9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Stanogradnja u RS u zaletu

BANJALUKA – Ako je vjerovati izreci da se po jutru dan poznaje, ova građevinska sezona u RS mogla bi biti veoma uspješna, posebno kada je riječ o stanogradnji.

zgrada stanoviPrema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj stanova čija je gradnja predviđena u prvom kvartalu ove godine bio je veći za čak 46 odsto u poređenju s istim tromjesečjem 2013.

Da je zalet stanogradnje dobar pokazatelj smatra i Vujo Vukmirica, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, koji ističe da ova oblast znatno utiče i na druge privredne djelatnosti.

„Kada je reč o stanogradnji, ona oporavlja druge grane privrede poput proizvodnje materijala, nameštaja i slično. Po pravilu, gradnja stanova se preporučuje u uslovima kada se treba pokrenuti ostala privreda, tako da je ona značajan pokretač drugih privrednih grana. To je sigurno dobar znak“, ocjenjuje Vukmirica.

On ističe da je za RS veoma korisno da se stanogradnja oporavlja, te podsjeća da je građevinarstvo bilo u velikoj krizi.

„Vidite da u susednim zemljama poput Srbije postoje veliki problemi kada je reč o građevinarstvu, a posebno stanogradnji“, ističe Vukmirica.

Podatke koje je saopštio Republički zavod za statistiku optimističnim ocjenjuje i Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, koja kaže da građevinarstvo predstavlja lokomotivu razvoja kada je u pitanju privreda jer se ova djelatnost naslanja na mnogo drugih grana.

„To znači da se stanje popravlja, odnosno to su prve naznake da bi moglo doći do blagog oporavka. Ukoliko se gradi veći broj stanova, operativa se angažuje i trebalo bi biti više posla, mada neki pokazatelji govore i da u nekim od grana gdje se povećao obim proizvodnje istovremeno se smanjio broj zaposlenih“, ističe Mišićeva.

Prema njenim riječima, kada je u toku gradnja stanova to znači da su, pored građevinskih radnika, uposleni i oni koji rade na vodoinstalacijama i elektroinstalacijama, te koji prave parket i namještaj, kao i mnogi drugi.

„Dakle, svi ti radnici bi morali biti angažovani. E sad, ako je procjena da će se za 46 odsto uvećati broj izgrađenih stanova u odnosu na isti kvartal prošle godine, to bi moralo da znači da postoji proračun da ti stanovi imaju kupca“, kaže Mišićeva.

U agencijama za nekretnine nedavno su potvrdili da su cijene stanova još od 2008. godine u padu.

„Cijene stanova sa većom kvadraturom i na dobrim lokacijama pale su za oko 20 odsto u odnosu na protekle godine“, poručili su iz jedne banjalučke agencije za nekretnine.

Ipak, brojni građani RS i dalje su primorani da žive kao podstanari ili kod roditelja jer nemaju novca za kupovinu stana, koji, kako se već godinama žale u agencijama za nekretnine, i pored rezanja cijena često ostaju nerasprodati.

Kada je o Banjaluci riječ, u ovom gradu su 2008. godine završena čak 1.133 stana, a samo četiri godine kasnije novoizgrađenih stanova bilo je tek 383.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se