23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Višestruko veća šteta nego ona pričinjena u poplavama 2010. godine (foto)

ZVORNIK – Obilne i dugotrajne kiše na području zvorničke opštine izazvale su poplave i klizišta u kojima je nanesena višestruko veća šteta nego ona pričinjena u poplavama 2010. godine, koja je iznosila oko tri miliona KM, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Zvornik Zorana Stevanović.

Klizište u Sopotniku

Stevanović je rekao da je poplavama obuhvaćeno više od 1.000 kuća, otvoreno je preko 200 klizišta, kilometri lokalnih puteva su uništeni ili oštećeni, dok je 200 kuća u klizištima i bujicama potpuno uništeno ili oštećeno toliko da u njima ne može da se živi.

Više od 70 odsto poljoprivrednog zemljišta je potopljeno i usjevi na njima su uništeni, a ogromna šteta nanesena je i u preko 20 privrednih subjekata.

Most prema Raševu

U mjesnim zajednicama koje su bila najviše pogođene poplavama, a to su Ekonomija, Čelopek, Karakaj, kao i Kamenica, Srednji Šepak, Sopotnik, polako se uklanjaju posljedice i nastavlja se sa sanacijom, takođe tamo gdje je bilo moguće, radi se na saniranju i uspostavljanju prohodnosti puteva prema mjesnim zajednicama.

„U Sopotniku je mali potočić poprimio razmjere velike bujične rijeke i u poptunosti je uništio četiri kuće i više pomoćnih zgrada. U Boškovićima 45 kuća nisu sigurne za život, one jednostavno tonu u zemlju, zbog čega smo angažovali i stručnjake iz Geozavoda“, rekao je Stevanović.

On je dodao da su tokom tri dana Služba civilne zaštite i njen rezervni sastav, Profesionalna vatrogasna jedinica, brojni volonteri, predsjednici mjesnih zajednica, policija i sva javna preduzeća uložili nadljudske napore da se spriječe veće štete i, prije svega, zaštite ljudski životi.

„Svima kojima je pomoć trebala, pružali smo je, dopremali vreće sa pijeskom i pumpe za crpljenje vode, kao i hranu i vodu. Reagovali smo kod onih klizišta kod kojih je bilo moguće, u smislu da ne naprave veću štetu od one koju su već načinili“, rekao je Savanović.

Prilaz naselju Ulice

Trenutno je situacija stabilizovana kad su vodotoci u pitanju, jer su se rijeka Drina i njene pritoke vratila u svoja korita.

„Uspjeli smo tokom jučerašnjeg dana da otklonimo nastale kvarove i omogućimo da 99 odsto stanovništva ima električnu energiju, a ostalo rješavamo danas. Kad je vodosnabdijevanje u pitanju, radi se na tome da u što kraćem roku i korisnici u Kozluku i Branjevu dobiju vodu“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je formirano sedam opštinskih komisija koje su već u obilasku terena sa ciljem identifikacije kompletne štete kako bi mogli da se preduzimaju dalji koraci.

„Ono što smo mogli uraditi, mi smo uradili i radimo i dalje, ali opština Zvornik ne može sama sanirati ni dio štete koji je nanesen višednevnim obilnim padavinama, a da ne govorim o stambenim objektima koje treba ponovo graditi ili popravljati i o kilometrima puteva“, poručio je Stevanović.

Odron u Trnovici

On je dodao da su u opštini Zvornik u ovom trenutku veoma potrebne pumpe za izvlačenje vode i topovi za sušenje, da bi ljudi mogli normalno da žive u svojim kućama nakon poplave.

Za sada su vatrogasne jedinice regije Hercegovina dostavile pet pumpi.

– – – ZVORNIK: Vodotoci se stabilizuju, broj klizišta se povećava

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se