15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Voće i povrće u borbi protiv kilograma

Većina voća i povrća sadrže male količine kalorija i masti što ih čini idealnim namirnicama za raznorazne dijete koje nam pomažu da skinemo višak kilograma.

Voće i povrće

Saznajte kako da na najbolji način iskoristite voće i povrće u borbi protiv kilograma.

Konzumiranje više voća i povrća je od velike važnosti kako za opšte zdravstveno stanje tako i za gubitak kilograma.

Većina voća i povrća su siromašni sa kalorijama i masnoćama, a bogati vlaknima što je dobitna kombinacija kad je u pitanju gubitak kilograma.

Istraživanja su pokazala da obično unosimo istu količinu hrane svakog dana, a ako želimo izgubiti kilograme od najvećeg je značaja da jedemo hranu koja u istoj toj količini sadrži manji broj kalorija za šta su povrće i voće savršene namirnice.

Veliki broj voća i povrća imaju popriličnu težinu i sjajno nadopunjuju našu dijetalnu ishranu, ali ne obezbijeđuju veliki broj kalorija.

Npr. ako za jedan obrok pojedete 150 grama piletine sa roštilja, 300 grama krompira u kori, 20 grama putera i 30 grama manje masnog sira unijećete 500 g hrane i 750 kalorija.

A ako obrok napravite na sljedeći način: 130 grama piletine, 200 gr krompira, 5 gr putera, 80 gr brokolija, 45 gr šargarepe i 40 grama zelene salate i dalje imate hrane u količini od oko pola kilograma, ali sa samo 480 kalorija.

Na kraju krajeva bićete jednako siti kao i nakon prvog obroka, ali ćete unijeti 310 kalorija manje, a za nedjelju dana to je dovoljno da izgubite 200 grama bez da ste se namučili.

Ali šta je sa voćem i povrćem koje smo naveli ranije, bananama, graškom, šargarepama, avokadom…? Ove namirnice zaista imaju malo više kalorija od ostalog voća i povrća. Dvije jabuke imaju jednak broj kalorija kao jedna banana, dok kukuruz šećerac ima šest puta više kalorija od spanaća.

Avokado ima najviše masnoća od svog voća i povrća, ali većina tih masti je ona zdrava vrsta, mononezasićena koja dolazi u paketu sa zdravim vitaminom E.

Iako ovo voće i povrće sadrži više kalorija nikako ne treba da ih izbjegavate jer su oni i dalje važan izvor hranjivih materija i vlakana koji će vas zasititi i nećete posezati za nezdravim i kaloričnim grickalicama. Samo ih jedite u manjim količinama.

Voće koje najbolje pomaže pri gubitku kilograma

Narandže: Studija je pokazala da supstance u ovom voću snižavaju holesterol što pozitivno utiče na gubitak kilograma.

Borovnice: One su poznate kao super voće, prepuno antioksidanata, ali sada ja dokazano da borovnice ubrzavaju topljenje masnih naslaga posebno na stomaku.

Kruške: Prepune su zdravih flavonoida, antioksidanata i katehina, koji nam pomažu da se borimo protiv mrskih kilograma.

Kolika je jedna porcija voća i povrća?

Jednu porciju u pravilu čini 80 grama namirnica, a mi vam donosimo nekoliko primjera:

1 jabuka, banana, kruška, narandža

2 šljive, kivi

½ grejpfruta ili avokada

1 veća kriška dinje ili svežeg ananasa

3 pune kašike graška ili neke druge mahunarke

3 pune kašike voćne salate

1 kašika grožđica ili nekog drugog sušenog voća

3 suve kasije

1 šolja grožđa, trešanja ili bobičastog voća

Mala posuda zelene salate

Čaša od 150 ml voćnog soka

Obično se preporučuje pet porcija voća i povrća dnevno.

Više nema razmišljanja šta da pojedete za užinu!

(Prva TV)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se