19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Stanje vodotoka se stabilizuje u mnogim opštinama

ISTOČNO SARAJEVO – Stanje vodotoka u mnogim opštinama u Republici Srpskoj se stabilizuje, navodi se u izvještaju Republičke Uprave Civilne zaštite.

Klizište kod Starog mosta u Malom Zvorniku

U opštini Bratunac stanje vodotoka se polako stabilizuje. Veći je broj klizišta koja ugrožava lokalne puteve.

Blokiran je lokalni put Bratunac-Drinjača u mjestu Polom i u mjestu Krasan polje, gdje se radi na pročišćavanju puta. Lokalni put Bratunac-Sase i dalje je u prekidu zbog klizišta.

Problema sa snabdijevanjem električnom energijom ima Žlijebac i dio Konjević Polja, Sikirići i dio Rađevića, te Žuti most, gdje je ekipa na terenu i radi na otklanjanju kvara.

Na zaplavljenim područjima vrši se dostava vode za piće i paketa sa hranom.

U opštini Vlasenica stanje vodotoka se polako stabilizuje. Jedan od većih problema su brojni odroni na putnim komunikacijma na području opštine: Donji Zalukovik, Gornji Zalukovik, Simići i Piskavice.

Problema sa snabdijevanjem električnom energijom ima Cerska, gdje je zbog klizišta oštećen dalekovod. Dolazi do povremenih prekida u snabdijevanju vodom u dijelu opštine i u seoskim domaćinstvima, te vatrogasci sa cisternom vrše distribuciju vode za piće.

U opštini Zvornik stanje vodotoka se polako stabilizuje. Broj klizišta se alarmantno povećava i u toku je evidentiranje tačnog broja i lokacija, kao i ugroženih objekata.

Zbog neispravnosti vode za piće, cisternama se vrši dostavljanje vode stanovništvu.

U opštini Lopare zbog isključenja mobilne i fiksne telefonije nije bilo mogućnosti dobiti nove podatke, a u opštini Ugljevik situacija se normalizuje.

U opštini Milići stanje vodotoka se polako stabilizuje. U klizištu u Bukovici ugrožena je jedna kuća. Blokiran je lokalni put Kušlat-Raševo, u toku su radovi na raščišćavanju puta. U mjesnoj zajednici Koprivno, sela Bukovica i Slatina su trenutno bez napajanja elekričnom energijom. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

U opštini Osmaci stanje vodotoka se polako stabilizuje. Nema blokiranih putnih pravaca. Klizište je u mjesnoj zajednici Caparde u mjestu Vilčevići, gdje je ugrožena kuća i pet, šest pomoćnih objekata.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno. Zbog većeg kvara na vodovodnoj mreži veći dio opštine Osmaci trenutno je bez vode. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara. U pojedinim mjesnim zajednicama zbog klizišta u prekidu je PTT saobraćaj.

U opštini Srebrenica stanje vodotoka se polako stabilizuje. Veliki je broj klizišta koja ugrožavaju lokalne nekategorisane putne pravce. Blokirani su putni pravci u Orahovicama – lokalni put Đoze-Orahovica, Potočarima – lokalni put Potočari-Pećište /oštećen zbog klizišta/, lokalni put Potočari-Slatina je teško prohodan.

U mjesnoj zajednici Skenderovići, selo Šubin je bez napajanja električnom energijom. U Srebrenici /centar/ iz preventivnih razloga isključena je gradska voda zbog zamućenosti vode na izvorištu.

U Skelanima je prekinut vodovod zbog klizišta. Na zaplavljenim područjima, civilna zaštita i komunalno preduzeće sa dvije cisterne vrše dostavljanje vode za piće stanovništvu.

U opštini Šekovići stanje vodotoka se polako stabilizuje. Jedan dio opštine – naselja Popovići, Strmica, Trnovou, Kaštilj su i dalje bez električne energije.

Stanovništvu na području opštine vrši se dostavljanje vode za piće. Blokirani su putni pravci prema većini mjesnih zajednica. Veći je broj klizišta.

U opštini Laktaši u toku je snabdijevanje ugroženog stanovništva hranom i vodom.

Vodostaj rijeke Vrbas je u opadanju i voda se polako povlači u korito.

Formirane su komisije za procjenu štete.

U Trnu kao i na drugim poplavljenim poljoprivrednim površinama voda se zadržava u depresijama.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se