15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra počinje iznošenje odbrane generala Mladića

HAG – Iznošenje odbrane nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom počeće sutra, saopšteno je ranije iz Suda u Hagu.

Ratko Mladić

Početak dokaznog postupka odbrane prethodno je bio zakazan za 13. maj, a raspravno vijeće odobrilo je odgađanje od šest dana, nakon što su branioci generala Mladića zatražili odgađanje od tri sedmice zbog tehničkih poteškoća.

Kao razlog, odbrana je navela da zbog problema u sudskom kompjuterskom sistemu nije mogla da na vrijeme pripremi i objelodani sve dokumente koje će upotrijebiti u svom dokaznom postupku, prenose beogradski mediji.

U zahtjevu je precizirano da su ti problemi nastali usljed prelaska kompjuterske mreže Tribunala sa operativnog sistema „vindouz iks-pe“ na „vindouz sedam“.

Sekretarijat i tehnička služba suda negirali su da su tehnički problemi bili takve prirode da bi mogli omesti pripremu odbrane.

Tribunal je 15. aprila odbio Mladićev zahtjev da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za genocid nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Tužioci su pred sudije izveli 164 svjedoka, a još toliko svjedočenja uveli su u spis u pisanom obliku.

Mladićeva odbrana najavila je da će u svom dokaznom postupku izvesti približno isti broj svjedoka i da će joj za to biti potrebno otprilike isto vremena koliko je utrošilo tužilaštvo.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se