23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Turčinov: Podrška nezavisnosti – katastrofa

MARIJUPOLJ/SLAVJANSK – Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov upozorio je istočne regione da će biti katastrofalno ukoliko glasaju „za“ na sutrašnjem referendumu o nezavisnosti.

Oleksandar Turčinov

Turčinov, koji smatra da je referendum u regionima Donjeck i Lugans nezakonit, apelovao je na stanovništvo da prihvate razgovore o većoj autonomiji, ali da u njima ne mogu da učestvuju „borci koji su zauzeli vladine i zgradu policije“.

On je dodao da bi secesija od Ukrajine za te regione značio korak u provaliju.

„Ti koji zagovaraju nezavisnost ne shvataju da će to značiti potpunu ekonomsku propast, propast socijalnih programa i života generalno za većinu populacije u tim regionima“, naveo je Turčinov na svom veb sajtu

Pregovori mogući samo nakon obustave agresije

DONJECK – Narodna Republika Donjeck razmotriće mogućnost pregovora sa vlastima u Kijevu samo pod uslovom obustave agresije, rekao je kopredsjedavajući Vlade ove Republike Miroslav Rudenko.
„Pregovori su mogući samo ako Kijev prekine agresivno ponašanje, povuče vojsku i spremi se za dijalog“, rekao je Rudenko za agenciju „Interfaks“.

On je izrazio sumnju u namjere Kijeva da se postigne mirno rješenja sukoba.

„Smatram da Kijev ne želi da riješi sukob na miran način. Mi odavde samo vidimo njihovu želju da dođe do eskalacije“, rekao je on, dodajući da Kijev to radi namjerno kako bi uvukao Rusiju u sukob.

U međuvremenu, potpredsjednik ruske vlade i specijalni predstavnik predsjednika Rusije za Pridnjestrovlje Dmitrij Rogozin, koji se nalazi u posjeti Tiraspolju, saopštio danas da Ukrajina i Rumunija ne dozvoljavaju prolazak njegovom avionu preko njihovog vazdušnog prostora.

„Rumunija je na zahtjev SAD zatvorila mom avionu vazdušni prostor. Ukrajina ponovo ne dozvoljava prolaz. Naredni put ići ću avionom TU-160““, prenio je „Glas Rusije“.

Pritisak Merkelove na Putina

BERLIN – Njemački kancelar Angela Merkel rekla je da ruski predsjednik Vladimir Putin mora da pošalje „više signala o deeskalaciji“, te time pomogne u smirivanju situacije u Ukrajini i omogući održavanje predsjedničkih izbora 25. maja.

„Ruski predsjednik mora da pošalje više signala o deeskalaciji, što će omogućiti održavanje predsjedničkih izbora“, rekla je Merkelova nakon razgovora sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Ona je dodala da bi željela da vidi početak „nacionalnog dijaloga“ već naredne sedmice, ali nije precizirala ko bi učestvovao na tim pregovorima, navodi AP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se