18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Slavjansku broje mrtve, Ukrajina na ivici rata. Vojska puca na civile koji bježe

Ministarstvo zdravlja Donjeckog regiona saopštilo je da je u današnjim borbama za Slavjansk poginulo osam, a ranjeno 16 osoba, prenosi Itartas.

Rat u UkrajiniAgencije javljaju da su ranjeni hospitalizovani i nalaze se u teškom stanju. U Slavjansku i Kramatorsku hitno potreban medicinski materijal, rekao portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Pijer David Marke, prenosi Itartas.

Vršilac dužnosti zamjenika načelnika administracije predsjednika Ukrajine Andrej Senčenko izjavio je danas u ukrajinskoj skupštini da prema podacima bezbjednosnih struktura „ekstremisti“ planiraju u Ukrajini za 9. maj „provokacije i terorističke akte“ radi destabilizacije situacije u zemlji.

Inače, Ukrajinska vojska sve više steže obruč oko Slavjanska, u kome je juče ubijeno više od 30 proruskih aktivista. Naime, danas se začula i pucnjava ispred sjedišta Službe bezbjednosti Ukrajine u Slavjansku, javlja RT. Ispred sjedišta Službe bezbjednosti Ukrajine u Slavjansku došlo je do pucnjave, prenosi RTS.

Automobil se kretao ka „narodnoj miliciji“ i nije se zaustavio kada mu je rečeno. Јedan član milicije je pucao na automobil. Nije poznato da li je vozač automobila stradao jer je odmah odvezen kombijem.

Inače, više od 30 proruskih aktivista ubijeno je juče u sukobima u blizini tog grada, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na Fejsbuku. Avakov je naveo i da su ubijena četiri ukrajinska vojnika, a 20 ih je ranjeno. Aerodrom u Donjecku je danas zatvoren, dan pošto su ukrajinske snage započele ofanzivu protiv ruskih snaga.

U saopštenju, objavljenom na sajtu donjeckog aerodroma, navedeno je da je aerodrom zatvoren za dolaske i odlaske zbog naređenja vlade, objavila je agencija AP. Ukrajinska vlada, međutim, nema informaciju o zatvaranju.

Narodni guverner istočnog ukrajinskog regiona Luganska Valerij Bolotov odobrio je da se 11. maja održi referendum na kojem će građanima biti postavljeno jedno pitanje – da li podržavate državnu autonomiju za Narodnu Republiku Lugansk, javlja Itartas.

Na ivici rata

NJjemačka vlada savjetovala je danas svojim građanima da napuste istočnu i južnu Ukrajinu, a šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kazao da se ta zemlja nalazi samo „nekoliko koraka“ udaljena od vojne konfrontacije.

‘’Ukrajina je na ivici rata’’, rekao je danas njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer.

NJemačko Ministarstvo inostranih poslova je time pooštrilo svoja prethodna saopštenja o uslovima putovanja u Ukrajinu i sada savjetuje građanima, a prije svega, novinarima, da napuste istočnu i južnu Ukrajinu.
„Povodom najnovijih događa mora se poći od toga da se predstavnici medija nalaze u opasnosti da ih separatističke snage uhapše ili zadrže“, saopštilo je ovo Ministarstvo i, takođe, savjetovalo da se ne putuje na Krim.

Pucaju na sve koji žele otići iz Donjecka

Proruski pobunjenici u Donjecku na istoku Ukrajine tvrde da ukrajinske trupe ne puštaju civile da napuste grad i da pucaju na vozila koja napuštaju grad.

-Grad je opkoljen i civilima se ne dopušta da odu – rekao je predstavnik pobunjenika ruskoj agenciji Itar-Tas. Prema istom izvoru, na kontrolnim punktovima vladinih trupa oko grada primjećen je dolazak „ljudi u crnim uniformama“.

-Naše sumnje su da se radi o pripadnicima (ultradesničkarskog) Desnog sektora, ali do sada nemamo konkretne dokaze – rekao je predstavnik pobunjenika.

Komandant snaga tzv. „Republike Donjeck“, Igor Strelkov je izjavio da su oko grada, pored „čitave tenkovske brigade“ od oko 30 vozila, takođe raspoređena artiljerijska oruđa, uključujući samohodni višecjevni lanser raketa Grad, prenosi Beta.

Lavrov: U Odesi manifestovan fašizam

Rusija neće dozvoliti obnovu fašizma u Evropi, saopštio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom tragedije u Odesi i naglasio da će Moskva tražiti da se sazna istina o tom događaju.

„Evropske zemlje okreću glavu pred regrutacijom novih pristalica ove ideologije, ali ono što se dešava nisu samo marševi sa parolama, nego prava manifestacija fašizma“, rekao je Lavrov.

On je dodao da će Rusija tražiti da se provede puna istraga o događajima u Odesi 2. maja, kada je u zapaljenoj zgradi Doma sindikata poginulo najmanje 46 ljudi, pristalica federalizacije Ukrajine.

„Ono što se desilo u Odesi je čist fašizam. Nećemo dozvoliti da istraga bude `gurnuta pod tepih` i tragaćemo za istinom“, naglasio je Lavrov, prenio je Itar-tas.

On je dodao da je predstojeći Dan pobjede dobra prilika da se Rusi ne samo sjete svoje prošlosti, nego i da ne zaborave da ova zemlja ima „dužnost da ne dozvoli širenje fašizma u Evropi i svijetu“.

SAD: Novi referendum u Ukrajini nazakonit

SAD su saopštile da će referendum o nezavisnosti dijelova istočne Ukrajine koji za 11. maj najavljuju proruske snage u toj zemlji biti „nezakonit“.

SAD smatraju da taj referendum neće priznati nijedna „civilizovana zemlja“.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki ocijenila je da bi taj referendum bio sličan onom na Krimu koji je doveo do prisajedinjenja tog strateškog crnomorskog poluostrva Rusiji.

Samo nekoliko zemalja priznalo je taj čin, a SAD i Evropska unija uvele su zbog toga sankcije Rusiji.

Džen Psaki je još rekla da bi svi Ukrajinci trebalo da odlučuju o budućnosti zemlje na predsjedničkim izborima 25. maja.

Timošenko: Ako ne budem predsjednica, biće revolucije

Bivša ukrajinska premijerka i jedna od kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima Julija Timošenko je izjavila da je ona jedina od svih političara u Ukrajini sposobna za sprovođenje političkih reformi koje su toj zemlji tako neophodne.

Timošenko je na konferenciji za novinare u gradu Nikolajevu, na jugu Ukrajine, otvoreno rekla: „Ukoliko građani izaberu drugog kandidata, neće moći da bude izbjegnuta treća runda revolucije“, prenijela je agencija Itar-Tas s.

„Ne želim više da budem odgovorna za propast revolucije. Ako Ukrajina izabere drugog predsjednika, a ja zapravo imam samo jednog rivala, mislim da ćemo morati da pokrenemo treću rundu revolucije. U suprotnom, mislim da nema šanse da promjene budu sprovedene. Prosto, ja poznajem sve te ljude“, istakla je Timošenkova.

Ona je takođe iznjela prijedlog zakona za koji je rekla da će doprinjeti rješenju problema korupcije, ali je priznala da mnogi predstavnici vlasti predvođene oligarsima, među kojima je i njen glavni rival na predstojećim predsjedničkim izborima Petar Porošenko, jednostavno nisu zainteresovani za taj prijedlog.

Prema najnovijim anketama, Porošenko ima podršku 33,3 odsto glasača, dok Timošenkova može da računa na deset odsto glasova. Prijevremeni predsjednički izbori u Ukrajini su zakazani za 25. maj.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se