakon toga je predviđen sastanak delegacija BiH i Srbije, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.Predviđeni su i susreti premijera Vučića sa predsjedavajućim i članovima Predsedništva BiH, kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, dodaje se u saopštenju. Tokom posjete premijer Vučić razgovaraće i sa predstavnicima Savjeta za regionalnu saradnju, a radni boravak Vučića u Sarajevu obuhvata i obilazak Opšte bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“, kao i posjetu Gazi Husrev-begove džamije i Saborne crkve.Premijer će obići i „Komtrejd“ tehnološki centar, gdje će mu biti predstavljena odabrana rješenja softverskih inženjera.

VUČIĆ: PREDLOŽIĆU KONKRETNE STVARI U VEZI EKONOMSKE SARADNJE

Idem kao prijatelj, a ako neko to ne želi, nemam nikakav problem s tim, neću nikoga da molim za prijateljstvo i za pristojne odnose. Ovde niko ne vodi nikakvu kampanju ni protiv Sarajeva, ni protiv Zagreba, mi imamo pametnija posla, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Vučić je odbacio tvrdnje sarajevskih medija da se u programu njegove Srpske napredne stranke kao cilj navodi stvaranje jedinstvene države na teritoriji Srbije i Republike Srpske i naglasio da SNS ima program – „Bijelu knjigu“ i da u njoj to nikada nije pisalo.

„Sit sam objašnjenja i rasprava o nečemu što bi neko ne znam šta nekada želeo. Spreman sam da ponesem ‘Belu knjigu’ sa sobom“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će kolegama u Sarajevu predložiti konkretne stvari u vezi s ekonomskom saradnjom, s obzirom na to da dolazi sa Lazarom Krstićem, ministrom finansija.

On je naglasio da je BiH za Srbiju mnogo važniji partner od nekih zapadnih država, a osim toga, u toj zemlji, kako kaže, živi milion i po Srba.

ZVANIČNICI SRPSKE POZDRAVLJAЈU VUČIĆEVU POSЈETU SARAЈEVU

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, rekao je da od posjete Aleksandra Vučića, premijera Srbije, očekuje mnogo i da je ona novi korak naprijed u odnosima dvije zemlje.“Očekujem bolje odnose kada je riječ o ekonomskoj razmjeni, ali i o naučnoj, kulturnoj, obrazovnoj i drugim vidovima saradnje“, rekao je Radmanović, ističući da uvijek očekuje mnogo kad dolaze lideri iz susjednih zemalja jer, kako kaže, pripada onima koji misle da nema razvoja i dobre saradnje bez odnosa sa susjedima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je premijer Srbije Aleksandar Vučić opredijeljen za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i dogovor u okviru BiH.

Dodik je istakao da podržava posjetu premijera Srbije Aleksandar Vučića Sarajevu.

„Mislim da je naučio lekciju da Sarajevo nije Bakir Izetbegović, nego ono što su zajedničke institucije“, rekao je novinarima Dodik.

On je naglasio da Vučić veoma voli Republiku Srpsku i da će doći u Banjaluku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je sutrašnja posjeta Sarajevu predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića jedna sasvim normalna aktivnost u duhu razvoja dobrih odnosa i saradnje, od koje bi apsolutno svi trebalo da imaju koristi.

Ona je rekla da ta posjeta nipošto ne utiče na dobre odnose Beograda i Banjaluke i dodala da to nije prva posjeta, jer su i ranije visoki funkcioneri Srbije bili u posjeti i Sarajevu i Banjaluci.

„Izuzetno je važno da se takve posjete realizuju. One su u duhu razvoja dobre regionalne saradnje, dobrih odnosa između ljudi koji su nekada živjeli u okviru istog sistema. To znači dijelili i političke i ekonomske i sve druge nedaće, ali i dobre strane jednog takvog života koji je postojao, što znači da razumijevanje među nama postoji“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je danas prisustvovala otvaranju Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, gdje je posjetila štandove izlagača iz Republike Srpske i Srbije.

Cvijanovićeva je navela da su određene stvari bile narušene zbog rata i svega drugog što se dešavalo poslije toga, što je ostavilo posljedice.

Premijer Srpske je istakla da posjetu Vučića doživljava kao jedan zaista pozitivan iskorak.

„Mislim da su to stvari koje se moraju dešavati između svih aktera u regiji. Naravno da Banjaluka ima uvijek korist od svega što radi Srbija. Nas uvijek veseli sve što je dobro što se u Srbiji dešava i sve ono što Srbija preduzima na međunarodnom planu“, rekla je Cvijanovićeva.

(RTRS)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se