15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Šteta od poplava u Prijedoru 40 miliona KM

PRIJEDOR – Šteta od poplava na području Prijedora, prema prvoj okvirnoj procjeni, iznosi 40 miliona KM, izjavio je gradonačelnik Marko Pavić.

Marko Pavić

Pavić je, nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije novinarima potvrdio da je ova prva procjena sačinjena na zahtjev Republičkog štaba za vanredne situacije.

„Poplavljeno je bilo 4.900 objekata, a šteta koja je pričinjena poplavama je 32,5 miliona KM, od čega je šteta na objektima 10 miliona KM, a ona koju je učinila u njima na 22,5 miliona KM“, naveo je Pavić.

On je dodao da se pod vodom našlo oko 16.000 hektara, od čega 3.200 hektara obradivih površina, a direktna šteta u poljoprivredi procijenjena je na 1.135.000 KM.

„Međutim, kada se procijeni i indirektna šteta, ukupna cifra biće mnogo veća“, rekao je Pavić.

On je naveo da je direktna šteta od poplave na komunalnoj infrastrukturi, za sada procijenjena na oko 810.000 KM.

„Kada je riječ o privrednim subjekatima koji se nalaze na području koje je bilo poplavljeno štetu će utvrditi komisije koje su na terenu, ali je, vjerovatno, riječ o nekoliko miliona KM“, napomenuo je Pavić.

On je dodao da je do sada pregledano 77 privrednih objekata, od kojih u samo njih sedam nije bilo štete.

„U onima kod kojih je registrovana, šteta je bila na objektima, a negdje u robi i zalihama, dok u 19 privrednih subjekata još nije nastavljen proizvodni proces“, rekao je Pavić.

On je napomenuo da će i kod privrednih subjekata šteta biti velika jer će se, između ostalog, biti suočeni sa izgubljenom dobiti, nemogućnošću vraćanja kredita i isplate plata zaposlenima.

Pavić je rekao da još nema kompletnih podataka o broju stanovnika pogođenih poplavama, jer nisu bila poplavljena sva domaćinstva u naseljima koja su se suočavala sa nepogodom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se