1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Ukrajina: Porošenko pobijedio u prvom krugu

Prema djelimičnim rezultatima centralne izborne komisije, prozapadni milijarder Petro Porošenko ubjedljivo je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini sa osvojenih 54,06 odsto glasova.

Petro PorošenkoBivša premijerka Julija Timošenko osvojila je znatno manje glasova, 13,12 odsto, saopštila je izborna komisija poslije prebrojanih 37,66 odsto glasova.

Nacionalistički poslanik Oleh Lijaško dobio je 8,49 odsto glasova birača, navodi AFP.

Drugi krug izbora biće održan 15. juna ako niko od kanidata ne dobije više od 50 odsto glasova.

Porošenko, poznat kao „kralj čokolade“, već je proglasio pobjedu. Ovaj politički veteran, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, pozdravio je pobjedu „ujedinjene Ukrajine“ i njen siguran put ka Evropi kao rezultat jučerašnjih izbora, prenosi RTRS.

Sa kravatom u bojama ukrajinske zastave, novi predsjednik Ukrajine, čija se ogromna imperija proteže ne samo na konditorsku industriju, već i na proizvodnju automobila i izgradnju brodova, samouvjereno se prebacivao sa engleskog na ruski kako bi odgovarao na brojna pitanja novinara.

Porošenko je bio ministar spoljnih poslova Ukrajine od 2009. do 2010. i ministar trgovine i ekonomskog razvoja 2012. godine.

Od februara 2007. do marta 2012. nalazio se na čelu Savjeta Nacionalne banke Ukrajine.

Porošenko (48), takođe i vlasnik popularnog TV kanala, imao je u predizbornoj kampanji podršku istaknutog političara i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Lucenka, kao i bokserskog šampiona koji je prešao u političare Vitalija Klička.

Ispitivanja javnog mnjenja uoči izbora pokazivala su da je Porošenko daleko ispred svojih rivala, uključujući glavnu rivalku, bivšu premijerku Juliju Timošenko.

Predsjednička ovlašćenja su znatno smanjena nakon što je predsjednik Viktor Janukovič, poslije talasa protesta, napustio Ukrajinu.

Novi predsjednik će moći da imenuje šefa diplomatije i ministra odbrane, kao i državnog tužioca i šefa bezbjednosne službe, s tim da imenovanja treba da odobri parlament, a poslanici će birati ostale članove kabineta.

Predsjednik više ne može da smjenjuje ministre, ali zadržava ovlašćenje da raspusti parlament.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se