12 C
Zvornik
19. април 2024.

Vanredna situacija širom Srbije, u Beogradu odgođena škola

BEOGRAD – Zbog kiše vanredna situacija u Loznici, Valjevu, Ljigu, Lajkovcu, G. Milanovcu, Lučanima, Ubu, Mionici, Osečini, Malom Zvorniku, Obrenovcu, Koceljevi i Grockoj.

Poplave u ValjevuVanredna situacija proglašena je i u Kosjeriću. Kako kažu u RHMZ Srbije, za dva dana pašće toliko kiše koliko inače padne za cio mjesec.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se situacija prati iz minuta u minut, da su na potencijalno ugrožena mjesta upućeni su timovi za spasavanje i da lokalne samouprave moraju da budu spremne da reaguju.

Kako je saopštio MUP, deset domaćinstava u naselju Begaljica kod Grocke je ugroženo zbog izlivanja Begaljičke rijeke, ali voda nije prodrla u kuće.

Djeca u osnovnoj školi u Ljigu imaju poteškoća da se vrate kućama, a ugroženo je pet-šest kuća iz tog mjesta. Takođe, nekoliko putnih pravaca je zatvoreno na teritoriji te opštine. U naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opština Ljig i Osečina.

Predsjednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković uveo je vanredno stanje u čitavom rudničko-takovskom kraju, jer kiša neprekidno pada skoro dva dana i sve je veća opasnost od izlivanja rijeka. Kako je saopšteno, poplava prijeti u 11 sela, zbog čega su organizovana neprekidna dežurstva. Danas je obustavljena nastava u školama u Brezni, Boljkovcima i Kamenici, jer đaci ne mogu da pređu nabujale reke i potoke.

Zbog izlivanja rijeka, obustavljen je saobraćaj na državnom putu drugog stepena br. 141 Koceljeva-Osečina, kod mjesta Šabačka Kamenica, državnom putu drugog stepena br. 63 Maljević-Dudovica, kod mjesta Latković, državnom putu drugog reda br. 138 Lipnički Šor-Tekeriš, kod mjesta Joševa, opštinskom putu br. 1 Koceljeva-Svileuva kod mjesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica – Banja Koviljača.

U selu Dublje kod Valjeva pripadnici Sektora za vanredne situacija evakuisali su šest osoba, među kojima dva učenika i jednu ženu. Vanredna situacija je tokom dana proglašena u Valjevu, dijelovima opština Lajkovac i Ub, Gornjem Milanovcu i Ljigu, dok je na cijelom slivu Kolubare na snazi je vanredna odbrana od poplava.

„U saradnji sa Javnim preduzećem ‘Srbija vode’ preduzete su sve mere i na sva kritična mesta upućene su ekipe Sektora i timovi za spasavanje na vodi iz Beograda i Novog Sada. Sve lokalne samouprave moraju da u narednih 48 sati budu u stanju potpune pripravnosti i spremnosti za reagovanje. Kada to kažem, posebno mislim na opštine Osečina i Loznica i sva sela između Osečine i Loznice, duž toka Jadra, reke Lešnice opštine Lučani…“, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, puna pripravnost lokalnih samouprava neophodna je i u mjestima u kojima je prethodnom poplavnom talasu bilo dosta problema – Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Užice…

„Pratićemo situaciju i dalje i biti u punoj pripravnosti, a ono što je za nas u Sektoru najvažnije je da se spasu ljudski životi“, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, novosadski tim za spasavanje upućen je u Lučane, beogradski je u Osečini, a iz srpsko-ruskog centra u Zaječar je poslata vještačka brana, čije je montiranje počelo po podne.

Kiša trenutno jako pada u Valjevu, Beogradu, na Crnom vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici. Kiša umjerenog intenziteta pada u Loznici, Smederevskoj Palanci i Zaječaru, a slaba kiša pada u Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Republički hidrometeorološki zavod ukazao je na porast vodostaja na rijekama u Srbiji, lokalne samouprave su upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti.

Kako je najavljeno, obilne padavine će u Srbiji trajati do petka.

Valjevo:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=r8lqzV60790]

Beograd: Sutra i prekosutra nema škole

Zbog jake kiše koja pada cio dan, saobraćaj u Beogradu odvija se otežano. Zbog vanrednih vremenskih prilika sutra i prekosutra nema škole.

Štab za vanredne situacije grada Beograda donio je večeras odluku, na prijedlog gradskog sekretara za obrazovanje i dječiju zaštitu grada Beograda Snežane Đurić, da osnovne i srednje škole na teritiriji grada Beograda ne rade u četvrtak 15. maja i petak, 16. maja.

Ova odluka je donijeta zbog izuzetno teške situacije na teritoriji grada Beograda koja je prouzrokavana obilnim padavinama koje će, prema procjenama nadležnih, trajati naredna dva dana, objašnjavaju iz Štaba za vanredne situacije grada Beograda.

Gradski sekretarijat za obrazovanje i dječiju zaštitu naknadno će obavjestiti škole kako će nadoknaditi časove koji se neće održati naredna dva dana, navodi se u saopštenju.

Vanredne vremenske prilike izazvale su poplave u većem broju beogradskih opština uslijed čega je došlo do poremećaja u saobraćaju, skraćene su pojedine autobuske linije, a određen broj škola prokišnjava. U takvoj situaciji, ova odluka se donosi kako bi se osigurala bezbjednost djece na teritoriji grada Beograda, ističu nadležni.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je večeras da će gradski štab za vanredne situacije biti u neprekidnom zasjedanju zbog teške situacije koju su izazvale obilne padavine u glavnom gradu.

„Sutra i prekosutra đaci u Beogradu neće ići na nastavu kako bi se izbegle gužve i moguće nezgode. Ne daj bože da se nekome nešto desi“, rekao je Mali Tanjugu pred početak sastanka gradskog štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik je rekao da je situacija u gradu izuzetno teška, jer je danas u prosneku palo oko 70 litara kiše po kvadratnom metru kao i da se očekuje nastavak padavina praćen olujnim vetrom tokom noći i sutrašnjeg dana.

„Mi kao vanrendi štab ćemo imati neprekidno zasedanje, odrganizovaćemo stalna dežurstva u opštinama i mesnim zajednicama, a sva komunalna preduzeća sutra će biti angazovana na čisćenju i sređivanju grada“, rekao je Mali.

Prema njegovim rjnečima, svi raspoloživi resursi biće uključeni kako bi doveli u red i kontrolisali situaciju u gradu.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije evakuisali su dvoje dnece u Mirijevu, četiri osobe na Voždovcu, tri u mnestu Ostružnička šuma, a u opštini Grocka jednu osobu i troje dnece.

U GSP-u Beograd kažu da se saobraćaj odvija otežano, kao i da su pojedine linije skraćene zbog nevremena.

„Blic“ prenosi da je kiša napravila haos u pojedinim djnelovima grada, a u djnelovima Mirijeva, Dušanovca i Miljakovca desili su se pravi potopi. RTS navodi da je voda u Zemunu ušla u pojedine trafostanice, pa je jedan broj građana bez struje.

Beogradski mediji prenose i da se ispod Dušanovačkog mosta, u smneru ka Nišu, formiralo jezero, pa je saobraćaj dnelimično u prekidu.

Portal „Mondo“ navodi i da je u Bulevaru kralja Aleksandra, od vode nemoguće prići pojedinim stajalištima gradskog prevoza.

Dežurni dispečer Žutog taksija rekao je za „Mondo“ da su gužve gotovo po cjnelom gradu. Trenutno je najveća gužva na Gazeli, smner ka Nišu.

Zbog posljedica jake kiše skraćene su pojedine linije Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd. Dežurni dispečer GSP-a Beograd, Radovan Stojadinović, rekao je da za sada nema većih zastoja.

„U gradu je stanje ‘šareno’: nema zastoja u saobraćaju trenutno, ali su neke linije gradskog prevoza skraćene zbog jake kiše“, kazao je Stojadinović za agenciju Beta.

Tramvaj na liniji broj 3 saobraća samo do Topčidera, trolejbus broj 29 ide do Konjarnika, linija 20 do okretnice na Medakoviću, 41 se okreće kod stare okretnice na Banjici, a tramvaji 7, 9 i 13 idu do garaže ka Novom Beogradu.

U Grockoj, u naselju Begaljica, izlila se Begaljička rijeke i ugrozila više od 30 domaćinstava. Kako prenosi RTS, od ranog jutra ima problemi i u Borči. Poplavljene su ulice, kuće, dvorišta… U Lazarevcu su zagušeni kanali, pa se voda izliva, dok u Obrenovcu, gdje je proglašena vanredna odbrana od poplava, prijeti Kolubara.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kFW9EkKiX7s]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se