18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Svi hoće u politiku

SARAJEVO – Za oktobarske opše izbore u Bosni i Hercegovini prijavu je podnijelo gotovo dvostruko više stranaka nego što ih se samostalno natjecalo na prošlim opštim izborima koji su održani 2010. godine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Opšti izbori 2014.Prema podacima Centralne izborne komisije za opšte izbore 2014. godine prijavilo se čak 69 političkih stranaka i 20 nezavisnih kandidata.

Prije četiri godine na opštim izborima 2010. godine učestvovalo je 39 političkih stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata (ukupno 63 politička subjekta), dok je 2006. godine bilo 36 stranaka i 12 nezavisnih kandidata.

Samo 2002. godine je na izborima bio broj koji je blizu ovogodišnjim izborima, a takmičilo se 57 stranaka i samo tri nezavisna kandidata. Inače, oktobarski izbori su pokazali nastavak trenda sve većeg broja stranaka i kandidata, koji je još izraženiji na lokalnim izborima.

Prema listi prijavljenih stranaka, čija će se prijava provjeriti i tek nakon ovjere će se znati konačan broj, ima veliki broj novih političkih stranaka, a značajan broj stranaka se tokom protekle četiri godine ugasio.

Među strankama koje su prijavile učešće ima malo poznati političkih organizacija kao što su, recimo, Savez za novu politiku, Politička organizacija građana „Snaga Bosne“, Složna narodna stranka, Snaga naroda, Udar ljevice, Stranka za narod BiH ili SUND BiH, piše NAP.

Prijavu je podnijela i stranka pod nazivom „Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca“. Postoji i Stranka pravde i razvoja BiH, ime identično vladajućoj partiji u Turskoj koju vodi premijer Redžep Tajip Erdoan.

Na opštim izborima 2010. godine natjecale se ukupno 63 politička subjekta, stranke, koalicije i nezavisnih kandidati, a tek njih 27 izborilo je neko od mjesta u parlamentima na državnoj, entitetskoj ili kantonalnoj vlasti.

(Patria)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se