23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Tuzlanska kolona: Spaljivanje vojnika slave kao „dan pobjede“

U tuzlanskoj koloni bio je i devetnaestogodiši vojnik Goran Jokić. Njegove kosti majka Mara sahranila je 2007. godine…

Tuzlanska kolonaBIJELJINA – Zločin nad vojnicima JNA u Tuzli, koji su prije 22 godine izvršili pripadnici tadašnjih muslimanskih paravojnih snaga, još čeka svoj sudski epilog, a porodice i dalje traže posmrtne ostatke najmilijih kako bi ih sahranile?!

Najmanje 54 vojnika i oficira nekadašnje JNA ubijeno je na Brčanskoj malti, a 44. su ranjena, kada su tadašnje tuzlanske vlasti prekršile dogovor o mirnom povlačenju vojnika iz ovog grada.

Zločin u Tuzli rasplamsao je spiralu sukoba u tadašnjoj BiH, a preživjeli učesnici kolone i porodice ubijenih kažu da je do sada utvrđen identitet nekoliko desetina mladića, iako ih je bilo nekoliko puta više.

Zahvaljujući Odboru za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, koji je formirala Vlada Republike Srpske prije tri godine, majke i porodice imaju mogućnost da prisluže svijeće i polože bijele ruže na mjestu gdje su stradali njihovi najmiliji.

To čine organizovanim dolascima iz Bijeljine u namjeri da posvjedoče o zločinu i poruče da oni koji su zločin organizovali, naredili i izvršili moraju konačno da odgovaraju.

U tuzlanskoj koloni bio je i vojnik Goran Jokić, koji je imao 19 godina. Njegove kosti majka Mara sahranila je 2007. godine.

Devetnaestogodišnjak je bio i Ranko Lazić, a majka Živana je tek 2012. godine pronašla djeliće spaljenih kostiju svog dječaka. Sahranjen je u zajedničkoj grobnici na groblju Pučile u Bijeljini.

Milenko Vujanović je na Brčanskoj malti samo jednom godišnje, na dan stradanja vojnika i oficira, uz policijsku pratnju prisluži svijeću ubijenom bratu Cvijetinu, najmlađem od petorice braće.

Cvijetin je bio vojno lice. Kada je ubijen imao je 25 godina, a toliko sada imaju dvojica njegovih sinova, od kojih je jedan vojno lice.

U zajedničku grobnicu u Bijeljini pohranjena je butna kost, 13 centimetara duga koščica, kojom su DNK metodom identifikovali Cvijetina…

Porodicama srpskih žrtava najteže je što ne mogu da u miru i samoći, zapale svijeću i da tuguju.

Pri izlasku vojne kolone iz Tuzle teško je ranjen tadašnji rezervni kapetan JNA Slavko Novaković.

„Vjerujem, prije svega, u Vladu Srpske da će istrajati u svojim namjerama i da će ovo korumpirano Tužilaštvo BiH početi da procesuira sve oni koji su vršili zločine u BiH“, kaže Novaković.

Iz Odbora Vlade Srpske naglašavaju da je važno da se majkama i porodicama ubijenih u Tuzli i na svim drugim mjestima u BiH omogući da posjete mjesta stradanja i odaju počast žrtvama na miran način, a da pri tome ne mora biti angažovan ogroman broj policajaca koji obezbjeđuju pomene u Sarajevu i Tuzli.

Napad na kolonu JNA u Tuzli izvršile su muslimanske snage 15. maja 1992. godine prilikom mirnog povlačenja pripadnika JNA iz ovog grada.

Mučki, iz zasjede, paravojne formacije „patriotske lige“, „zelenih beretki“ i teritorijalne odbrane BiH napale su kolonu JNA, mada su tadašnje vlasti opštine Tuzla garantovale njen bezbjedan izlazak iz grada.

Datum spaljivanja vojnika u Tuzli danas slave kao – „dan pobjede“.

Zločin u Tuzli izvršen je 12 dana nakon sličnog napada u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u kojem su paravojne snage – „zelene beretke“, „patriotska liga“ i članovi tadašnje teritorijalne odbrane ubili i ranili pripadnike JNA koji su odlazili iz grada.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se