14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Šteta od poplava u RS milijardu KM

MODRIČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se šteta od poplava u Republici Srpskoj procjenjuju na više od milijardu KM i da bez pomoći zemalja regiona i šire ne mogu biti sanirane posljedice, najteže od njenog osnivanja.

Milorad Dodik u Modriči (Foto: SRNA)

„Samo na ovaj način mogu se ublažiti posljedice nezapamćene katastrofe“, rekao je Dodik prilikom posjete poplavljenog izbjegličkog naselja Dobor kod Modriče.

Dodik je za naredni petak najavio posjetu Rusiji i razgovor sa predsjedikom Vladimirom Putinom od koga će tražiti pomoć, koju očekuje i od zemalja EU.

On je istakao da će vlasti Republike Srpske pružiti maksimalnu pomoć da se ublaže posljedice, te naglasio da Vlada mora formirati poseban tim koji će osmisliti normative za pomoć ugroženim područjima.

Dodik je rekao da su ovo najgori dani za Republiku Srpsku od osnivanja, da je nemoguće doći do svakog domaćinstva, ali da je zadovoljan optimizmom ljudi pogođenih poplavama i solidarnošću onih koje vodena stihija nije ugrozila.

„Poplave su bile neočekivano velike i bilo je nemoguće od njih se odbraniti. Kada se voda povuče među najprioritetnijim zadacima biće osposobljavanje saobraćajnica za pristup kućama i uklanjanje uginulih životinja i predmeta da bi sanitetske ekipe izvršile asanaciju terena“, naveo je Dodik.

Milorad Dodik u Modriči (Foto: SRNA)

Prema njegovim riječima, ni izbjegličko naselje Dobor, iako ima izgrađene nasipe i kanale, nije imalo šansu za spas.

Modrički načelnik Mladen Krekić rekao je da je na području Modriče poplavljeno više od 800 domaćinstava, od kojih je 200 u naselju Dobor.

On je pozvao volontere da se angažuju na čišćenju kuća i stvaranju uslova za povratak.

Predsjednik Srpske posjetio je naselje Dobor zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Radislavom Jovičićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Draganom Bogdanićem i načelnikom opštine Modriča Mladenom Krekićem.

Nakon posjete Modriči, Dodik se uputio u Šamac.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se