18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

U granatiranju Slavjanska dvoje mrtvih

DONJECK – I tokom današnjeg dana nastavljeni su sukobi proruskih snaga i ukrajinske vojske u Slavjansku i Donjecku.

Barikade u Donjeckoj oblasti - UkrajinaTako su  u Slavjansku na jugoistok Ukrajine prilikom granatiranja grada sa strane ukrajinskih vojnih snaga poginula dva civila, a još nekoliko je ranjeno.

Paljba je prestala prije nekoliko sati, ali može se nastaviti u bilo kom trenutku, javljaju svjetski mediji.  Ranije je saopšteno da je jedan čovjek poginuo, a jedan ranjen.Ruski „Prvi kanal“, čija se novinarska ekipa nalazi u Slavjansku, tvrdi da ukrajinske vojne snage gađaju stambene kvartove i to ne privatne kuće, a višespratnice.

Kijevske vlasti sprovode vojnu operaciju na istoku Ukrajine, gde i dalje traju protesti pristalica federalizacije zemlje.

Jedna djevojčica povrijeđena je u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga u predgrađu Donjecka, ali nije životno ugrožena.

Agencija Interfaks javila je da je djevojčica povrijeđena od gelera u naselju Kirša u blizini donjeckog aerodroma, kao i da su nastavljeni sukobi u selu Avdijivka.

Agencija navodi da je došlo do sukoba i u naselju Žovtnevi Rudnik u predgrađu Donjecka.

„Djevojčica je prebačena u bolnicu i nije u životnoj opasnosti“, saopštila je Pres služba Narodne Republike Donjeck agenciji Interfaks.

U međuvremenu, grupa od oko 200 djece dobi od osam do 16 godina, koja su evakuisana iz grada Slavjanska, prebačena je na Krim i smještena u ljetne kampove.

Izbjeglice  pješke prešle granicu

Ruski komesar za prava djece Pavel Astahov rekao je da ukrajinski graničari nisu dozvolili prolaz izbjeglicama iz Slavjanska koji su autobusom putovali za Rusiju.

Astahov, koji je bio u pratnji izbjeglica iz Slavjanska, naveo je da su graničari zadržali autobus, a da su svi putnici morali pješke da pređu granicu, prenosi „Glas Rusije“.

„U autobusu je bilo 38 lica, uključujući 21 dijete, uzrasta od sedam do 13 godina, kao i jednu majka sa dvomjesečnom bebom. Oni su bili prisiljeni da pješke sa stvarima pređu granicu“, precizirao je Astahov.

Astahov je dodao da su ih u Rusiji dočeli predstavnici regiona Rostov, koji su izbjeglicama dali hranu i u dva autobusa uputili ih u dječije kampove.

Kadirov negira da je poslao borce

Lider Čečenije Ramzan Kadirov, koga podržava Kremlj, odbacio je tvrdnje da je poslao borce da podrže proruske aktiviste u Ukrajini, ali je naveo da su neki možda otišli vlastitim izborom.

Kadirov je rekao da je prepoznao neke borce na fotografijama iz Ukrajine.

„Mi ih nismo poslali. Ako neka osoba dobrovoljno napusti Rusiju, mi nemamo pravo da ga u tome spriječimo. To je lična odluka pojedinca“, rekao je Kadirov ruskim medijima.

On nije odbacio mogućnost slanja čečenskih boraca u Ukrajinu ako bi to naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, koji zadržava pravo da upotrijebi silu u toj zemlji ako su lica koja govore ruski jezik u opasnosti.

„Ako se pojavi takva naredba, sa zadovoljstvom ćemo je ispuniti, jer je svaki ratnik branilac svog naroda, svoje otadžbine“, rekao je Kadirov.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je početkom sedmice da čečenski i drugi borci prelaze granicu i ulaze u Ukrajinu iz Rusije, kako bi se pridružili proruskim aktivistima.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se