18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Srpskoj proglašena vanredna situacija (uživo)

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Vlada Srpske donijela odluku o proglašenju vanredne situacije u Srpskoj.

Poplavljeni Doboj

Cvijanovićeva je istakla da to znači novi režim ponašanja svih u Srpskoj dok se ne stabilizuju postojeće okolnosti.

„Apelujem da se svi građani, institucije, ustanove i preduzeća ponašaju u skladu sa ovom odlukom“, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon sjednica Republičkog štaba Vlade Republike Srpske za vanredne situacije i Vlade Srpske.

Na ovom linku možete pročitati kompletnu izjavu premijerke Srpske.

Na našem sajtu možete da pratite situaciju o poplavljenim mjestima u RS i FBiH iz minuta u minut. 

20.33 – Tri kuće iz Soptnika u Drini (foto)

19.55 – Đokić: Najpotrebniji čamci za spasavanje i ljudstvo

19.54 – Zabilježeno više od 100.000 poziva

Na humanitarni broj telefona 1458 za pomoć ugroženima od poplava u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa zabilježen je 105.201 poziv.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je ovo najveći broj poziva građana ikad zabilježen za 24 časa, u odnosu na sve dosadašnje humanitarne akcije.

19.53 – Trgovci da ne podižu cijene proizvoda

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske apelovalo je na vlasnike trgovinskih radnji u Srpskoj da ne zloupotrebljavaju novonastalu situaciju kako bi svoje proizvode prodavali po cijenama višim od uobičajenih.

Ministarstvo je ukazalo na potrebu za solidarnošću prema svim stanovnicima Srpske koji žive u područjima koja su pogođena poplavama.

Građani slučajeve zloupotrebe mogu prijaviti na broj telefona u Inspektoratu Republike Srpske – 051/456-140.

19.34 – Vasić: Nastradalo 16 lica

19.27 – Institucije sistema dobro funkcionisale u Srpcu

19.14 – Jovičić: Svaka krađa u ovim okolnostima je krivično dijelo

19.00 – Ujutru oblačno, preko dana sunčano, poslijepodne pljuskovi

18.50 – Vrbanja, Vrbas i Sana opadaju, Una i Sava u porastu 

Vodostaj rijeke Vrbas u Banjaluci na hidrološkoj stanici Delibašino selo iznosi 542 centimetra, dok vodostaj rijeke Vrbanje iznosi 298 centimetara, što je u odnosu na prethodni dan manje za više od dva metra.

Rijeka Sana u Prijedoru je u opadanju i njen vodostaj iznosi 534 centimetra, dok je vodostaj Une u Novom Gradu u porastu i iznosi 568 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na području Gradiške i Srpca Sava je iznad kote vanredne odbrane od poplava dok je na hidrološkoj stanici Rača, prema poslednjim podacima, vodostaj iznosio 950 centimetara, što je za dva metra iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Evakuacija u Modriči (Foto: SRNA)

18.32 – Dodik potvrdio da je Sava probila nasip kod Bijeljine

18.31 – Bileća: Novac, hrana i voda za poplavljeno stanovništvo

Opština Bileća uplatila je 20.000 KM za najugroženija poplavljena područja u Republici Srpskoj, a obezbijeđena je i veća količina hrane i vode, potvrdio je Srni načelnik ove opštine Miljan Aleksić.

Aleksić je rekao da je opština obezbijedila hranu u vrijednosti od oko 10.000 KM i dvije cisterne vode koje će biti otpremljene za Derventu.

„Ovo je trenutak kada trebamo da se solidarišemo i pomognemo stanovništvu koje je zadesila velika nevolja“, istakao je Aleksić.

18.29 – Poziv vjernicima da prikupe pomoć

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska pozvala je vjerni narod Hercegovine da najkasnije do utorka, 20. maja, do 17.00 časova u najbliži hram ili parohijski dom donesu pomoć za stanovništvo poplavljenih područja Republike Srpske.

Nakon vanrednog sastanka Eparhijskog upravnog odbora i starješina crkvenih opština održanog u Trebinju, sveštenik Radivoje Krulj potvrdio je Srni da se Eparhija već organizovala, ali da na ovaj način želi da to bude kvalitetnije i još bolje.

„Po preporuci Svetog arhijerejskog sabora i blagoslovom NJegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i promorskog Grigorija, a povodom stradanja stanovništva u poplavama, pozvali smo vjernike Hercegovine da koordinisanom akcijom sa svojim sveštenicima prikupe pomoć“, kaže Krulj.

U pozivu se navodi da se prilažu konzervirana hrana, flaširana voda, dječija hrana i pelene, pribor za higijenu, baterijske lampe, svijeće, vreće za spavanje, plastične vreće za otpad, gumene čizme, sredstva za dezinfekciju, dok će novčane priloge prikupljati crkvenjaci u hramovima.

Iz Eparhije su preporučili da se sve namirnice posebno pakuju u pakete sa natpisom njegovom sadržaja.

Krulj je podsjetio da su Podrumi manastira Tvrdoš u Bratunac i Šekoviće uputili dvije tone vode za piće, a iz eparhijske radionice otpremljeno je 100 kilograma svijeća u mjesta gdje nema električne energije.

On je istakao da Eparhija stavlja na raspolaganje i svoje parohijske domove koji su prazni kao što je slučaj u Blagaju, napominjući da se i vjernici iz Hercegovine javljaju da prihvate stanovništvo koje je ostalo bez svojih domova. „Ovo je jedna nevolja koja nas je zatekla i svi nesebično treba da pokažemo solidarnost i želju da pomognemo“, rekao je Krulj.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska pozvala je sva preduzeća, privatnike, radne organizacije i prevoznike da se jave na brojeve telefona – 059/261-139, 065/547-424 i 066/412-585.

18.26 – Britanski tim stiže večeras u pomoć

Specijalni tim za odgovor u slučajevima poplava iz Velike Britanije, koji je dio britanskog Međunarodnog tima za potrage i spašavanje, stiže večeras u BiH, saopšteno je iz britanske Ambasade.

Tim koji sačinjavaju 33 pripadnika Državne vatrogasne službe Velike Britanije stiže na aerodrom u Sarajevu.

Tim je u potpunosti samoodrživ, specijalizovan za potragu i spašavanje u slučajevima poplava. Opremljeni su sa četiri motorna čamca, pumpama i opremom za spašavanje.

Tim odmah kreće za Tuzlu, odakle će dalje biti upućen na lokacije na kojima je najviše potreban.

Oni čine britanski kontingent koji je dio većeg tima upućenog u BiH u okviru odgovora Mehanizma civilne zaštite EU na vanrednu situaciju u BiH.

Britanska Ambasada u BiH je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom bezbjednosti i drugim relevantnim institucijama BiH da bi se osigurala hitna isporuka pomoći, pružanje podrške i spašavanje.

Evakuacija u Modriči (Foto: SRNA)

18.22 – Uskoro stiže kontingent izraelske pomoći

U Bijeljinu bi uskoro trebalo da stigne kontingent pomoći iz Izraela za Bolnicu „Sveti vračevi“, potvrdio je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Siniša Maksimović.

Maksimović je rekao da je sa kabinetom predsjednika Vlade Republike Srpske dogovorio da pomoć bude preuzeta u vojnom garnizonu u Bijeljini.

„Još ne znamo šta se nalazi u kontingentu, mi smo juče poslali specifikaciju naših potreba, a to su infuzioni rastvori, antibiotici i ostali lijekovi“, rekao je Maksimović.

18.19 – Situacija i dalje kritična

Situacija na poplavljenim područjima je i dalje kritična i iziskuje angažovanje svih raspoloživih snaga iz BiH, ali je neophodna i međunarodna pomoć, prvenstveno u spasilačkim timovina na vodi za evakuaciju stanovništva, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ministarstvo bezbjednosti BiH – Operativno-komunikacijski centar 112 tokom dana je koordinisao desetine spasilačkih akcija i prebacivanja spasilačkih ekipa uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH, Eufora, te helikoptera iz Hrvatske i Slovenije.

Danas su pristigle i spasilačke ekipe sa čamcima iz Luksemburga i Slovenije koji su upućeni na najkritičnija područja na području Republike Srpske.

U toku dana se očekuje dolazak i spasilaca sa čamcima iz Austrije, Makedonije, Hrvatske i Velike Britanije.

18.13 – Vodostaj Save stagnira

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić izjavio je danas da vodostaj Save stagnira, kao i da se stabilizuje stanje na savskom nasipu koji je jutros bio probijen na nekoliko kritičnih tačaka.

„Nadamo se da će Sava i dalje da stagnira, čak da će od narednog jutra doći do opadanja nivoa vode“, poručio je Domić, koji se sa šefom Štaba Civilne zaštite Urošem Vojnovićem i sa više članova Vlade distrikta nalazi u poplavaljenom naselju Vučilovac.

Domić je istakao da na nekoliko mjesta voda preliva nasip, ali to nije dramatično za sam nasip koji je i dalje pod kontrolom.

On je dodao da su u odbranu od riječne stihije uključena razna udruženja građana, da se duž nasipa razvoze džakovi sa pijeskom i pojačavaju zečiji nasipi kojima se uspijevaju zaštiti sva kritična mjesta.

U saopštenju informative službe Vlade distrikta napominje se da su brčanska naselja Krepšić i Gorice poplavili nabujali potoci i rijeka Tinja, da je u prekidu saobraćaj na magistralnom putu Brčkog i Lončara, te da je nabujala Brka presjekla Brčko na dva dijela.

Evakuacija u Modriči (Foto: SRNA)

18.13 – „Ker internešnel Balkan“ izdvojila 10.000 evra

U akciju prikupljanja pomoći za nastradale u poplavama uključila se i organizacija „Ker internešnel Balkan“, koja je posredstvom kancelarije u NJemačkoj izdvojila 10.000 evra iz interventnog fonda, a prikupljanje sredstava od donatora i partnerskih organizacija se nastavlja.

Sva prikupljena sredstva će u narednim danima biti usmjerena u vidu konkretne pomoći poplavljenim područjima, saopšteno je iz ove organizacije.

U kriznim situacijama i katastrofama „Ker“ obezbjeđuje da pomoć što prije stigne do onih kojima je potrebna. Prikupljena sredstva će već u narednom periodu biti iskorištena isključivo za nabavku potrebnih stvari za poplavljena područja.

„Ker` će nastaviti prikupljanje sredstava kako bi se prikupilo što više novca, jer će u narednom periodu najveći izazov biti pomoć unesrećenima u poplavljenim područjima da ponovo izgrade svoj život“, istakla je direktor „Ker internešnela Balkan“ Sumka Bučan.

Ova organizacija apeluje posebno na građane koji borave u NJemačkoj da pomognu ovu akciju i svojim donacijama doprinesu da pomoć što prije stigne do unesrećenih.

Pomoć se može uplatiti na „Sparkase KelnBon“, konto: 4 40 40 | BLZ: 370 50 198 IBAN: DE93 3705 0198 0000 0440 40 BIC: COLSDE33, sa svrhom uplate: „Fluten Balkan“.

18.10 – Pomoć Japana u vrijednosti 78.000 evra

18.00 –  Načelnik Stevanović obišao vpreduzeće „Tehnomanija“

17.50 – Krenuo kamion pomoći za Doboj

Kamion sa odjećom, obućom, hranom i vodom, koja je prikupljena danas u banjalučkom Domu omladine, krenuo je ka Doboju i najugroženijim porodicama u tom gradu.

Prikupljanje pomoći organizovali su Omladinski savjet Republike Srpske, Unija studenata Republike Srpske, Ferijalni savez Republike Srpske i Omladinski komunikativni centar Banjaluka, uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Organizatori su saopštili da je veliki broj ljudi poklonio odjeću, obuću i hranu, ali su i učestvovali u pakovanju pošiljke za Doboj.

17.46 – Posebno teška situacija u Posavini

Radojičić i Čubrilović sa Pavićem u Prijedoru (Foto: SRNA)

17.19 – Stručni tim radi na izradi kriznog plana

Stručni tim za primarnu proizvodnju i bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske radi na izradi kriznog plana radi efikasnijeg provođenja biosigurnosnih mjera i pojedinih oblika zdravstvene zaštite životinja.

Stručni tim Ministarstva, kojim predsjedava Radmila Čojo, istakao je kao prioritet u ovakvoj situaciji brz i siguran protok informacija, jer je jedino uz dobru koordinaciju rada moguće uspješno planirati i sprovoditi mjere za otklanjanje posljedica.

Resor za veterinarstvo, zajedno sa Veterinarskom komorom Republike Srpske, formira i obezbjeđuje rad specijalizovanih veterinarskih ekipa da bi se obezbijedili uslovi za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja, veterinarsko-sanitarnu kontrolu hrane životinjskog porijekla, veterinarsko-sanitarnu kontrolu stočne hrane i vode za napajanje životinja, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ sačinio je Plan za pose

bne treninge neophodne za krizne-hitne mjere djelovanja u slučaju pojave naročito opasnih zaraznih bolesti, dijagnostičkih procedura i kontrolnih mjera za svaku bolest.

Za pomoćno radno osoblje u toku su obuke za pomoć prilikom uzimanja dijagnostičkih uzoraka, procedure uklanjanja životinja, čišćenja, dezinfekcije i deratizacije.

Poplava u Prijedoru (Foto: RTRS)

17.14 – Osposobljen put Doboj – Derventa

17.01 – Vlada Republike Srpske saopštila je da nisu potrebne dozvole za prevoz stvari koje su poslate kao humanitarna i druga pomoć u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, imajući u vidu veliko interesovanje dijaspore za prikupljanjem humanitarne pomoći za ugrožena područja u Srpskoj.

Prevoz humanitarne i druge pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa regulisan je Zakonom o međunarodnom i međuentiteskom drumskom prevozu.

16.59 – Apel za pomoć najugroženijim stanovnicima

Komandant Štaba civilne zaštite i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro pozvao je sve sugrađane, koji su u mogućnosti, da se uključe u akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu Republike Srpske.

„Pokažimo solidarnost i pomozimo onima kojima je pomoć sada najpotrebnija“, poručio je Zlojutro.

Prikupljaju se ćebad, konzervirana hrana, flaširana voda, higijenske potrepštine, svijeće, lampe i šibice.

Sve od navedenih stvari građani mogu donijeti u prostorije Crvenog krsta Kozarska Dubica, koje se nalaze u ulici Desanke Maksimović.

Akciji prikupljana pomoći za stanovništvo u poplavama najugroženijim područjima Republike Srpske priključili su se i članovi folklorne sekcije „Una“ Kozarska Dubica, koji donacije građana skupljaju u Osnovnoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“.

Poplava u Banjaluci (Foto: RTRS)

16.56 – Stabilizovana situacija u bijeljinskoj bolnici

Situacija u Bolnici Bijeljina u potpunosti je stabilizovana, i u ovoj ustanovi imaju električnu energiju, hranu i vodu.
Bolnica je uspjela obezbijediti i dodatne količine nafte, a očekuju se pošiljke lijekova iz ambasade Izraela u Beogradu, koje će preuzeti direktor Siniša Maksimović, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Svi pacijenti su stabilni. U proteklih 48 časova, u bolnici je rođeno pet beba.

Zdravstveni radnici iz Bolnice Bijeljina, Doma zdravlja Bijeljina i Hemodijaliznog centra Bijeljina su u stalnom kontaktu, dobro sarađuju i koordinišu sve aktivnosti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić posjetio je danas Bijeljinu i izrazio zadovoljstvo funkcionisanjem svih zdravstvenih ustanova tokom vanredne situacije.

16.43 – Stanje vodotka se stabilizuje u mnogim opštinama

16.35 – Opštini Zvornik danas stigla pomoć iz Istočne Ilidže

16.30 – Nivo Vrbasa manji za pola metra

16.24 – Humanitarna pomoć za stanovnike Doboja

Aktivisti Unije studenata Republike Srpske, Omladinskog kulturnog centra, Omladinskog savjeta i Ferijalnog saveza Srpske prikupili su šleper humanitarne pomoći za stanovnike Doboja.

„Članovi ovih omladinskih i studentske organizacije stanovnicima Doboja nose hranu, gumene čizme, odjeću, hranu i opremu za bebe i sve ostalo što je u ovim trenucima najpotrebnije“, saopšteno je iz Unije studenata Republike Srpske.

Ispred zgrade Doma omladine u Banjaluci šleper sa humanitarnom pomoći krenuće oko 17.00 časova.

16.16 – Prikupljanje pomoći i u Kliničkom centru Bnjaluka

Regionalni centar za prikupljanje pomoći za stanovništvo ugroženo poplavama i distribuciju u najugroženija mjesta formiran je u Kliničkom centru Banjaluka.

Rad Regionalnog centra organizovan je 24 časa i građani koji žele da dostave pomoć mogu da se jave na broj 051/342-118, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Magacioner, pripadnik obezbjeđenja, četiri radnika tehničke službe i dežurni inženjer na raspolaganju su 24 časa i vode računa o prijemu i distribuciji pomoći.

Lokacija Regionalnog centra je u Ulici 12 beba bb, ispod Tehničko-ekonomskog bloka Kliničkog centra Banjaluka.

Radojičić i Čubrilović sa Pavićem u Prijedoru (Foto: SRNA)

16.13 – Solidarnost Banjalučana na djelu

Banjalučani su se danas masovno odazvali pozivu Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka za pomoć sugrađanima koji su postradali u katastrofalnoj poplavi, donijevši veliku količinu odjeće, hrane, vode, ćebadi i hrane za bebe.
Aktivisti ove organizacije i volonteri već su na terenu i dostavljaju ove potrepštine najugroženijim stanovnicima Banjaluke u poplavljenim naseljima.

Gradskom Štabu za vanredne situacije danas se prijavilo 260 volontera, koji su na terenu i pružaju pomoć.

Veliku podršku ugroženim Banjalučanima pružaju pekare, sportska društva, ronilački klubovi, studenti i nevladine organizacije, a postradalim u poplavi najpotrebniji su hrana i voda, ali i sredstva za ličnu higijenu, čizme, rukavice i ćebad.

16.07 – Dvoje djece na liječenju zbog upotrebe zagađene vode

U Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla primljeno je dvoje djece iz naselja Vučkovci kod Gradačca sa stomačnim tegobama, koje su praćene povraćanjem i povišenom temperaturom.

U Klinici za infektivne bolest rekli su novinarima da je uzrok stomačnih tegoba upotreba zagađene vode.

Radojičić i Čubrilović sa Pavićem u Prijedoru (Foto: SRNA)

16.04 – Nakon poplava, problem sa klizištima i odronima

U opštini Pale danas je održan radni sastanak sa predstavnicima Civilne zaštite, opštinske i republičke organizacije Crvenog krsta na kojem je razmatrana aktuelna situacija na Palama i koordinacija aktivnosti na prikupljanju pomoći za poplavama ugrožena područja Republike Srpske.
Prema informacijama rukovodioca Civilne zaštite Dragana Eleka, na području opštine problem više ne pričinjavaju izlivanja rijeka već pojava klizišta, odrona, začepljanje propusta i prekidi nekih lokalnih puteva.

Najveće klizište nalazi se na području Briježđa i Majdanima, gdje je ugrožena jedna kuća, dok su evidentirana oštećenja puteva na lokaciji Podcareve vode, Kremenita Brda, Gornji Rakovac, Bogovići, Sumbolovac i Donji Pribanj.

Opštinsko rukovodstvo je naložilo Civilnoj zaštiti da u saradnji sa komunalnim preduzećem riješi ove probleme, kao i da u narednim danima u slučaju izražene potrebe na terenu reaguje sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta Pale.

Na današnjem sastanku dogovoren je način i vrsta prikupljanja pomoći preko ovlaštenih institucija, odnosno opštinske organizacije Crvenog krsta Pale.

Građane Pala koji žele da upute pomoć za poplavama ugrožena područja, to mogu učiniti se u skladištu Opšstinske organizacije Crvenog krsta Pale, zatim njihovom punktu ispred Tržnog centra „Tom“, u prostorijama mjesnih zajednica Mokro i Podgrab u toku dana do 20.00 časova, a sutra od 9.00 do 17.00 časova.

Grupa građana opštine Pale na čelu sa načelnikom Miodragom Kovačevićem od juče se nalazi na najugroženijim područjima – u Šekovićima i Bijeljini gdje je isporučena pomoć u hrani, vodi, gumenim čizmama i kabanicama, kao i građevinska mehanizacija firmi sa područja opštine koji pomažu u raščišćavanju puteva i evakuaciji stanovništa.

Opštini Pale i danas se javljaju firme koje stavljaju na raspolaganje svoju operativu koja se raspoređuje prema prioritetima.

Poplava Usore kod Teslića (Foto: RTRS)

16.02 – Poštovati pravila o objavljivanju podataka

Vlada Republike Srpske saopštila je da su predstavnici medija za vrijeme trajanja vanredne situacije, koja je danas proglašena, dužni da poštuju procedure i pravila koja se odnose na rad medija u dijelu koji se tiče objavljivanja informacija i podataka.

„Tokom trajanja vanredne situacije relevantne su samo informacije koje dolaze od komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije, predsjednice Vlade Srpske Željke Cvijanović i nadležnih institucija Republike Srpske, a koje se jedine mogu smatrati zvaničnim i provjerenim“, navedeno je u saopštenju.

Premijer Srpske izjavila je danas u Banjaluci da je Vlada Srpske donijela odluku o proglašenju vanredne situacije u Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da to znači novi režim ponašanja svih u Srpskoj dok se ne stabilizuju postojeće okolnosti.

Mirjanić sa predstavnicima Štaba za vanredne situacije grada Bijeljine (Foto: SRNA)

15.38 – Radojičić: Gradske vlasti preduzimaju sve potrebne mjere

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da gradske vlasti u Prijedoru preduzimaju sve potrebne mjere u zaštiti od poplava.

„Ovdje smo da porazgovaramo da li je potrebna posebna podrška republičkih institucija, iako je ta podrška rasuta po cijeloj teritoriji Republike Srpske. Osim samog juga i Sarajevsko-romanijske oblasti, sva ostala područja Republike su bila ili su još pogođena na jako dramatičan način i poplavama i posljedicama poplava“, rekao je Radojičić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da se problemi sukcesivno povećavaju i da je sve više i više lokalnih zajednica sa poteškoćama.

„Dok je na nekim drugim područjima pao vodostaj, kao Vrbasa, Bosne ili Drine, juče smo na ovom području zabilježili povećane probleme na slivovima Une, Sane i Save. Sada je Prijedor u fazi prvih mjera evakuacije stanovništva, dostave hrane, vode i lijekova, a zbog više sile od toga se više ni ne može uraditi“, istakao je Radojičić.

On je dodao da poslije dolaze druge faze kada se sagledava ukupno stanje i procjenjuju ukupne štete, te osposobljavaju voda, struja i putevi.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić podsjetio je da je Prijedor i ranije imao poplava, ali da su sada poplavljena i područja koja to nisu bila ni u posljednjih 100 godina.

„Još ne znamo tačan vodostaj Sane, jer je mjerna letvica na 500 centimetara i sva je u vodi. Jedino pozitivno je što se osjeća mala stagnacija, ne možemo još reći da opada, ali ne raste. Imamo podatke da u Sanskom Mostu vodostaj Sane opada i to bi za nekoliko časova trebalo da se odrazi i kod nas, ako ne bi bilo kiše“, naveo je Pavić.

On je istakao da ekipe na terenu dostavljaju hranu, vodu i lijekove i evakuišu ugrožene. „Molim građane za solidarnost i strpljenje. Doći ćemo do svakoga, ali ne možda u vrijeme u koje bi oni željeli“, rekao je Pavić.

U posjeti Prijedoru sa Radojičićem je boravio i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Prijedora u gradskoj upravi, Pavić, Radojičić i Čubrilović obišli su poplavljena područja u naseljima Tukovi i Gomjenica.

Poplava Usore kod Teslića (Foto: RTRS)

15.36 – Poziv za pomoć ugroženima

Privredna komora Republike Srpske i Unija udruženja poslodavaca Srpske pozvali su sva privredna društva i preduzetnike u Srpskoj, koji su u mogućnosti, da se uključe u humanitarnu akciju pomoći poplavama ugroženim stanovnicima i privrednim društvima u Republici Srpskoj.

Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi veliki broj domaćinstava u Srpskoj, neophodno je da privrednici, u skladu sa svojim mogućnostima, izdvoje vodu i druge prehrambene proizvode – hljeb, brašno, ulje, so, rižu, tjesteninu, konzerviranu hranu i drugo, odjeću i obuću, hemijska sredstva za čišćenje, kao i sve ostale proizvode neophodne za prevazilaženje novonastale situacije.

U zajedničkom saopštenju se navodi da privrednici u značajnoj mjeri mogu pomoći stavljanjem u funkciju ostalih kapaciteta radne snage, mašina, opreme i drugog, ali i uplatom novčanih sredstava na žiro račune.

Uplatu treba izvršiti na žiro račune Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske u Novoj banci Banjaluka, na broj 555-00700225593-53, i Privredne komore Republike Srpske u Zberbanci Banjaluka, na broj 567-162-11000401-88, sa naznakom „za kupovinu pomoći stradalim područjima“, ili na zvanični račun Vlade Republike Srpske predviđen za ove namjene.

Privredna komora Srpske i Unija udruženja poslodavaca navode i da će preko svojih članica u pojedinim ugroženim područjima direktno komunicirati sa privrednim društvima, centrima civilne zaštite i opštinama, mjesnim zajednicama, Crvenim krstom i ostalim organizacijama koje se bave istom ili sličnom djelatnošću i u saradnji sa njima podijeliti svu prikupljenu pomoć.

„Pozivamo i sva poplavom ugrožena privredna društva da se jave u Privrednu komoru Republike Srspke i Uniju udruženja poslodavaca Republike Srpske, kontakt telefon 051/215-833 i 215-744, kako bi im ostali privrednici izašli u susret i pomogli im u prevazilaženju novonastale situacije“, navodi se u saopštenju.

Centar za prikupljanje pomoći za područje banjalučke regije se nalazi u Ulici Veljka Mlađenovića bb, Banjaluka, ulaz sa strane Vrbanje u areal bivšeg Incel holdinga ili sadašnje Poslovne zone, u skladištu firme „Magrel“, odakle će se transportovati kamionima koje su besplatno obezbijedile transportne kompanije. Prije polaska u ovaj centar potrebno je pozvati broj 051/332-211, kako bi se obezbijedila nesmetana isporuka pomoći.

Centar za prikupljanje pomoći na teritoriji Bratunca je u privrednom društvu „Petroprojekt“ Bratunac, ulica Drinska bb.

U toku je formiranje centara za prikupljanje pomoći na teritoriji grada Prijedora, Istočnog Sarajeva i Trebinja.

Poplava u Srpcu

15.35 – Poboljšana situacija u Laktašima

Stanje na poplavljenim područjima opštine Laktaši mnogo je bolje nego juče, ocijenjeno je danas u Laktašima tokom sastanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića sa predstavnicima Štaba za vanredne situacije.

Mirjanić je istakao da je ovaj štab gotovo besprijekorno organizovan, saopšteno je iz Administrativne službe opštine Laktaši.

„Štab u datim okolnostima djeluje na preduzimanju svih mjera koje su neophodne da bi se evakuisalo najugroženije stanovništvo i pomoglo svima u nevolji. Pokazali ste da ste svjesni datih okolnosti i da imate dovoljno solidarnosti i humanosti koja je neophodna u ovim momentima“, rekao je Mirjanić.

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović naglasio je da su još poplavljeni dijelovi Trna, Šušnjara, Velikog Blaška, Kosijerova i Otoke, te da su ekipe Civilne zaštite raspoređene na terenu kako bi distribuirali hranu i piće u poplavljena domaćinstva.

„Svi stanovnici i privredna društva koja žele donirati hranu i vodu, mogu donijeti donaciju u zgradu Turističke organizacije opštine Laktaši, gdje će biti sabirni centar, a organizovani su i volonteri koji će pakovati pakete hrane koja će biti upućena ka ugroženima“, rekao je Topolović.

U saopštenju se navodi da građani i dalje mogu prijaviti situaciju na terenu na dežurne brojeve telefona u Administrativnoj službi opštine 051/334-225 i 051/334-228, Policijska stanica Laktaši 051/536-010, Dobrovoljno vatrogasno društvo Laktaši 051/532-112, Dom zdravlja Laktaši 536-120.

Poplava u Kotor Varoši (Foto: SRNA)

15.32 – U Rači Sava preliva preko nasipa

15.32 – Stari most i dalje zatvoren za pješake, put prema Malom Zvorniku u prekidu (foto)

15.13 – Stiže konvoj pomoći Unije studenata

U Doboj je krenuo konvoj od tri kamiona i dva kombija u kojima se nalazi pomoć za ugroženo stanovništvo tog grada, koju je organizovala Unija studenata Republike Srpske, rekao je Srni predsjednik Unije Predrag Govedarica.

Govedarica je naveo da je Upravni odbor Univerziteta u Istočnom Sarajevu izdvojio 20.000 KM da se kupi ova pomoć. „Tu se nalaze prehrambeni proizvodi, osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine“, naveo je Govedarica.

On je rekao da je šleper flaširane vode i šleper hrane obezbijedila kompanija „Bosnalijek“, na čemu je Unija studenata Republike Srpske veoma zahvalna.

„Pridružili su nam se i privatnici, ljudi koji inače pomažu studente i sve što organizujemo. To su `Dar kompani` Istočno Sarajevo, firma `M-trejd`, a firma `Majneks` pomaže sa mehanizacijom“, naglasio je Govedarica.

Osim Govedarice, u delegaciji su i prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevan Trbojević i predsjednik Studentskog parlamenta Aleksandar Glavaš.

Oni će sutra posjetiti i ugrožena područja na teritoriji Bijeljine.

Pomoć Višegrada Bijeljini (Foto: SRNA)

14.39 – Hrvatski helikopteri evakuisali četiri osobe

Četiri lica iz modričkog naselja Dobori evakuisana su danas helikopterom Oružanih snaga Hrvatske, koji je angažovan na pružanju pomoći i spašavanju lica u poplavama u BiH.
Tri muškarca i jedna starija žena prebačeni su na sigurno mjesto u Mjesnoj zajednici Modriča četiri.

Pripadnici spasilačke ekipe nisu uspjeli doći do jedne starije osobe u naselju Dobori dok, a uprkos upornom ubjeđivanju u naselju Vranjak nisu uspjeli nagovoriti na evakuaciju dvije porodice Stajić sa 10 članova, od kojih je šestoro djece.

U Civilnoj zaštiti Modriča rečeno je Srni da će ovim porodicama u toku dana biti dopremljena voda, hrana i lijekovi.

Dva hemodijalizna pacijenta i jedna teško bolesna osoba jutros su upućeni za Banjaluku helikopterima Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Modriča Željko Terzić rekao je da se u poplavljenim naseljima Koprivna, Vranjak, Dobori i Miloševac trenutno nalazi 61 osoba.

Terzić je istakao da su ova lica bezbjedna i s obzirom da se voda povlači iz poplavljenih naselja biće evakuisana ukoliko bude potrebno.

U Modriči je poplavama ukupno obuhvaćeno 630 domaćinstava sa više od 2.000 članova, a današnjom evakuacijom ukupno je evakuisano 380 lica.

Pronađeno je tijelo Milosave Mićić /90/, koja se utopila u kući u Vranjaku, što je prva registrovana žrtva poplava.

Opada vodostaj rijeke Bosne, a lokalne rijeke i potoci vratili su se u korita.

Voda iz gradskog vodovoda ispravna je za upotrebu, a u poplavljenim mjestima i dalje su domaćinstva isključena sa električne mreže, telefonske veze su otežana, te su u prekidu svi magistralni i regionalni putevi na području opštine.

Poplava u Srpcu (Foto: RTRS)

14.32 – Ministar Jovičić u Bijeljini

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić stigao je u Bijeljinu gdje će se na licu mjesta upoznati o situaciji na ovom području, koje je pogođeno poplavama.

Jovičić je rekao Srni da će prvo posjetiti Centar javne bezbjednosti Bijeljina da vidi kojim informacijama ovaj centar raspolaže, te da će posjetiti nasip u naselju Batković.

„Raznorazne informacije dolaze do mene i hoću na licu mjesta da se uvjerim kakvo je stanje“, kaže Jovičić, koji je u Bijeljinu doputovao helikopterom iz Doboja, zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Draganom Bogdanićem.

On je istakao da želi da se informiše o trenutnoj situaciji u Semberiji, da vidi koja su najugroženija područja i pomogne oko bolje organizacije, kao i eventualnog upućivanja dodatnih snaga na ovo područje kako bi se pomoglo u zaštiti domaćinstava.

Prema njegovim riječima, u Doboju je situacija još teška, ali mnogo bolja nego proteklih dana. „Uključili smo tamo dosta snaga, kapaciteta, motornih čamaca, a bilo je dosta i rafting klubova koji su nam pomogli. Sada je vrijeme da razmišljamo kako ćemo zaštititi Bijeljinu“, naglasio je Jovičić.

Jovičić je pozvao građane da prate upustva nadležnih službi, i da se obraćaju štabovima civilne zaštite, lokalnim zajednicama i pripadnicima MUP-a jer oni imaju relevantne informacije.

„Došao sam iz Doboja, gdje je krenula jedna dezinformacija da je na jezeru Modrac puštena brana i narod se uspaničio. Ima ljudi koji zloupotrebljavaju ovako tešku situaciju. Pripadnici MUP-a u Doboju idu sa razglasom i govore da su to dezinformacije“, naglasio je Jovičić.

14.29 – Višegrad pomaže Bijeljini

Opštinski štab za vanredne situacije Višegrad danas je otpremio pomoć u hrani i materijalno tehničkim sredstvima za ugroženo stanovništvo Bijeljine.

„Za stanovnike Bijeljine pripremili smo hranu u konzervama za odrasle i za djecu, kao i ostale potrepštine“, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije i načelnik opštine Slaviša Mišković.

On je dodao da je za Bijeljinu upućena i cisterna sa 8.000 litara vode za piće, zatim auto „mahindra“ sa 400 litara, kao i alat, čizme, vreće za pijesak, spasilački čamac i pumpe za ispumpavanje vode.

Sa Miškovićem je u Bijeljinu otputovao i narodni poslanik Miroslav Kojić, kao i mješoviti spasilački tim sastavljen od pripadnika Teritorijalne vatrogasne jednice i Civilne zaštine.

Poplava u Srpcu (Foto: RTRS)

14.22 – Stiže pomoć najugroženijima u Šekovićima

14.12 – Spasioci iz Foče u Obrenovcu, Bijeljini i Doboju

U evakuaciji stanovništva u Obrenovcu od jutros sa dva gumena čamca učestvuje i šest raftera iz Foče, koji su na poplavljeno područje stigli oko 4.30, odmah su stupili u kontakt sa Žandarmerijom Srbije i već u 5.00 časova su bili na vodi u akciji spasavanja.

Osim čamaca, momci iz Foče ponijeli su dvadesetak prsluka za spasavanje i ostalu neophodnu opremu, a otišli su na poziv direktora marketinga Sportskog društva Crvena zvezda Zorana Avramovića.

Stanje u Obrenovcu je jako teško i u toku je evakuacija stanovništva. Fočanski rafteri pomažu evakuaciju i u Bijeljini, a u Doboju je ekipa Spasilačkog kluba „Volf“ iz Foče.

U Janji i drugim bijeljinskim naseljima, Fočaci su juče evakuisali oko 150 mještana. Učestvovali su i u dostavi hrane i vode za piće, a danas su nastavili svoju misiju.

Na području Doboja, ronioci „Volfa“ djeluju i na vodi i pod vodom, a prolaze i kroz kanalizaciju kako bi došli do onih kojima je pomoć potrebna.

Civilna zaštita u Foči u stalnom je kontaktu sa ovom specijalizovanom jedinicom.

„Javljaju nam da je situacija u Doboju i dalje teška i da ima dosta ugroženog stanovništva, kome je potrebno dostaviti hranu i lijekove“, rekao je šef odsjeka Civilne zaštite Čedo Zelović.

14.08 – Poziv na pomoć ugroženom stanovništvu

Spoljnotrgovinska komora BiH pozvala je sve privredne subjekte i partnerske organizacije, kao i sve građane BiH, da u skladu sa mogućnostima pomognu onima kojima je pomoć potrebna zbog poplava.

Iz institucija i organizacija koje rade na zbrinjavanju ugroženog stanovištva apeluju da su najpotrebniji voda, hrana /konzervirana i koja se odmah može konzumirati/, proizvodi za higijenu, potrepštine za bebe, lijekovi, odjeća, obuća i novac.

Za sanaciju klizišta i raščišćavanje terena neophodne su gumene čizme, rukavice, pumpe, kabanice, lopate, te ostala sredstva koja mogu biti od pomoći.

Spoljnotrgovinska komora BiH zahvalila je svima koji su se odazvali u pomoć i pokazali solidarnost, te najavila da će i sama u granicama svojih mogućnosti pružiti pomoć, navodi se u saopštenju Komore.

Poplava u Srpcu (Foto: RTRS)

14.04 – Stanovništvo u Novom Gradu se dobro organizovalo

Stanovništvo Novog Grada sa nadležnim službama od noćas je uključeno u odbranu od poplava, nasipi su podignuti na lijevoj obali Sane od mosta prema kolektorskoj stanici, a vreće sa pijeskom postavljene su i na desnoj obali Une na usjecima u keju.

Štab Civilne zaštite noćas je zbog naglog porasta vodostaja Sane u 1.40 časova proglasio vanredne mjere odbrana od poplava.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da se Novi Grad dobro organizovao.

„Dobro je čuti da su se građani samoinicijativno organizovali i radili u skladu sa pravilima koje je naložila Civilna zaštita, kako bi se spriječilo da Sana napravi štetu veću nego što jeste“, rekla je Rešićeva, koja je danas nakon Kostajnice obišla i Novi Grad.

Ona je rekla da će o stanju na terenu informisati Vladu Republike Srpske.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić sa saradnicima i članovima Štaba civilne zaštite od juče popodne u više navrata je obišla poplavljena područja opštine i dijelove gdje je organizovana odbrana.

„Tri porodice iz Poljavnica za sada su evakuisane i smještene su u prostoru Doma zdravlja, a hranu im je obezbijedio `Konzum`. Ugrožena je još jedna porodica u naselju Urije“, rekla je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, za sada ima dovoljno sredstava, a tokom noći kamioni sa pijeskom stigli su i iz Gradiške. „Ako kolektori nastave da rade smatramo da grad nije u opasnosti“, poručila je Rajilićeva.

Uz dva kolektora od jutros su uključene i dvije pumpe. Od prije jedan čas počele su se izlivati i podzemne vode koje su se pojavile kod Osnovne škole „Sveti Sava“ i u nekoliko nižih dijelova grada.

Poplavljen je dio naselja Urije uz Sanu, kao i dio naselja Vidorija i Poljavnice uz Unu.

I Una i Sana izašle su iz korita na obje strane u širem priobalnom dijelu.

Od noćas je magistralni put Novi Grad – Prijedor poplavljen u Dragotinji, a od prije dva časa ovaj pravac poplavljen je odmah nakon izlaska iz Novog Grada.

Rijeka Sana je u mjestu Trgovište odnijela prilazni put za viseći mostu, a u ovom mjestu je u prekidu i fiksna telefonija jer je u Petkovcu oštećen kabal.

Zbog izlivanja rijeke Japre u Blagaju od juče je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu Blagaj – Budimlić Japra, kao i putevi Blagaj – Radomirova i Blagaj – Vitasovci, a presječen je i put u Suhači gdje je odsječeno stotinak domaćinstava.

Na poziv Civilne zaštite mještani su juče, tokom prošle noći i danas zaštitili stoku i imovinu.

U Novom Gradu jutros je jedan porođaj obavljen u specijalističkoj ginekološkoj ambulanti, a zatim su majka i beba kojoj je bio potreban smještaj u inkubator prevezeni u prijedorsku Bolnicu preko Kostajnice prije nego što je za saobraćaj zatvoren put Kostajnica – Kozarska Dubica.

Una je u Hrvatskoj poplavila i puteve Hrvatska Dubica – Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestima Kuljani i Zamlača.

Poplava u Srpcu (Foto: RTRS)

13.55 – Bijeljini upućena pomoć

Nevladina organizacija „Spasimo djecu“ uputila je timovima za spašavanje u Bijeljini agregate, pumpe, čizme, kabanice i vreće za pijesak, u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i Štabom civilne zaštite Republike Srpske.

Organizacija „Spasimo djecu“ obezbijedila je inicijalna sredstva veća od 150.000 američkih dolara za pomoć područjima pogođenim poplavama u BiH i Srbiji, saopšteno je iz ove organizacije.

Obavljene su i prve nabavke opreme za potrebe akcija spašavanja najugroženijih lica, koje su dostavljene Ministarstvu bezbjednosti BiH i već danas će biti otpremljene na najpogođenije lokacije.

Ova organizacija će u sljedećim danima napraviti i procjenu stanja na terenu i stvarnih potreba najpogođenijih porodica, posebno djece. Nakon procjene, uputiće se neophodni paketi pomoći, u skladu sa identifikovanim potrebama, kako bi se umanjile posljedice ove prirodne katastrofe i obezbijedili osnovni uslovi za život najugroženijima.

„Dobrobit djece, posebno one najosjetljivije, je trenutno najveća briga naše organizacije“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će se iznos novčanih sredstava koje će organizacija „Spasimo djecu“ obezbijediti u narednim danima povećati, te da će biti u prilici da pruži prijeko potrebnu pomoć velikom broju osoba, sa naglaskom na porodice sa djecom.

13.28 – Bratunac: Prošla opasnost – štete ogromne

12.49 – Srebrenica: Stanje se normalizuje – štete milionske

12.30 – Vlasenica: Klizište napravilo haos

12.13 – Dodik: Pomoć će doći do svih

13.07 – Višestruko veća šteta nego ona pričinjena u poplavama 2010. godine (foto)

12.08 – Osmaci: Nivoi rijeka u blagom padu, poplavljene veće površine poljoprivrednog zemljišta

12.00 – Mićić: Nasip bi uskoro mogao popustiti

11.32 – Vasić: Pronađeno ukupno 10 poginulih

11.32 – Šekovići: Osjetno niži nivo vodotoka

11.11 – Počeo sastanak Vučića i Dodika

11.07 – Voda se povlači iz užeg dijela grada Doboja

Voda se povlači iz užeg dijela grada Doboja, javio je dopisnik Srne.

Ugroženo stanovništvo se prevozi kamionima i buldožerima, a Civilna zaštita i vojska formirale su kontrolne punktove, gdje se građani mogu snabdijevati vodom za piće.

Sistem snabdijevanja hrane je poboljšan.

Poplava u Srpcu (Foto: RTRS)

11.06 – Odobren kredit za zaštitu od popava

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je kredit od 24 miliona dolara za „Projekat zaštite od poplava od Drine u BiH“, kako bi se poboljšala zaštita Bijeljine i Goražda, saopštila je ova finansijska institucija.

Ovaj projekat umanjiće osjetljivost poljoprivrede, komercijalnih interesa i zajednica na poplave u područjima obuhvaćenim projektom, navodi se u saopštenju.

Projekat će uglavnom biti fokusiran na izgradnju i obnovu sistema nasipa u i oko Bijeljine i Goražda.

„Jačanje zaštite od poplava je prioritet, o čemu svjedoče velike poplave širom zemlje ove sedmice“, izjavila je menadžer Svjetske banke za BiH Anabela Abreu.

Ovaj projekat pomoći će da se zaštiti 8.500 hektara poljoprivrednog zemljišta od rizika od poplava, što će povećati sigurnost prihoda, pošto će žetve biti redovnije i pouzdanije, dodaje se u tekstu.

Procjenjuje se da u glavnim opštinama duž toka Drine živi oko 175.000 ljudi, od kojih 20.000 trpi direktne ekonomske gubitke usljed poplava, navodi Svjetska banka.

Projekat će donijeti naročitu korist siromašnijim zajednicama, pošto one obično žive u oblastima koje su više izložene poplavama.

Svjetska banka trenutno provodi 13 projekata u BiH u vrijednosti od 478,6 miliona dolara iz oblasti poljoprivrede, zaštite okoline, energetske efikasnosti, zdravlja, socijalne zaštite i zapošljavanja, lokalne infrastrukture i razvoja privatnog sektora.

Poplava u Šamcu (Foto: RTRS)

11.00 – Situacija na poplavljenim područjima i dalje teška

Situacija na poplavljenim područjima u BiH je i dalje izrazito teška, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ministarstvo bezbjednosti BiH – Operativno-komunikacijski centar 112 tokom noći i jutarnjih časova dobio je zahtjeve za pomoć helikoptera na poplavljenim područjima u Modriči, Maglaju, Šamcu, Orašju, Bijeljini i Domaljevcu.

Ministarstvo je koordinisalo prebacivanje neophodne opreme na ugrožena područja uz pomoć kamiona i helikoptera, a planirano je da kamioni Eufora učestvuju u evakuaciji stanovništva i prevozu dobrovoljaca, a uz pomoć helikoptera se vrši i dostavljanje vreća za pijesak, čizama, agregata, kabanica i druge opreme.

Tokom dana nastaviće se akcije spašavanja i pomoći helikopterima Oružanih snaga BiH, Eufora, te helikoptera iz Slovenije i Hrvatske.

Istovremeno se vrši prijem međunarodne pomoći u ljudstvu i opremi. Tako se tokom dana očekuje dolazak spasilaca iz Luksemburga sa pet čamaca i 23 spasioca, iz Slovenije četiri čamca sa 12 ljudi i Austrije osam čamaca sa posadama, a koji će odmah biti angažovani na najugroženijim područjima.

Poplava u Šamcu (Foto: RTRS)

10.54 – Preventivna evakuacija stanovništva iz četiri bijeljinska sela

10.44 – U Kostajnici situacija pod kontrolom

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas Srni da su na području opštine Kostajnica uvedene vanredne mjere, ali da je situcija, izazvana poplavama, pod kontrolom.
„Ovdje se očekuje dodatni vodeni talas, a sve zavisi od rijeka Une i Sane. Ovdje se sve radi da se situacija drži pod kontorlom“, rekla je Rešićeva.

Ona je navela da je oko 50 domaćinstava poplavljeno. „Nasipi se učvršćuju i sve se čini na stabilizaciji sistuacije“, dodala je Rešićeva.

10.41 – Drašković donirao 100.000 KM u hrani

Predsjednik Poslovnog sistema „Svislajon“ Rodoljub Drašković odlučio je da stanovništvu najugroženijih dijelova Republike Srpske i Federacije BiH donira pomoć u hrani, u vrijednosti od 100.000 KM.
Iz ove kompanije Srni je potvrđeno da se pomoć sastoji od dječije hrane, kašica i sokova, kao i gotovih jela i konzervirane hrane.

„Kao društveno odgovorna osoba i predstavnik privrede u BiH želim na ovaj način da pomognem sugrađanima“, rekao je Drašković Srni.

Poplava u Derventi (Foto: RTRS)

10.36 – Aktivnosti na području Modriče, Šamca i Bijeljine

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je Srni da servis od ranih jutarnjih časova porovodi aktivnosti na području Modriče, Šamca i Bijeljine, gdje je situacija, izazvana poplavama, izuzetno teška.

„Našim helikopterom trenutno evakuišemo bolesnike iz zdravstvenih ustanova iz Šamca i Modriče za Banjaluku. U koordinaciji smo sa helikopterima iz Hrvatske i Slovenije, kao i Oružanim snagama BiH“, rekao je Kusturić.

On je naglasio da helikopter Oružanih snaga BiH prevozi oko dvije tone hrane za Bijeljinu, a da su na putu od Sarajeva ka Modriči i Šamcu dva helikoptera koji će izvlačiti ljude sa krovova.

„Situacija je poprilično teška, ali nam na ruku idu trenutne vremenske prilike, a reagujemo po prioritetima“, dodao je Kusturić.

Poplava u Brčkom (Foto: RTRS)

10.32 – Poziv trgovcima da ne zloupotrebljavaju novonastalu situaciju

10.28 – Voda ispravna za piće

Voda na području Banjaluke je ispravna za upotrebu, odnosno kvalitet isporučene vode zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, saopšteno je iz banjalučkog „Vodovoda“.

Kontrola kvaliteta sirove vode rijeke Vrbas na polaznim cjevovodima iz Novoselije i rezervoarima je vršena kontinuirano, a nalazi su odgovarali parametrima odredbi pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Vodosnabdijevanje grada Banjaluka s izvorišta „Novoselija“ je juče bilo uredno, a visok nivo rijeke Vrbas i povećana mutnoća nisu ugrozile kvalitet vode iz postrojenja bunarskog sistema.

Izvorište vode „Subotica“ je u prekidu od 15. maja zbog povećane mutnoće vode.

Stanje na distributivnom sistemu je uredno, s tim da je isključeno snabdijevanje opštine Čelinac, u skladu sa dogovorom sa nadležnima iz tamošnjeg „Vodovoda“.

Kontrolu kvaliteta vode za piće na distributivnoj mreži vršio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da će danas biti vršena kontrola kvaliteta vode na jučerašnjem nivou, uz kontrolu distributivne mreže.

Poplava u Brčkom (Foto: RTRS)

10.28 – Situacija nešto bolja – voda se povlači

Prema posljednjim informacijama Štaba za vanredne situacije opštine Laktaši, situacija u poplavljenim područjima opštine je mnogo bolja nego juče.

Nivo rijeke Vrbas se povukao za 1,5 metara i voda se povukla sa saobraćajnica na starom putu u Glamočanima i putu prema Prnjavoru, saopšteno je iz Administrativne službe opštine Laktaši.

Voda se zadržala na dionici starog puta kod Drveksa u Trnu i dionici od Dositejeve ulice u Trnu do Šušnjara, te na dijelu dionice od Klašnica prema Slatini.

Most u Trnu je i dalje zatvoren, ali je auto-put Banjaluka-Gradiška prohodan za saobraćaj.

Još su poplavljeni dijelovi Trna, Šušnjara, Velikog Blaška, Kosijerova i Otoke, a ekipe Civilne zaštite opštine Laktaši su raspoređene na terenu kako bi distribuisale hranu i piće u poplavljena domaćinstva.

Za sada je prioritet distribucija hrane u poplavljena domaćinstva, a zatim će hrana biti distribuisana i u druga područja opštine.

Svi stanovnici i privredna društva koja žele donirati hranu i vodu, mogu donijeti donaciju u zgradu Turističke organizacije opštine Laktaši, gdje će biti sabirni centar, a organizovani su i volonteri koji će pakovati pakete hrane koja će biti upućena ka ugroženom stanovništvu.

Iz „Elektrodistribucije“ Laktaši su saopštili da je sinoć puštena električna energija u dijelovima naselja Jablan, Glamočani, Bukovica, Kriškovci i Šeškovci, a radi se na osposobljavanju mreže pa će biti puštena električna energija u Čardačanima, Dovićima i desnom kraku Jakupovaca iz pravca Laktaša.

Građani i dalje mogu prijaviti situaciju na terenu na dežurne brojeve telefona u Administrativnoj službi opštine Laktaši 051/334-225 i 051/334-228, Policijska stanica Laktaši 051/536-010, Dobrovoljno vatrogasno društvo Laktaši 051/532-112, Dom zdravlja Laktaši 536-120.

Opštinski štab za vanredne situacije sastaće se ponovo u 12.00 časova, a na građane se apeluje da u stanju vanredne situacije angažuju maksimalne snage kako bi bila pružena pomoć najugroženijima.

Poplava u Brčkom (Foto: RTRS)

10.11 – Tri bolesna lica upućena za Banjaluku

Dva hemodijalizna pacijenta i jedna teško bolesna osoba u Modriči upućeni su za Banjaluku helikopterima Helikopterskog servisa Republike Srpske.

U Modriči se očekuje slijetanje helikoptera iz Hrvatske koji će evakuisati
ugrožena lica iz mjesta Vranjak i Dobori u ovoj opštini.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je
novinarima da je trenutno najteža situacija u Šamcu i Bijeljini gdje će biti upućeni helikopteri ovog servisa i helikopteri iz Hrvatske i Slovenije koji su specijalizovani za evakuaciju ljudi iz poplavljenih područja.

Kusturić je potvrdio da je iz Banjaluke krenuo helikopter sa dvije tone hrane za Bijeljinu.

Poplava u banjalučkom naselju Dolac (Foto: RTRS)

10.03 – Trebinjski vatrogasci Zvorniku šalju pumpe za ispumpavanje

10.03 – SDS formirao štab za pomoć poplavljenima

Gradska organizacija SDS-a Banjaluka formirala je Štab za pomoć poplavljenom stanovništvu, koji će prikupljati sve vrste namirnica za građane sa poplavljenih područja.

Pomoć se prikuplja u prostorijama Gradske organizacije u Banjaluci, u krugu fabrike „Čajavec“, saopšteno je iz SDS-a.

Štab obavještava sve koji su u mogućnosti da pomognu i da se pomoć posebno odnosi na konzerviranu i dječiju hranu, brašno, šećer, ulje, te čizme, šatore i kabanice.

Poplava u banjalučkom naselju Dolac (Foto: RTRS)

09.57 – Pod kontrolom stanje odbrane poplava u Semberiji

09.55 – Pomoć robnim rezervama u pripremanju paketa hrane

Zaposleni u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske dodatno su anagažovani kao ispomoć Robnim rezervama Srpske u pripremanju paketa hrane koja stiže od fizičkih i pravnih lica, a koji se skladište u Kliničkom centru Banjaluka.

Paketi će iz Kliničkog centra biti upućeni stanovništvu u opštinama koje su ugrožene poplavama, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Robne rezerve Srpske preduzele su sve aktivnosti s ciljem hitne raspodjele i dostave raspoloživih zaliha robe ugroženim područjima.

Poplava u banjalučkom naselju Dolac (Foto: RTRS)

09.55 – Prijedor: Pod vodom blizu 5.000 domaćinstava, bez struje više naselja

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je na području ovog grada poplavljeno blizu pet hiljada domaćinstava.

„Potpuno pod vodom su sva naselja od Oštre Luke do Prijedora, gradska naselja Gomjenica, Vrbice, Topolik, Stari grad, Tukovi, Raškovac i mnoga druga, a kod Radetića kule voda je prodrla i u najuže jezgro grada“, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru, nakon sjednice kriznog štaba.

On je naveo da je tokom noći evakuisano oko 40 ljudi, od kojih je devet smješteno u Sportsku dvoranu „Mladost“, a ostali kod prijatelja i rodbine, dok na evakuaciju trenutno čeka oko 50 ljudi.

„U toku je podjela namirnica građanima koji su ugroženi, ekipe su se vratile iz Doboja, na terenu su civilna zaštita, vojska, policija, volonteri, Crveni krst, a imamo najavu da će nam u pomoć doći i jedna ekipa iz Slovenije. Našli smo i načina da prevezemo iz LJubije i Gomjenice nekoliko pacijenata za hemodijalizu“, kazao je Pavić.

Prema procjenama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, vodostaj Sane je 600 centimetara ili za 180 centimetara iznad kritične tačke. Riječ je o procjeni, a ne o preciznom podatku, budući da mjerna letvica ima 500 centimetara i od sinoć je pod vodom.

„Jedina lijepa vijest je da je vodostaj Sane u Sanskom Mostu u opadanju, ali kod nas je dostigao maksimum, trenutno stagnira i ne znamo za koliko vremena će početi opadati“, kazao je Pavić.

Prema njegovim riječima, vodosnabdijevanje je trenutno uredno, osim u Brezičanima gdje se morala isključiti struja na pumpama za vodu zbog prodiranja vode u postrojenje, a problem sa vodosnabdijevanjem mogao bi nastati ako se isto to desi na bunaru u Tukovima.

Rukovodilac „Elektrodistribucije“ Prijedor Dalibor Pavić rekao je da je struja isključena u 51 trafo stanici i da su bez struje naselja Raškovac, Tukovi, Stari grad, Brezičani i dio opštine Oštra Luka.

„Ekipe su od ranog jutra na terenu i pokušavamo sve što je moguće da normalizujemo snabdijevanje strujom, ali to prije svega zavisi od nivoa vode koja je prodrla u objekte odnosno od toga kojim tempom će se povlačiti iz elektroenergetskih postrojenja i domaćinstava“, rekao je Pavić Srni.

Neprohodni su putevi Prijedor – Novi Grad, Prijedor – Sanski Most, Kozarac – Mrakovica i Prijedor – LJubija.

Poplava u banjalučkom naselju Dolac (Foto: RTRS)

09.52 – Fočanski rafteri pomažu i potopljenom Obrenovcu

Fočanski rafteri priteći će u pomoć i građanima potopljenog Obrenovca u Srbiji.

Iz Foče je sinoć krenula ekipa od šest raftera, koji će se sa dva gumena čamca priključiti Žandarmeriji Srbije u evakuaciji stanovništva.

Momci iz fočanskog kampa „Hum“ i crnogorskog „Tara-tur“ odazvali su se pozivu direktora marketinga Sportskog društva „Crvena zvezda“ Zorana Avramovića, poznatog Fočaka koji živi u Beogradu.

Jedan od šestorice raftera Vladimir Muminović je istakao da je za Obrenovac krenula ekipa probranih i sposobnih skipera.

„Nosimo dva čamca, dvadesetak prsluka za spasavanje, užad i drugu potrebnu opremu. U Obrenovcu je stanje katastrofalno, evakuiše se cijeli grad i svaka pomoć im je dobrodošla“, rekao je Muminović.

On je dodao da ih je Avramović povezao sa Žandarmerijom, koja će im javljati kojim obilaznim putevima oko Valjeva se može proći do Obrenovca.

zvornikdanas-kliziste u kostajnici 2

09.51 – Četiri helikoptera uključena u evakuaciju stanovništva

Nakon poboljšanja vremenskih uslova, četiri helikoptera EUFOR-a su uključena u evakuaciju pacijenata kojima je potrebna dijaliza, trudnica i drugih težih slučajeva u područjima Zenice, Maglaja, Tuzle i Šamca.

U jučerašnjem saopštenju EUFOR-a navodi se da će se ove operacije raditi prema zahtjevima podnesenim putem Ministarstva bezbjednosti BiH.

„Najbitnije je da se sačuvaju životi i pomogne stanovništvu u vanrednim okolnostima. Nastavljamo pružati podršku rame uz rame sa pripadnicima Oružanih snaga BiH i civilnim vlastima, dok god je to potrebno“, rekao je načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general Andraš Suć.

Suć je juče popodne u Ministarstvu bezbjednosti BiH lično izrazio spremnost EUFOR-a da pruži pomoć.

Kopnene snage sa vozilima ostaju spremne u bazi Butmir da pruže pomoć kada se to zatraži od njih.

Poplava u Bijeljini

09.50 – OEBS obezbjedio 30.00 evra

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanier odobrio je 30.000 evra iz Dobrotvornog fonda OEBS-a za pružanje pomoći najugroženijima u velikim poplavama u BiH, saopšteno je iz Misije OEBS u BiH.

Ova finansijska pomoć biće obezbijeđena kroz Misiju OEBS-a u BiH.

Misija OEBS-a u BiH kontinuirano je angažovana u pružanju pomoći u skladu s razvojem situacije i tijesno sarađuje s drugim humanitarnim organizacijama i Ministarstvom bezbjednosti BiH.

Poplava na putu Kotor Varoš - Banjaluka (Foto: RTRS)

09.50 – Uvedene vanredne mjere zaštite od poplava u Kozarskoj Dubici

Na području opštine Kozarska Dubica jutros su uvedene vanredne mjere zaštite od poplava na rijeci Uni, čiji vodostaj trenutno iznosi 422 centimetra.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je Srni da je na području opštine stanje trenutno zadovoljavajuće i da još nema ugroženih stanovnika, domaćinstava i putnih komunikacija, ali da se očekuje ogroman plavni talas rijeke Une iz pravca Kostajnice, Novog Grada i Prijedora, koja raste brzinom od sedam centimetara na sat.

Vodostaj rijeke Save na području Kozarske Dubice jutros je iznosio 782 centimetra, što je ispod kote redovne odbrane od poplava.

Tokom jučerašnjeg dana i protekle noći u opadanju su bile bujičaste pritoke Une, a pripadnici Civilne zaštite i druge službe bili su angažovani na ojačavanju kanala rječica Vinjačke i Rakovice, koje su sinoć prijetile izlijevanjem.

Sjednica Štaba civilne zaštite opštine zakazana je za 10.00 časova, kada se očekuje donošenje odluka i mjera kojima bi se u slučaju daljeg rasta Une od poplava zaštitilo gradsko područje.

Poplava na putu Kotor Varoš - Banjaluka (Foto: RTRS)

09.47 – Kritično u Vučilovcu

Stanje na savskom nasipu u Vučilovcu je zbog poplava kritično, a svo ljudstvo angažovano je na pojačavanju i izgradnji zečijih nasipa, saopšteno je iz brčanske Vlade.

„Upitno je da li će sve što se radi i svi napori uspjeti sačuvati, ne samo ovaj dio distrikta, nego i cijelu Posavinu od poplava“, navodi se u saopštenju Vlade.

Vanredna sjednica brčanske Vlade, koja je bila zakazana jutros, je otkazana, a gradonačelnik i svi članovi Vlade su trenutno u Vučilovcu.

poplava na putu banjaluka kotor varos 4

09.46 – Postoji mogućnost da Sana počne izlaziti na gradsko područje Novog Grada

Vodostaj Sane u Novom Gradu i dalje je u porastu, a od noćas u 1.40 časova na snazi su vanredne mjere zaštite od poplava.

Vodostaj Sane iznosi 570 centimetara i kao pomoć kolektorima uključene su dvije pumpe.

Zamjenik načelnika opštine Zoran Starčević rekao je da postoji realna mogućnost da se voda počne izlivati u gradsko područje.

Sve nadležne službe od juče su u pripravnosti, a u izgradnju nasipa pored Sane noćas su bili uključeni i brojni građani.

U porastu je i vodostaj Une, koja je uzvodno izlila u naselju Mlakve, a nizvodno od Novog Grad na obje obale. Vodostaj Une je 542 centimetra.

Sana je poplavila kuće u neselju Svodna gdje je bilo i evakuacije građana.

Poplavljene su i kuće u naselju Urije, Poljavnice i u Dolini Japre.

Od noćas je u prekidu saobraćaj na magistralnom putu Novi Grad – Prijedor, na regiionalnom putu Blagaj – Budimlić Japra, kao i na putevima Blagaj Radomirovac, Blagaj – Vitasovci i put u Suhači.

Mještani javljaju da se Una u Dobrljinu, nizvodno od Novog Grada, neprirodno ponaša i vraća se uzvodno.

09.36 – Prohodan Autoput Banjaluka – Gradiška

Autoput Banjaluka-Gradiška u potpunosti je prohodan, a saobraćaj se odvija normalno, bez zastoja i ograničenja, kao i preusmjeravanja vozila.

Sva uključenja na autoput i isključenja sa autoputa su u funkciji, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Voda se povukla kod uključenja u Klašnicama za Banjaluku pa su uklonjeni privremeni znakovi, odnosno klemfiksi, tako da je i ta rampa u punoj funkciji.

Poplava u Prijedoru (Foto: RTRS)

09.31 – Stanje na poplavljenim područjima u Prnjavoru se smiruje

Stanje na poplavljenim područjima opštine Prnjavor se smiruje, a većina rijeka se vratila u korita.

Šef štaba Civilne zaštite opštine Prnjavor Milenko Milivojac rekao je Srni da se voda iz jezera Drenova još preliva preko brane, ali ne ugrožava naselja.

„Očekujemo da bi u Derventu manji vodeni talas trebao stići oko podneva“, rekao je Milivojac.

Svi putni pravci na području opštine Prnjavor su prohodni, a izuzetak je lokalni put prema Prisojima, gdje je vodena bujica prije dva dana odnijela montažni most.

Iz Doma zdravlja u Prnjavoru apelovali su na građane da za piće koriste flaširanu vodu, a da se u slučaju pojave dijareje jave porodičnom ljekaru. Kako bi se spriječila mogućnost pojave zaraznih oboljenja, povećano je hlorisanje gradske vode.

Poplava u Šamcu (Foto: RTRS)

09.28 – Stanje u Šamcu sve teže

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da situacija u opštini Šamac postaje sve teže, jer je ugrožen nasip na rijeci Savi, a putna komunikacija sa opštinom je presječena.

Đokić je rekao da nema informaciju o ljudskim žrtvama na ovom području, ali da je savski nasip ugrožen u rejonu Grebnica i Domaljevca i da se postavlja pitanje koliko još dugo može izdržati, jer se vodostaj Save povećava.

„Prema mojim informacijama, slično stanje je i u pojedinim naseljima u Bijeljini, u rejonu Batkovića i Rače“, rekao je Đokić.

On je dodao da je u ovom trenutku neophodno organizovati akcije evakuacije stanovništva putem mobilnih čamaca, kojih nema dovoljno.

„Potrebno je suzbiti paniku koja hvata ljude koji već duže očekuju pomoć, a koja ne može do njih da stigne“, naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, stanje u opštinama Pelagićevo i Donji Žabar je tokom noći bilo nešto mirnije, ali su i dalje mogući poremećaji, obzirom da vodostaji svih rijeka koje teku prema Savi i kanala postaju veći i šire se na zaplavljena područja.

Đokić je reka da su se pripadnici Oružanih snaga BiH maksimalno stavili na raspolaganje i da su i sada uključeni na područjima gdje mogu da djeluju.

„Potrebne su obimne intervencije na mnogim mjestima, a kapaciteti nisu takvi da se može boriti protiv vodene stihije. Međutim, važno je da u ovom trenutku postoji solidarnost i to ne samo institucija, nego i stanovništva“, poručio je Đokić.

Poplava u Prijedoru (Foto: RTRS)

09.27 – Osposobljena pruga Banjaluka – Prisoje

„Željeznice Republike Srpske“ osposobile su prugu Banjaluka-Prisoje i očekuje se da u toku dana bude uspostavljen saobraćaj, saopšteno je danas iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpke.

Zbog izlivanja rijeke Vrbanje, prekinut je drumski saobraćaj Banjaluka-Čelinac, a uspostavljanjem željezničkog saobraćaja na ovoj dionici profunkcionisaće veza sa ovom opštinom.

Putnički saobraćaj Prijedor-Novi Grad, zbog izlivanja rijeke Sane, noćas je obustavljen. Sav ostali željeznički saobraćaj, teretni i putnički, nije u funkciji, navodi se u saopštenju.

09.24 – Vasić: Situacija u Banjaluci i Doboju se stabilizuje

Poplava na putu Kotor Varoš - Banjaluka (Foto: RTRS)

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je Srni da se na području Doboja i Banjaluke stabilizuje situacija nastala usljed elementarnih nepogoda.

„Trenutna situacija je bolja nego u prethodna dva dana. U Banjaluci se polako normalizuje saobraćaj na svim putnim pravcima i mostovima koji su bili zatvoreni“, rekao je Vasić.

On je istakao da se situacija na području Bijeljine i Prijedora usložnjava.

„U Prijedoru možemo u narednih nekoliko časova očekivati stabilizaciju situacije. Međutim, u Bijeljini je problem visok nivo vodostaja Save koja ne može da primi vodu rijeke Drine“, pojasnio je Vasić.

On je naveo da je teška situacija i na području Modriče i Šamca, te da u toku noći nije bilo žrtava elementarnih nepogoda.

09.15 – Vrbanja i Vrbas opadaju, Sana, Sava i Una u porastu

poplava na putu banjaluka kotor varos 5

Na hidrološkoj stanici Delibašino selo na rijeci Vrbas u Banjaluci u 7.00 časova izmjeren je vodostaj od 604 centimetra, dok vodostaj Vrbanje iznosi 342 centimetra, što je u odnosu na prethodni dan manje za dva metra.

Rijeka Sana u Prijedoru je u porastu i, prema procjeni vodostaj, iznosi 600 centimetara, kao i vodostaj Une u Novom Gradu koji iznosi 538 centimetara, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Rijeka Sava je takođe u porastu i na području Gradiške i Srpca je iznad kote redovne odbrane od poplava, dok je na hidrološkoj stanici Rača, prema poslednjim podacima, vodostaj iznosio 950 centimetara, što je dva metra iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Rijeka Bosna je trenutno u opadanju.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se