18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poginula dva pripadnika ukrajinskih vojnih snaga (video)

KIJEV – Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su tokom specijalne operacije u Slavjansku, na istoku zemlje, poginula dva vojnika, a nekoliko je ranjeno.

Vazdušni napad u Slavjansku

U saopštenju se navodi da su oborena dva helikoptera „Mi-24“, a helikopter „Mi-8“ je teško oštećen.

„U obaranju dva helikoptera poginula su dva pripadnika vojnih snaga, a nekoliko je ranjeno“, navodi se u saopštenju.

Ranije je javljeno da je poginuo jedan pilot ukrajinsih snaga.

Predstavnik samoodbramebnih snaga Slavjanska Stela Haroševa rekla je da su oborena dva helikoptera ukrajinske armije, kao i da je među proruskim aktivistima jedna osoba poginula, a jedna ranjena, prenio je Itar-tas.

Agencija RIA „Novosti“ javila je da proruski aktivisti postavljaju barikade bliže centru grada. Agencija navodi da su proruske snage zarobile jednog pilota ukrajinskog helikoptera, koji je ranjen tokom vojne operacije, i da je on prebačenu u bolnicu.

Proruski aktivista rekao je televizijskom kanalu „Rusija 24“ da su ukrajinski vojnici ostavili svog ranjenog pilota, iako su mogli da ga evakuišu.

12:40 – Peskov: Kijev će snositi odgovornost

Kijev će biti odgovoran, prevashodno, u očima svog naroda, zbog odluke da pokrene kaznenu operaciju na jugoistoku Ukrajine, rekao je danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On je u izjavi za televizijsku stanicu „Rusija-24“ pozvao Evropu i SAD da sami ocijene situaciju u regionu.

„Protiv civila dejstvuje borbena avijacija“, rekao je Peskov, apelujući na Kijev da još jednom razmisli o svojim postupcima.

12:35 – Stranci u operaciji u Slavjansku

Vazdušni napad u Slavjansku

U specijalnim operacijama ukrajinskih snaga u Slavjansku na jugoistoku zemlje učestvuju i stranci, rekao je predstavnik proruskih samoodbrambenih snaga u ovom gradu.

„Aktivisti su preko radio stanice čuli u više navrata engleski jezik, a to je direktan dokaz učešća stranaca u kaznenim operacijama protiv Slavjanska“, rekao je aktivista agenciji RIA „Novosti“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je ranije zabrinutost zbog učešća agenata privatne bezbjednosne firme „Grejston“ u sukobima u Ukrajini, kao i zbog formiranja jedinica stranih boraca.

Moskva je ranije saopštila da je oko 150 agenata firme „Grejston“ učestvovalo u akcijama protiv demonstranata na istoku Ukrajine.

U međuvremenu, agencija RIA „Novosti“ javila je da su militanti „Desnog sektora“ stigli helikopterom u predgrađe Slavjanska, gdje je u toku velika operacija ukrajinskih snaga.

Helikopter je sletio u blizini željezničkog prelaza u predgrađu Slavjanska, gdje se već nalaze jedinica ukrajinske vojske, navodi RIA „Novosti“, dodajući da se u gradu čuje pucnjava.

Televizijski kanal „Rusija-24“ javio je da je otvorena snajperska vatra na novinare ruskog lista „Komsomolskaja pravda“ u Slavjansku, ali da niko nije povrijeđen.

11:22 – Avakov: Proruski aktivisti da polože oružje

Slavjansk

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov traži od proruskih aktivista na jugoistoku Ukrajine da odmah polože oružje, oslobode sve zarobljene i da napuste administrativne zgrade.

On je rekao da će vlast, u suprotnom, adekvatno reagovati protiv onih koji ne predaju oružje.

Avakov se nalazi u oblasti gdje ukrajinske snage provode kaznenu operaciju protiv pristalica federalizacije na jugoistoku Ukrajine.

„Mi smo spremni da pregovaramo sa proruskim demonstrantima i njihovim predstavnicima“, rekao je Avakov.

Stanovnici Slavjanska postavili su „živi štit“ na ulazu u grad kako bi spriječili ulazak ukrajinske vojske, čime su zaustavili jedinicu od 10 transportera, javlja RIA „Novosti“.

Nasuprot ukrajinskim transporterima stoji veliki broj stanovnika Slavjanska, uključujući žene i starija lica.

Pojedinci drže u rukama Georgijevsku lentu, koja je inače simbol Dana pobjede u Velikom otadžbinskom ratu u Rusiji, odnosno Drugom svjetskom ratu.

RIA „Novosti“ navodi da ti ljudi nisu naoružani, kao i da ukrajinski vojnici za sada ne preduzimaju mjere protiv okupljenih, ali da je situacija napeta.

10:53 – Peskov: Kijev uništio poslednju nadu

Zvanični Kijev je uništio posljednju nadu da će doći do realizacije sporazuma iz Ženeve s ciljem rješavanja ukrajinske krize, rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„Dok Rusija preduzima napore za deeskalaciju i rješenje sukoba, kijevski režim je pokrenuo borbenu avijaciju protiv civilnih naselja, započevši kaznenu operaciju, i time de fakto uništio posljednju nadu da će zaživjeti sporazum iz Ženeve“, rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, Putin dobija sve informacije o razvoju situacije na jugoistoku Ukrajine u vezi sa početkom kaznene operacije vojnih snaga Ukrajine, prenio je Itar-tas.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=dJYLQwsNSr8]

Peskov je istakao da je po nalogu Putina na jugoistok Ukrajine upućen specijalni predstavnik ruskog predsjednika Vladimir Lukin kako bi vodio pregovore o oslobađanju stranih vojnih posmatrača Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi /OEBS/.

On je dodao da Moskva od početka kaznene operacije nije uspjela da stupi u kontakt sa Lukinom. „Izuzetno smo zabrinuti što se u zoni kaznene operacije nalazi ne samo specijalni predstavnik predsjednika Vladimir Lukin, sa kojim ne možemo da uspostavimo vezu, nego i ruski novinari i predstavnici medija iz drugih zemalja“, naveo je Peskov.

On je poručio da Moskva traži od Kijeva da preduzme mjere da osigura njihovu bezbjednost.

08:40 – U toku vojna akcija ukrajinske vojske

Ukrajinska vojska pokrenula je veliku operaciju u gradu Slavjansk na istoku zemlje, gdje su u toku sukobi i koji je u potpunosti blokiran, rekao je predstavnik samoodbrambenih snaga agenciji Itar-tas.

On je dodao da su ukrajinski vojni helikopteri iznad Slavjanska, da su u gradu raspoređena oklopna vozila, kao i pješadija, koja dejstvuje protiv civila.

Operacija je počela jutros u 5.00 po lokalnom vremenu, navodi „Glas Rusije“.

Ruski televizijski kanal „Rusija 24“ javio je da je iznad jednog od kontrolnih punktova proruskih snaga oboren treći helikopter „Mi-24“ i da se ne zna šta se dogodilo sa posadom.

Ranije je predstavnik proruskih snaga Slavjanska rekao Itar-tasu da su branioci grada oborili dva ukrajinska vojna helikoptera, jedan „Mi-24“, a drugi „Mi-8“. Jedan pilot je poginuo, a drugi je dopremljen u bolnicu.

Isti izvor navodi da je do sukoba došlo oko televizijskog tornja, kao i da su proruski aktivisti odbili napad ukrajinskih jedinica, prenosi Itar-tas.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov potvrdio je danas da je jedan pilot ubijen, a nekoliko ranjeno kada su proruski aktivisti u Slavjansku upotrijebili protivavionsku artiljeriju protiv ukrajinskih snaga, prenio je Rojters.

„Proruski aktivisti upotrijebili su tešku artiljeriju protiv ukrajinskih specijalnih snaga, uključujući raketne bacače i protivavionske rakete. Jedan pilot je poginuo, a nekoliko je ranjeno“, rekao je Avakov.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se