23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Rači Sava preliva preko nasipa

ISTOČNO SARAJEVO – Usljed enormnog porasta vodostaja rijeke Save, zabilježen je maksimalan vodostaj od 935 centimetara na vodomjernoj stanici u Rači i došlo je do oštećenja spoljne strane krune nasipa na mjestima gdje voda preliva, koja se pokušava zatvoriti s ciljem sprečavanja havarije.

Kanal Dašnice u Bijeljini

U gradu Bijeljina sva pažnja i raspoložive snage odbrane od poplava su usmjerene na dva lokaliteta na Savskom nasipu i to lokalitet Rača i lokalitet Topolovac na ukupnoj dužini od 4,5 kilometra, navodi se u najnovijem izvještaju Republičke Uprave Civilne zaštite.

Prema procjeni Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina, postoji realna opasnost od rušenja nasipa i potrebno je izvršiti preventivnu evakuaciju stanovništva iz mjesnih zajednica Batković, Velino Selo, Brodac i Ostojićevo.

Donesena je naredba i plan evakuacije stanovništva od poplave rijeke Save.

Nivo rijeke Save na vodomjernoj letvi u Rači u 13.00 časova je više od 900 centimetara i trenutno ima porast od tri centimetra na svakih sat vremena.

Voda je u stagnaciji, blagom padu u gradskom dijelu Bijeljine – centar.

Vrši se podjela prehrambenih i higijenskih paketa ugroženom stanovništvu.

Obzirom na obim prirodne nesreće u gradu neophodna je pomoć u prehrambenim i higijenskim paketima, čizmama, kabanicama, građevinskoj mehanizaciji, terenskim vozilima, kamionima.

Pored spasilačkih ekipa koje čine posade čamaca, terenska vozila i kamioni, mjere zaštite i spasavanja provode vatrogasne jedinice, hitna medicinska pomoć, higijensko-epidemiološka skužba, ekipe „Elektro-Bijeljine“ i saobraćajne policije.

Vrši se preventivno isključivanje električne energije dijelova grada.

Snabdijevanje vodom je uredno, a na poplavljenim područjima vrši se dostavljanje vode za piće.

Blokirani su putni pravci magistralni put Bijeljina-Zvornik, gdje se saobraćaj odvija otežano, i magistralni put Bijeljina-Brčko.

Po planu zaštite i spašavanja grada sve raspoložive snage za zaštitu i spašavanje su u funkciji. Danas je šest čamaca sa motorima koje je USAID nabavio zbog pružanja pomoći ugroženim područjima, nakon završenog carinskog postupka, upućeno iz Sarajeva u Bijeljinu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se