14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Stabilizacija stanja u Banjaluci i okolnim gradovima

ISTOČNO SARAJEVO – Na području grada Banjaluka stanje nakon poplava je skoro normalizovano i nastavlja se rad timova sa popisivačima koji će na terenu vršiti izradu socijalne karte za ugroženo stanovništvo.

Doboj poslije poplaveNa poslovima sanacije posljedica poplave angažovani su pripadnici civilne zaštite, komunalnog preduzeća „Čistoća“, dežurni timovi za pomoć stanovništvu, Centar za socijalni rad, saopšteno je jutros iz Republičke uprave civilne zaštite.

Stanje se stabilizuje i na području opštine Laktaši, gdje će biti nastavljen odvoz smeća, kao i dezinfekcija objekata i procjena štete, a po potrebi će biti dijeljena humanitarna pomoć ugroženom stanovništvu.

Do normalizacije stanja došlo je i u opštinama Oštra Luka, Šipovo, Novi Grad Kozarska Dubica, Kotor Varoš, Kostajnica, Prnjavor, gdje su u toku procjene štete, sanacija putne mreže, dezinfekcija objekata i po potrebi pružanje humanitarne pomoći građanima.

U Prijedoru voda je i dalje prisutna u nižim zonama, a najizraženiji problem je i dalje u naselju Baltin Bare. Svi putni pravci su prohodni.

U opštini Jezero i dalje su aktivna klizišta u mjesnim zajednicama LJoljići, Čerkezovići i Đumezlije i Perućica, koja ugrožavaju puteve.

Na ovom području radiće se na čišćenju objekata i sanaciji terena gdje su se pojavila klizišta, u čemu će biti angažovana kombinovana građevinska mašina i traktor za odvoz smeća i kabastog otpada.

U opštinama Gradiška i Ribnik stanje je kao i prethodnih dana, a klizišta na području ribničke mjesne zajednice Gornji Vrbljani za sada ne ugrožavaju puteve niti objekte.

U opštini Čelinac stanje je uredno i sutra osnovne i srednje škole počinju sa nastavom u zajedničkim prostorijama, a nastava će se odvijati po skraćenom programu. Snabdijevanje vodom i strujom je uredno.

Stanje u opštini Srbac postepeno se normalizuje. Vodostaj rijeke Save u 22.00 časa iznosio je 850 centimetara i za devet centimetara je niži u odnosu na mjerenje u 19.00 časova, a što je za 10 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava. Voda se povukla iz svih domaćinstava.

U mjestima Kladari i Trnjaci vrši se ispumpavanje vode, a u drugim naseljima vršiće se čišćenje, odvoz smeća i dezinfekcija objekata kao i pranje ulica. Nastaviće se isušivanje objekata, te rad komisije za procjenu šteta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se