-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Svjedoci umiru – pravosuđe „spava“!

 Od dana uzimanja izjava do podizanja optužnica u predmetima „Silos“ Tarčin, „Stupari“ Kladanj i „Željezničko-saobraćajno preduzeće“ Banovići prošlo je nekoliko godina, a od prijava iz MUP-a Republike Srpske više od 18 godina?!
Logor "Silos" u Sarajevu
BRATUNAC – Srpski logoraši strahuju da za nekoliko godina, zbog sporog procesuiranja zločina, neće biti živih svjedoka monstruoznih ubistava i mučenja u srebreničkim logorima: „Pilićarnik“, te zgradama današnjeg Osnovnog suda i bivše Stanice javne bezbjednosti.

Udruženje logoraša regije Birač, sa sjedištem u Bratuncu, saopštava da je za posljednju godinu dana umrlo 50 od ukupno 526 njegovih članova.

U Udruženju strahuju da neće biti živih logoraša da svjedoče o mučenjima i stradanjima u logorima „Musala“ kod Konjica, osnovnoj školi „Zvonimir Belša Nono“ u Bradini, Kazneno-popravnom domu u Zenici, Centralnom zatvoru u Tuzli…

Od dana uzimanja izjava, po novom Krivičnom zakonu, do podizanja optužnica u predmetima „Silos“ Tarčin, „Stupari“ Kladanj i „Željezničko-saobraćajno preduzeće“ Banovići prošlo je nekoliko godina, a od prijava iz MUP-a Republike Srpske više od 18 godina!

„Mnogi svjedoci su umrli, najčešće od posljedica mučenja u tim logorima“, upozorava za Srnu sekretar Udruženje logoraša regije Birač Vinko Lale.

On smatra da su pravosudne institucije BiH, kao i Haški tribunal, sračunato vremenski razvukli procesuiranje ratnih zločina, kako bi umrlo što više žrtava i onih koji su odgovorni za zločine.

„Ako se ima u vidu činjenica da je veliki broj svjedoka obolio od posljedica mučenja, te da određeni broj zbog lošeg zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da autobusima dođe do Sarajeva, to znači da oni neće moći da svjedoče u eventualnim procesima protiv mučitelja“, ističe Lale.

Ako Tužilaštvo BiH ubrzo ne podigne optužnice protiv onih koji su ubijali i mučili zatočene Srbe, ostaće mali broj onih koji će moći da svjedoče.

Lale napominje da proces dokazivanja istine o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim zatočenicima opterećuje i raseljenost tog stanovništva širom svijeta.

On ukazuje da Sud BiH, navodno, nema sredstava da tim svjedocima obezbijedi dolazak i svjedočenje u Sarajevu, te ističe da je zbog toga upitno njihovo svjedočenje putem video-linka.

„Sve se čini s ciljem da priča preživjelih srpskih logoraša ne bude kompletna, kako bi se sudski procesi završili u tišini i bez odgovornosti počinilaca zločina“, navodi Lale.

On smatra da je najtragičnija činjenica da počinoci i nalogodavci umiru kao slobodni građani, te da se neki, „poput Alije Izetbegovića, Rasima Delića i Zulfe Tursunovića, sahranjuju uz najveće državne počasti“.

„Sud i Tužilaštvo BiH kopiraju rad Haškog tribunala i zbog toga ne iznenađuje veliki broj presuda protiv Srba, a licemjerni i uvredljivo mali broj opštužnica protiv Bošnjaka i Hrvata“, zaključuje Lale.

Priredio: Miro PEJIĆ (SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se