18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srebrenica: Stanje se normalizuje – štete milionske

SREBRENICA – Na području opštine Srebrenica obim padavina znatno je smanjen, vode su se povukle u svoja korita, opasnost od poplava je prestala, ali je vanredno stanje na snazi i radi se na otklanjanju posljedica po prioritetima da bi se stanje normalizovalo, izjavio je Srni član Štaba Civilne zaštite ove opštine Cvijetin Maksimović.

Poplava u Srebrenici

Maksimović je potvrdio da gradski vodovod još nije u funkciji i izrazio je očekivanje da će se danas normalizovati vodosnabdijevanje, jer se radi na otklanjanju kvara i posljedica poplave u pogonu za prečišćavanje vode u Zelenom Jadru.

Maksimović je dodao da će do normalizacije stanja građani biti snabdijevani vodom za piće iz cisterni.

Prema njegovim riječima, neizvjesno je kada će biti osposobljen vodovod za Skelane koji je prekinulo klizište. „Radnici `Elektrodistribucije` otklanjaju kvarove na elektro-mreži da bi se normalizovalo elektrosnabdijevanje Gornjih Potočara, Žutog Mosta, Radoševića, Osata, Poznanovića i još nekih sela koja su ostala bez struje“, tvrdi Maksimović.

Članovi Štaba Civilne zaštite obilaze ugrožena područja, na terenu sagledavaju stanje i na osnovu uvida preduzimaju odgovarajuće mjere na otklanjanju posljedica poplava koje su dovele do pojava velikog broja klizišta.

Radi se na čišćenju mulja i nanosa koji je nanijela u podivljala Križevica u naselja Žuti Most i Plavi Most gdje su pričinjene najveće štete i gdje je odnesen betonski most po kome je naselje Plavi Most dobilo ime.

Vode su odnijele još nekoliko mostova na području ove opštine. „Još nemamo kompletne podatke o broju klizišta, jer se stalno pojavljuju nova, a najčešće ugrožavaju puteve i manji broj kuća i pomoćnih objekata“, kaže Maksimović.

On je precizirao da su oštećeni svi putevi u ovoj opštini, a da su neprohodni lokalni putevi za Orahovicu, Laziće i Gornja Pećišta, dok se uz rizik odvija saobraćaj prema Sućesci i Gornjim Potočarima.

Maksimović naglašava da se putevi čiste, saniraju klizišta i odroni i angažovana mehanizacija radi na saniranju posljedica od poplava.

Osposobljen je za saobraćaj regionalni put Skelani – Bratunac jer je očišćeno klizište sa jedne trake puta u Bujakovićima.

Zbog prekida saobraćaja prekinuto je i snabdijevanje ovog gradića pa se osjeća nestašica nekih životnih namirnica, ali se stanje poboljšava.

Na autobuskoj stanici kažu da je nakon trodnevnog prekida danas uspostavljen autobuski saobraćaj za Zvornik i Istočno Sarajevo, da autobusi nisu prestajali saobraćati za LJuboviju, a ostale autobuske linije iz i prema Srebrenici još nisu uspostavljene zbog oštećenja puteva i poplava u dijelovima Republike Srpske i Federacije BiH.

Maksimović je pozvao građane da budu strpljivi i da se uključe u otklanjanje posljedica poplava ističući da su pričinjene višemilionske štete i da su uništeni poljoprivredni usjevi, a procjena šteta će se obaviti kada se ukine vanredno stanje i stvore uslovi za normalan rad.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se